Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul acestor insecte a început cu o lună mai devreme, pe fondul încălzirii vremi.
Este bine de știut însă că nu toate căpușele transmit boala Lyme, ci doar cele infectate cu o anumită bacterie. Medicul primar Irina Filipescu de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca a vorbit la Radio România Cluj despre ce trebuie făcut atunci când constatăm că am fost înțepați de o căpușă.
”Dacă observăm undeva să fie atașată o căpușă, aceasta se poate scoate. Căpușa se prinde și se trage pur și simplu în sus cu o pensetă, nu se traumatizează, nu se învârte, nu se pun tot felul de substanțe pe ea. La medic ne prezentăm atunci când apar semne sau simptome locale, respectiv la nivelul înțepăturii de căpușă până undeva în două săptămâni – o lună poate să apară așa acel numit eritem migrator, care are un aspect mai roșiatic, uneori poate să arate și ca o minimă vânătaie și care nu doare, nu deranjează, sau pot să apară până la două săptămâni din momentul înțepăturii simptome ca o răceală de vară, poate ceva dureri de cap, poate ceva mialgii. Pacienții care fac tratament în marea majoritate a cazurilor se vindecă.” a spus Irina Filipescu
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…