Lumea animalelor

Medicamente pentru animalele de companie pe bază de rețetă medicală. Veterinarii care încalcă legea, vor fi sancționați

Medicamente pe bază de rețetă medicală. Produsele farmaceutice veterinare, în special cele care includ antibiotice, antiparazitare și alte substanțe reglementate, se eliberează strict pe baza unei prescripții medicale veterinare, conform legislației în vigoare. Acest lucru a fost subliniat de medicul veterinar Nicolae Crista, șeful biroului de farmacovigilență, nutriție, furaje și reziduri din cadrul DSVSA Caraș-Severin.

Medicamentele pentru animale trebuie ridicate din farmaciile veterinare autorizate, unde rețeta medicală este obligatorie. Orice eliberare de produse fără prescripție medicală de către farmaciile veterinare constituie o încălcare a legii, fiind pasibilă de amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Medicamente pentru animalele de companie pe bază de rețetă medicală

„Orice produs pe grupa de substanțe pe antibiotice, pe antielmintice, antiparazitare, toxice, stupefiante, toate aceste produse se iau pe rețete sanitar-veterinare, eliberate de un medic veterinar de liberă practică cu cabinet sanitar-veterinar care merge cu acea rețetă la o farmacie de profil ridică produsul respectiv.

Rețetele sanitar-veterinare să cer încă din anul 2000, deci nu e ceva nou. Niciodată nu s-au putut elibera produse medicamentate din farmacia sanitar-veterinară fără rețetă.

Toți colegii din județ știu că nu pot elibera produse medicamentate din farmacie fără rețete sanitar- veterinare, că mai dădeau e adevărat şi asta, dar cine dă o face pe pielea lui și în urma controlului, l-ai prins, suportă rigorile legii și a fost sancţionat pe subiectul ăsta, iar amenzile nu sunt mici ci cuprinse între 5.000 şi 10 mii de lei”, a declarar Nicolae Cristea pentru RADOR.

Sursă foto: arhiva AnimalZOO

Diferența dintre farmaciile veterinare și punctele farmaceutice

Crista a mai subliniat diferența dintre farmaciile veterinare și punctele farmaceutice. În timp ce farmaciile veterinare sunt obligate să angajeze medici veterinari pentru a deservi corect clienții, punctele farmaceutice vând doar hrană și accesorii pentru animale, fără să elibereze medicamente și fără a necesita rețete.

„Farmacia veterinară este obligată prin lege să aibă angajat medic veterinar pentru că altfel nu poate deservi cetăţeanul care vine cu o reţetă după medicamente.

La punctele farmaceutice nu există aceste produse (n.r. medicamente) şi nici de reţetă nu este nevoie. Ei vând doar hrană şi accesorii pentru animalele de companie, precum ar fi: mâncare pentru câini şi pisici, lese, jucării şi alte lucuri”.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

17 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

19 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

20 de ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

21 de ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

22 de ore ago