Din cuprinsul articolului
Marele Alb nu este deloc un prădător fără minte. Carcharodon carcharias, cunoscuți și sub numele de rechini albi, sunt cei mai mari pești prădători din lume.
Aceștia aparțin unei familii de rechini cu sânge parțial „cald”, numită Lamnidae, sau rechini macrou, care sunt capabili să mențină o temperatură internă a corpului mai caldă decât mediul lor extern.
Marii rechini albi sunt singurii membri în viață ai genului Carcharodon. Denumire inspirată din cuvintele grecești „karcharos”, care înseamnă ascuțit, și „odous”, care înseamnă dinți. Acest nume este bine ales, deoarece marii rechini albi au rânduri de până la 300 de dinți zimțați și triunghiulari. Au corpul în formă de glonț, pielea gri și burta albă.
În ciuda faptului că este una dintre cele mai cunoscute specii de rechini datorită unor filme precum „Fălci” (1975), marii rechini albi au un stil de viață secretos. Oamenii de știință mai au încă multe de învățat despre acești prădători emblematici.
Mărimea rechinilor mari albi variază, dar femelele pot ajunge să fie mai mari decât masculii. Femelele ating o lungime medie de 4,6 – 4,9 metri. Masculii ajung de obicei la 3,4 – 4 m, potrivit Muzeului Național de Istorie Naturală Smithsonian din Washington D.C.
Cei mai mari rechini mari albi pot ajunge la 6,1 m. Există rapoarte neconfirmate despre mari rechini albi care cresc până la 7 m. Adulții cântăresc între 1.800 și 3.000 de kilograme (4.000 și 7.000 de lire sterline), potrivit World Wildlife Fund (WWF).
Marii albi nu sunt cei mai mari rechini din lume. Acest titlu revine rechinilor balenă (Rhincodon typus), care se hrănesc prin filtrare. Cresc până la 10 metri lungime și cântăresc în jur de 19 tone.
Cea mai mare specie de rechin din toate timpurile a fost acum dispărut megalodon (Carcharocles megalodon). Ar fi putut crește până 18 m sau chiar mai mult, deși oamenii de știință încă dezbat dimensiunea sa exactă.
Marii rechini albi au o arie de răspândire geografică largă. Trăiesc în majoritatea oceanelor temperate și tropicale din întreaga lume și au populații rezidente în largul coastelor SUA, Australiei, Africii de Sud. Sunt observați cel mai adesea în apele reci și temperate. Înoată atât la suprafață, cât și până la peste 1.200 m adâncime, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Marii rechini albi sunt migratori și întreprind călătorii pe distanțe lungi în largul oceanului, posibil pentru hrană și reproducere. Un studiu publicat în 2002 în revista Nature a constatat că un mare rechin alb a înotat 3.800 de kilometri. De la coasta Californiei centrale până la insula hawaiiană Kahoolawe.
În 2005, cercetătorii au urmărit un mare rechin alb care a înotat aproape 11.100 km de pe coasta Africii de Sud până în Australia, pentru ca mai apoi să se întoarcă din nou. Pentru a avea suficientă energie pentru astfel de călătorii lungi, marii rechini albi își stochează energia în ficatul lor bogat în ulei.
Atacurile rechinilor sunt extrem de rare. În 2022, doar 41 de mușcături de rechin au fost raportate în SUA. Doar una a fost fatală. De fapt, măestusoul prădor nu are de fapt aproape niciun interes în a mânca oameni, potrivit unui studiu din 2023.
De fapt, atunci când cercetătorii au descoperit că rechinii tineri aveau tendința de a se aduna în zonele intens folosite de oameni. Cu toate acestea, ei înotau inofensiv alături de surferi și înotători, doar un singur atac a fost raportat din aceste locuri.
„Cred că ceea ce am făcut în cele din urmă a fost să punem un cui în sicriu pentru vechiul mit conform căruia, dacă ești în apă cu un rechin alb, acesta te va ataca”, a declarat pentru Live Science, Chris Lowe, biolog marin la Universitatea de Stat din California.
Atunci când rechinii mușcă oamenii, este posibil să fie o greșeală. Un studiu din 2021 publicat în Journal of the Royal Society Interface a constatat că pentru un rechin alb mare tânăr, forma și mișcarea oamenilor care înoată sau vâslesc pe placi de surf arată la fel ca focile.
„Rechinul Alb este adesea prezentat ca fiind un „prădător fără minte” și „pasionat de carnea umană”, însă nu pare să fie așa, pur și simplu arătăm ca hrana lor”, a explicat Laura Ryan, cercetător postdoctoral la Universitatea Macquarie din Australia.
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…