Din cuprinsul articolului
Primăria Oradea a anunțat că deținătorii de câini de rasă comună sau metiși au posibilitatea de a-și microcipa animalele gratuit până la sfârșitul lunii septembrie. După data de 1 octombrie, proprietarii care nu și-au microcipat câinii riscă sancțiuni din partea Poliției Locale. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai amplu de a înregistra și controla populația canină, contribuind astfel la gestionarea responsabilă a animalelor de companie și la prevenirea abandonului.
Microciparea este obligatorie pentru toți câinii și este o măsură esențială pentru identificarea lor, ceea ce facilitează returnarea animalelor pierdute către stăpânii lor și descurajează abandonul. Acțiunea se aliniază reglementărilor naționale privind protecția animalelor și controlează creșterea necontrolată a populației de câini vagabonzi.
Pentru a beneficia de această oportunitate, proprietarii sunt încurajați să se programeze la serviciile veterinare partenere cât mai curând posibil, înainte de expirarea termenului limită.
Potrivit Agerpres, amenzile sunt cuprinse între 300 şi 500 de lei pentru persoanele fizice şi între 1.000 şi 1.500 de lei pentru persoanele juridice.
De asemenea, amenzi pentru nemicrocipare, cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei, pot fi aplicate şi de Direcţia Sanitar Veterinară.
Prin oferirea serviciilor gratuite de microcipare, municipalitatea încurajează deţinătorii de câini să îşi asume responsabilitatea pentru animalele lor, asigurându-se că acestea sunt identificate şi înregistrate, iar în caz de pierdere sau furt, există posibilitatea recuperării lor.
Biroul de presă al primăriei a reamintit datele de contact şi programul celor două cabinete veterinare partenere în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu municipalitatea pentru microciparea gratuită a câinilor de rasă comună.
Ca urmare a programului de microcipare demarat în toamna anului trecut, până în prezent au fost microcipaţi gratuit 620 de câini, din cei aproximativ 3.000 de câini fără microcip.
În prezent, în Oradea există circa 10.000 de câini de rasă comună sau metişi, din care aproximativ 70% sunt microcipaţi. În baza contractelor încheiate cu cei doi medici veterinari, s-a stabilit că fiecare va prelua câinii pentru microcipare de pe câte un mal al Crişului repede, respectiv câte 1.500 de patrupede.
Programul de subvenţionare a acţiunilor de microcipare şi sterilizare a câinilor cu stăpân care aparţin rasei comune sau metişilor, aflaţi pe teritoriul municipiului Oradea a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 519 din 29 iunie 2023.
LolaVie, un produs de îngrijire a părului premiat de Jennifer Aniston, a lansat șamponul pentru…
Într-o inițiativă care pare desprinsă dintr-un film SF, nord-estul Chinei a introdus câinii roboți pentru…
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…