Din cuprinsul articolului
Dacă ați trecut vreodată noaptea pe lângă un câmp de cai, probabil că ați observat că aceștia se întind rar pentru a dormi. Atunci de ce dorm aceste mamifere în picioare? Caii dorm în picioare pentru a echilibra nevoia lor de somn cu amenințarea mereu prezentă a prădătorilor.
Caii provin dintr-un lung șir de animale de pradă din familia Equidae, iar dormitul în picioare este o adaptare împotriva prădătorilor. „Statul în picioare le oferă un salt literal asupra prădătorilor și o șansă mai bună de a scăpa decât dacă ar sta culcați”, a declarat Karen Waite, specialist în ecvidee la Michigan State University.
Pur și simplu, caii sunt animale mari și le ia timp și energie să se ridice de la sol. Prin urmare, un cal în picioare este mult mai capabil să fugă atunci când este trezit din somn. Același lucru este valabil și pentru alte ierbivore de pradă mari, cum ar fi zebrele, bizonii, elefanții și girafele, toate fiind capabile să doarmă în picioare.
Caii au caracteristici anatomice specializate care le permit să rămână pe copite în timp ce prind niște somn. Aceste caracteristici, cunoscute sub numele de „aparat de ședere”, includ o serie de tendoane și ligamente, țesuturi moi care leagă mușchiul de os și care traversează atât membrele anterioare, cât și cele posterioare, potrivit lui Waite.
Atunci când un cal își relaxează mușchii picioarelor, ligamentele și tendoanele aparatului de staționare acționează ca niște benzi de tensiune care stabilizează articulațiile umărului, genunchiului și gleznei din picioare. Acest lucru permite calului să rămână în picioare fără a fi nevoit să mențină o tensiune mare în mușchi.
Dar, deși caii își fac siesta stând în picioare, ei au nevoie să se întindă pentru un somn mai odihnitor. „Caii își vor petrece cea mai mare parte a timpului dormind în picioare, dar nu ajung de fapt la un somn complet atunci când stau în picioare”, a declarat pentru Live Science, Sarah Matlock, instructor senior de comportament ecvestru la Colorado State University.
Cabalinele adulte reușesc adesea să se descurce cu doar 5 ore de somn pe noapte, iar cea mai mare parte a somnului o pot obține stând în picioare. Și în timp ce stau în picioare, caii pot obține „unde lente”, sau un somn profund, fără vise, dar un cal odihnit corespunzător are nevoie de cel puțin 25 de minute de somn REM pe zi, ceea ce se poate întâmpla doar în timp ce stau culcați, a spus Matlock.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…