Lumea animalelor

Mituri despre simțul vizual al câinilor. Ce culori pot distinge patrupezii noștri preferați

Deși multă vreme a fost acceptat ca un fapt că patrupezii pot vedea doar în alb și negru, știința a demonstrat că nu este chiar așa. Citiți mai departe pentru a afla totul despre vederea câinilor și despre modul în care cel mai bun prieten al omului percepe lumea în care trăiește.

În timp ce teoria, cândva larg răspândită, conform căreia câinii văd totul în alb și negru s-a dovedit a fi falsă, adevărul este că, potrivit American Kennel Club (AKC), câinii văd un spectru de culori similar cu cel al oamenilor dar cu influențe de daltonism.

Sunt câinii daltoniști?

În timp ce ochii oamenilor cu o vedere normală conțin trei receptori de culoare, numiți conuri, care percep întreaga gamă a spectrului de lumină vizibilă, persoanele cu daltonism roșu-verde au doar două conuri, ceea ce le face incapabile să perceapă roșul și verdele.

Ochii câinilor au doar două conuri. Acest lucru înseamnă că nu pot percepe culorile roșu sau verde, dar nu pot percepe nici nuanțele care conțin oricare dintre aceste culori, cum ar fi roz, violet și portocaliu. De asemenea, câinii nu sunt capabili să perceapă schimbările subtile în luminozitatea sau nuanța unei culori.

Ce culori pot vedea câinii?

Câinii pot vedea nuanțe de galben, albastru și maro, precum și diverse nuanțe de gri, negru și alb. Acest lucru înseamnă că, dacăblănosul are o jucărie roșie, aceasta îi va părea maro, în timp ce o jucărie portocalie, care este un amestec de roșu și galben, îi va apărea de un galben maroniu.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că dacă doriți să implicați pe deplin toate simțurile câinelui dumneavoastră în timpul jocului, ar trebui să căutați jucării care sunt fie albastre, fie galbene, astfel încât să iasă în evidență din nuanțele mai terne de maro și gri din câmpul vizual al câinelui dumneavoastră.

Acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care câinii iubesc atât de mult acele mingi de tenis de un galben strălucitor.

Teoria vederii în alb și negru

Dacă prieteneii cu patru picioare pot vedea anumite culori, atunci de unde a apărut ideea că ei văd doar în alb și negru? Această credință, spune AKC, poate fi atribuită fondatorului National Dog Week, Will Judy, care a scris într-un manual de dresaj din 1937. Cercetătorii din anii 1960 au perpetuat mitul prin ipoteza incorectă că primatele erau singurele animale capabile să perceapă culoarea.

Această credință a persistat în ceea ce privește câinii până destul de recent, când, în 2013, cercetătorii ruși au pus în discuție întrebarea: „Sunt câinii daltoniști?”. Aceștia au demonstrat că patrupezii pot vedea și distinge între galben și albastru, relatează Smithsonian.

Cercetătorii au efectuat un experiment pentru a vedea dacă într-adevăr câinii pot distinge între cele două culori sau între grade contrastante de luminozitate. Au făcut acest lucru prin plasarea a patru bucăți de hârtie, una galben deschis, una galben închis, una albastru deschis și una albastru închis, pe cutii de hrană. 

Experimentul rusesc

După ce câinii au învățat să asocieze hârtia galben închis cu mâncarea, cercetătorii au pus pe cutie doar hârtii de culoare albastru închis și galben deschis, presupunând că, în cazul în care câinii ar fi încercat să deschidă cutia cu hârtia albastră, ar fi fost din cauză că au asociat nuanța închisă cu mâncarea și nu cu culoarea. Însă majoritatea câinilor au mers direct la hârtia galbenă în majoritatea timpului, demonstrând că aceștia învățaseră să asocieze culoarea, nu luminozitatea, cu mâncarea.

Lipsa receptorilor de culoare nu sunt singurele lucruri care diferențiază vederea câinilor de cea a oamenilor. Câinii sunt foarte miopi, vederea lor fiind estimată la aproximativ 20/75, precizează Business Insider. Acest lucru înseamnă că, atunci când un câine se uită la ceva aflat la 6 metri distanță, acesta va părea a fi la 75 de metri.

În timp ce acest lucru ar putea face să pară că bietul tău câine are o vedere teribilă, AKC subliniază că, datorită ochilor lor mari, câinii nu numai că au un câmp vizual mai larg decât oamenii, dar sunt, de asemenea, mai buni la a vedea mișcările rapide, ceea ce îi face buni la reperarea prăzii care se mișcă rapid.

Simțul olfactiv al câinilor este de cel puțin 10.000 de ori mai puternic decât al nostru

Înainte de a vă simți prea rău în legătură cu lumea în culori stinse a câinelui dumneavoastră, țineți cont de faptul că ceea ce îi lipsește la capitolul vedere, compensează cu prisosință prin celelalte simțuri. În primul rând, câinii pot auzi o gamă mult mai largă de frecvențe decât oamenii, spune DogHealth.com, inclusiv sunete atât de înalte încât nu pot fi auzite de urechile umane, informează hillspet.com.

Dar auzul unui câine este doar al doilea după simțul mirosului. Simțul olfactiv este de cel puțin 10.000 de ori mai puternic decât cel al oamenilor, dacă nu chiar mai puternic, spune NOVA PBS. Nasul unui câine are 300 de milioane de receptori olfactivi, în timp ce oamenii au doar aproximativ șase milioane.

Mai mult, partea din creierul câinelui care analizează mirosul este de patruzeci de ori mai mare decât la om. Toate acestea înseamnă că animalul de companie poate „vedea” cu nasul său imagini mai vii decât ne putem imagina noi

Data viitoare când vă veți uita în ochii expresivi ai cățelului dumneavoastră, nu vă simțiți prost că nu vă vede la fel de clar cum l-ați putea vedea dumneavoastră. Mirosul tău unic îi spune câinelui tău mai multe despre tine decât ar putea să o facă simpla ta privire, iar el ți-ar recunoaște mirosul oriunde, indiferent dacă te poate vedea sau nu.

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

o zi ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

o zi ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL