Din cuprinsul articolului
Misterul culorilor ai celor mai de temut păianjeni a fost rezolvat. Culoarația tarantulelor este diferită: unele specii au o culoare de albastru-cobalt, negru cu dungi albe, picior cu marcaje galbene, prosma și picioarele albastru-verzui și opistosoma portocaliu-maro.
Tarantulele sunt cel mai active la amurg, atunci când culorile vibrante sunt mai greu de observat, cel puțin pentru noi. Până acum, cercetătorii nu au știut dacă tarantulele își pot vedea propriile culori fabuloase în semi-întuneric.
Cercetătorii au analizat zeci de genuri de tarantule și au măsurat spectrul culorilor, au notat trăsături specifice de comportament și au analizat istoria lor evoluționară.
În urma unei cercetări, oamenii de știință au descoperit că tarantulele au o mulțime de tipuri de gene „opsin”, care produc proteine „opsin”, găsite în celulele fotoreceptoare și care ajută animalele să vadă culoarea.
Așadar, majoritatea tarantulelor au aproape un întreg set de astfel de gene găsite la păianjeni activi în timpul zilei, cum ar fi păianjenul păun, sugerând astfel că tarantulele pot vedea cu adevărat culori.
Funcția precisă deținută de albastru rămâne deocamdată necunoscută
De asemenea, oamenii de știință au analizat dacă un anumit comportament al acestor creaturi ar putea fi legat de albastru și verde, culorile distincte pe care le poartă tarantulele.
„Deși funcția precisă pe care albastru o deține rămâne neclară, rezultatele noastre sugerează că tarantulele ar putea vedea aceste culori, așa că alegerea partenerului este o posibilă explicație”, a declarat Saoirse Foley, biolog la Carnegie Mellon University, potrivit Science Alert.
Oamenii de știință spun că albastrul s-a pierdut de-a lungul evoluției mai des la speciile de tarantule, în timp ce verdele a apărut doar de câteva ori, însă atunci când a apărut nu a mai dispărut.