Sari la conținut
Home » Maimuțe pe cale de dispariție

Maimuțe pe cale de dispariție

De la gorile la giboni, aproximativ 60% dintre cele peste 500 de specii de primate sunt amenințate cu dispariția din cauze antropice, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei americane Science Advances, transmit AFP și AP, preluate de Agerpres.”Ceea ce este îngrijorător este că aproximativ 60% dintre speciile de primate sunt amenințate cu dispariția, iar în cazul a 75% dintre aceste specii se înregistrează scăderi ale populației„, concluzionează cei 31 de primatologi care au colaborat la realizarea acestui studiu.”Adevărul este că ne aflăm într-un moment critic pentru un număr mare de primate”, a subliniat Paul Garber, profesor de antropologie la Universitatea din Illinois, principalul coautor al acestui studiu alături de Alejandro Estrada, de la Universitatea națională autonomă din Mexic. „Rezultatele nu arată bine deloc”, a adăugat Garber care s-a întors recent din jungla braziliană unde a studiat marmosetele (Callithrix jacchus).Acest declin generalizat al primatelor este legat de activități antropice, în special de pierderile de habitat rezultate în urma despăduririlor, de exploatările miniere, de petrol și de gaze, precum și de vânătoare și trafic de animale exotice atât în Africa, Asia cât și în America de Sud.Membrii ordinului primatelor, din care fac parte, deopotrivă, oamenii, antropoidele și maimuțele, au ochii orientați în față și abilitatea de a apuca, de a prinde obiecte care le diferențiază față de alte mamifere. Studiul primatelor este necesar pentru a afla mai multe și despre evoluția omului.Multe dintre problemele cu care se confruntă primatele sunt recente. Spre exemplu, în cazul speciei gorila lui Grauer, populația a scăzut de la 17.000 de indivizi în 1995 până la aproximativ 3.800 în prezent.

sursa foto – http://www.wwf-congobasin.org
Populația de urangutani de Sumatra a scăzut până la 14.000 de indivizi după ce aceste animale au pierdut 60% din habitat în perioada 1985 – 2007 în favoarea culturilor agricole.
sursa foto – https://www.worldwildlife.org
Gibonul Hainan din China a ajuns la doar 25 de indivizi. În cazul Chinei situația este în particular dramatică, 22 dintre cele 26 de specii de primate din această țară fiind amenințate cu dispariția, conform lui Garber.De asemenea, aproximativ 94% dintre speciile de lemurieni din lume sunt amenințate, în special în Madagascar, insulă în care populația de primate este practic decimată.„Trebuie să considerăm aceste pierderi de populație ca niște semnale de alarmă care ne spun ceva despre viitorul nostru. Aceasta este o problemă de o importanță vitală pentru întreaga planetă”, a adăugat Garber.Deși există speranțe că unele specii amenințate vor supraviețui, multe dintre ele vor dispărea în următoarele decenii, avertizează și Eduardo Fernandez-Duque de la Universitatea Yale, participant la acest studiu.Situația este cu atât mai gravă cu cât în prezent doar patru țări, Brazilia, Indonezia, Madagascar și Republica Democrată Congo adăpostesc două treimi din toate speciile de primate ale planetei.Agricultura este principala amenințare pentru habitatul primatelor, conform cercetătorilor. „Practicile agricole afectează sau pur și simplu distrug habitatele pentru 76% dintre toate speciile de primate de pe Terra”, mai subliniază profesorul Garber.