Din cuprinsul articolului
Pisicile sunt unul dintre cele mai populare animale de companie, dar sunt adesea prost înțelese. Acest lucru se datorează, în parte, numeroaselor mituri și stereotipuri care sunt împărtășite în mod obișnuit despre pisici.
Este timpul să separăm realitatea de ficțiune prin desființarea a patru mituri comune despre pisici.
Mituri despre pisici cusute cu ață albă: Pisica nu poate fi dresată
Există o concepție greșită comună conform căreia pisica nu poate fi dresată sau că dresarea lor este mai dificilă decât în cazul câinilor. Ambele afirmații sunt false și pot fi dăunătoare atunci când un proprietar de pisici le crede. Atunci când proprietarii consideră că pisicile lor nu pot fi dresate, ei cred, de asemenea, că problemele comportamentale ale pisicii lor nu pot fi rezolvate. Acest lucru poate avea adesea consecințe fatale pentru pisici, inclusiv eutanasierea și renunțarea la pisici.
Adevărul este că multe dintre problemele de comportament ale felinelor pot fi rezolvate, iar acestea sunt ușor de dresat. Pisicile pot fi învățate comportamente de bază (țintire, atenție), comportamente pozitive de creștere (tăierea unghiilor, perierea și manipularea) și trucuri distractive (rostogolire, bate palma).
Atunci când dresați pisicile, concentrați-vă pe ceea ce este bun, adică concentrați-vă pe comportamentele pozitive și construiți pe acestea în loc să spuneți unui animal de companie ce nu trebuie să facă. Metodele de dresaj pozitiv accelerează învățarea, deoarece animalele pot înțelege mai bine ceea ce le cerem în loc să le spunem în mod repetat nu.
Aceste metode ajută, de asemenea, nu numai că antrenamentul rămâne distractiv atât pentru profesor, cât și pentru cel care învață, dar creează și elevi entuziaști și încurajează creativitatea, consolidând totodată legătura dintre om și animal.
Mit: Când pisica vă arată burta, ea vrea întotdeauna să o mângâiați
Mulți oameni văd acest lucru și îl iau ca pe o invitație de a mângâia burta pisicii lor, dar, în majoritatea cazurilor, nu asta vă comunică pisica atunci când își expune abdomenul.
Uneori, pisicile se rostogolesc pe spate pentru a arăta o poziție defensivă. Atunci când o pisică simte că nu poate scăpa, se va rostogoli pe spate pentru a-și folosi mai bine ghearele și dinții împotriva unui prădător. Abdomenul unei pisici este o zonă foarte vulnerabilă, deoarece în el se află multe organe vitale. Nu o luați personal dacă pisica vă zgârie sau vă mușcă atunci când îi frecați burta.
De asemenea, o pisică întinsă pe spate, expunându-și abdomenul într-un mediu familiar, cum ar fi casa ei, poate comunica adesea faptul că este relaxată și se simte în siguranță în mediul ei. Pisica se simte atât de confortabil încât se va întinde pe spate și își va expune organele vitale în loc să se uite după prădători.
Monitorizați limbajul corporal al pisicii
În plus, pisicile se pot întinde pe spate atunci când vor să se joace. Acesta este momentul să scoți bagheta cu pene sau jucăria lor preferată. Evitați să vă folosiți mâinile și picioarele pentru a vă juca cu pisica dumneavoastră, deoarece dorim să o învățăm să se joace în mod corespunzător și că mâinile și picioarele nu sunt niciodată jucării pe care să le atace.
Cea mai bună abordare atunci când vedeți că pisica își arată abdomenul este să vă țineți mâinile la distanță. Dacă vă mângâiați pisica în timp ce are abdomenul expus, evitați să-i mângâiați abdomenul și mângâiați-i umerii, capul și bărbia, mângâind-o doar de câteva ori.
Monitorizați limbajul corporal al pisicii și, la prima manifestare de agitație sau de suprasolicitare, dați-i spațiu și nu o mai mângâiați. Semnele comune ale unei suprasolicitări sunt contracția și biciuirea cozii, urechile și mustățile înapoi, contracția pielii, părul ridicat pe corp sau pe coadă și o privire fixată.
Mit: Pisicuțele nu au nevoie de socializare
Contrar credinței populare, este la fel de important pentru pisoi să fie socializați și dresați corespunzător ca și pentru căței. Pisicile au o perioadă de socializare în primele săptămâni de viață, care se încadrează între 2 și 7 săptămâni de viață.
În această perioadă, ele învață ce este sigur și ce nu este sigur în mediul lor. Unii consultanți certificați în comportamentul pisicilor, spitale veterinare și adăposturi pentru animale oferă chiar și cursuri de socializare pentru pisoi, adesea numite grădinița pisicilor.
O socializare deficitară poate duce la ascunderea de vizitatori, la teamă de alte animale de companie, la o adaptare lentă la medii noi și la frică și agresivitate în timpul vizitelor la veterinar. Este mai probabil ca aceste pisici să devină stresate și/sau temătoare și să înceapă să urineze în afara cutiei, ceea ce poate duce la deteriorarea legăturii om-animal și la renunțarea proprietarilor la pisicile lor.
Cu toate acestea, pisicuțele bine socializate care au primit experiențe pozitive în preajma multor persoane diferite, pisici necunoscute, medii și proceduri de manipulare au mai multe șanse de a fi sociabile, sociabile și de a avea abilități mai bune de adaptare, ceea ce va duce la legături mai puternice între om și animal și la mai puține probleme de comportament. De asemenea, este mai probabil ca aceste pisicuțe să beneficieze de îngrijire veterinară anuală, deoarece proprietarilor nu le va fi teamă să își ducă pisicile la veterinar.
Mit: Pisicile acționează din răutate
Spre deosebire de oameni, pisicile nu acționează din răutate. Antropomorfismul este definit ca fiind atribuirea de caracteristici umane unui animal sau obiect. În mod obișnuit, interpretăm sentimentele animalelor pe baza a ceea ce considerăm a fi limbajul corporal uman și nu limbajul corporal al pisicilor.
Este firesc să facem acest lucru pentru că vrem să relaționăm cu pisicile noastre și acest lucru poate ajuta la crearea de legături cu animalele, dar poate fi și dăunător. De exemplu, dacă un proprietar crede că pisica sau pisicile sale merg la baie în afara litierei din răutate, este mai probabil să abordeze această problemă în mod negativ, ceea ce va agrava problema și va deteriora legătura cu pisica sa.
Dacă abordează cauzele reale (stres, frică, anxietate, problemă medicală), proprietarii vor aborda problema cu empatie și vor obține pentru pisică ajutorul de care are nevoie pentru a rezolva problema, potrivit thesprucepets.com.