Categories: Lumea animalelor

Mana maimutelor antropoide, mai evoluata decat a omului

Mana omului pare sofisticata, dar ar fi mai putin ”evoluata” decat la maimutele antropoide – cel putin asa arata un studiu realizat de cercetatorii din Statele Unite si Spania care au descoperit ca mana umana ar fi mai primitiva decat a celei mai apropiate rude din regnul animal: cimpanzeul, relatează 7sur7.be, preluat de Agerpres.

Ei sustin ca mana omului ar fi mai apropiata de cea a ultimului stramos comun al homo sapiens (omul modern) si maimutelor, care a trait acum cateva milioane de ani. ”Cercetarile arata ca structura mainii omului modern este prin natura ei in mare parte primitiva si nu rezultatul selectiilor naturale”. Ea i-a permis totusi sa isi fabrice unelte din piatra, scrie revista Nature Communications, in care a aparut studiul mentionat.

Mainile cimpanzeilor si ale urangutanilor au evoluat mai mult decat cele umane. Degetele acestor maimute s-au alungit fata de degetul opozabil pentru a se putea balansa de pe o ramura pe alta, in timp ce mana omului are degetul mare mai lung pentru a apuca lucruri impreuna cu celelalte degete si a munci manual.

Cea mai raspandita ipoteza in prezent este ca ultimul stramos comun al omului si al marilor maimute era un animal cu maini asemanatoare celor ale actualilor cimpanzei. Insa cercetarile efectuate de echipa lui Sergio Almecija de la Centrul de paleobiologie umana al Universitatii ”George-Washington” pun sub semnul intrebarii aceasta idee. Analize si masuratori precise ale mainilor oamenilor moderni, maimutelor si fosilelor arata ca mana omului a suferit ”o schimbare destul de mica” fata de cea a ultimului stramos comun cu marile maimute.

Cand hominizii (familia omului modern, diferita de cea a marilor maimute) au inceput sa produca unelte de piatra in mod sistematic, probabil acum 3,3 milioane de ani, mainile lor erau – in ceea ce priveste proportiile globale – aproape ca ale noastre astazi”, spune Almecija.

O alta idee demna de retinut este ca, daca mainile umane sunt in mare parte primitive, schimbarile pertinente care au favorizat dezvoltarea culturii uneltelor de piatra au fost probabil de natura neurologica”, adauga el. Creierul si nu forma mainii a permis dezvoltarea culturii uneltelor, sugereaza cercetatorul, mentionat de 7sur7.be.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

4 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

5 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

6 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

7 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

8 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

9 ore ago

Parteneri