Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul acestor insecte a început cu o lună mai devreme, pe fondul încălzirii vremi.
Este bine de știut însă că nu toate căpușele transmit boala Lyme, ci doar cele infectate cu o anumită bacterie. Medicul primar Irina Filipescu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a vorbit la Radio România Cluj despre ce trebuie făcut atunci când constatăm că am fost înțepați de o căpușă.
”Dacă observăm undeva să fie atașată o căpușă, aceasta se poate scoate. Căpușa se prinde și se trage pur și simplu în sus cu o pensetă, nu se traumatizează, nu se învârte, nu se pun tot felul de substanțe pe ea. La medic ne prezentăm atunci când apar semne sau simptome locale, respectiv la nivelul înțepăturii de căpușă până undeva în două săptămâni – o lună poate să apară așa acel numit eritem migrator, care are un aspect mai roșiatic, uneori poate să arate și ca o minimă vânătaie și care nu doare, nu deranjează, sau pot să apară până la două săptămâni din momentul înțepăturii simptome ca o răceală de vară, poate ceva dureri de cap, poate ceva mialgii. Pacienții care fac tratament în marea majoritate a cazurilor se vindecă.” a spus Irina Filipescu