Din cuprinsul articolului
Mitul despre ochii diferiți la câini și pisici! Adevărul despre diferența de culoare, rasele „afectate” și explicații medicale.
Heterocromia la animale!
“Heterocromia” este un termen utilizat pentru a descrie variațiile de culori ale irisului, partea colorata a ochiului; de asemenea, acest termen mai este utilizat pentru a descrie un iris multi-color, aparținând aceluiași ochi sau la ambii ochi, ce au irisul colorat într-un mod total diferit. Această însuşire apare destul de rar, poartă numele de heterocromie oculară şi este de două tipuri: completă, când un iris are o culoare diferită de celălalt, şi sectorială, când doar o unul are o culoare diferită.
Particularitatea menționată anterior nu afectează vederea şi nu este considerată neapărat o problemă medicală, cât o variaţie normală a culorii ochiului.
Deşi cazurile în care pisicile sunt afectate de această anomalie sunt mai frecvente, există şi anumite rase de câini care pot avea ochii de culori diferite, precum Husky Siberian, Câinele Danez, Dalmațieni și Malamute.
Există două tipuri de heterocromie :
- Iridiu sau heterochromie completă: se observă un ochi al fiecărei culori,
- Iridis sau heterochromie parțială: se observă tonuri distincte într-un singur ochi;
Și două cauze care o provoacă:
- Heterochromie congenitală: heterochromia este de origine genetică;
- Heterochromie dobândită: Poate fi provocată de traume sau boli cum ar fi glaucomul sau uveita.
Câini de rasă cu heterocromie completă:
- Siberian Husky
- Câine ciobănesc australian
- Câinele leopard al lui Catahoula
Vederea este complet normală la acești câini, heterocromia nefiind considerată o problemă medicală, ci mai degrabă o variație anormală a culorii ochilor.
La pisici, în special rasele Van Turcească, Angora Turcească și foarte rar specia Bobtail japonez, regăsim această „afecțiune” . Așa numitele „pisici cu ochi ciudați” sunt aproape sau în totalitate albe, cu un ochi de culoare normală (arămiu, portocaliu, galben sau verde) și un ochi albastru.
Nativii americani credeau că patrupezii cu diferite culori de ochi protejează atât pământul, cât și cerul.