Stiati ca

Mituri false despre animalele sălbatice. Informații utile care te vor lasă cu gura căscată

În cele ce urmează vă invităm într-o mică incursiune în fascinanta lume animalelor. De-a lungul timpului am auzit tot felul de mituri. Prin urmare, venim în întâmpinarea dumneavoastră cu o mică povestioară prin care dezmințim miturile pe care le-am auzit cu toții de-a lungul copilăriei, și credeți-mă că nu sunt puține. Să începem!

Poate ați auzit cândva că bufnițele sunt păsări inteligente. În realitate, păsările cu ochii cât ”mingea de tenis” nu sunt deloc istețe. De fapt, această pasăre se numără printre cele mai puțin cerebrale înaripate de pe planetă. De ce? Pentru că au o dimensiune foarte redusă a creierului, mult mai mică decât ochii ei.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro; bufnițele nu sunt animale inteligente

Mituri false despre animale sălbatice

Un alt mit despre animale sălbatice, de altminteri fals, se răsfrânge asupra broaștelor. Nu de puține ori am auzit că dacă vei atinge acest mic animăluț cu picioarele cât prăjina, vei căpăta niște negi de toată ”frumusețea”. Piele broscuțelor conține bufotoxină, o substanță care dacă intră în contact cu piele noastră produce o simplă iritație și nimic mai mult.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro; broaștele conțin o substanță care irită pielea

Surprinzător, contrar miturilor populare găina este o pasăre extrem de isteață. Nu o spunem noi o spun studiile care au demonstrat că găinile pot anticipa viitorul ba mai mult sunt capabile să-și facă griji. Pe partea de neurologie, cercetătorii au arătat că forma de organizare a neuronilor este similară cu cea umană.

sursă foto: intreabaveterianrul.ro; gâinile sunt păsări inteligente

Taurii nu-și pierd cumpătul atunci când văd culoarea roșie pentru că nu disting culorile. Aceste masive animale sunt înfuriate de mișcarea pe care o face toreadorul.

Mituri false despre lilieci și pești

Se spune depsre lilieci că sunt orbi. Fals! Desigur că sunt anumite specii care au o vedere slabă, însă aceste mici mamifere se ghidează cu ajutorul ecolocației.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro; liliecii nu sunt orbi

 

Se spune că peștii au memorie scurtă de două secunde, nu este și cazul peștișorilor aurii. Aceste mici animăluțe subacvatice sunt extrem de inteligente și sunt capabile să efectueze diverse sarcini specifice mai degrabă animalelor de circ. De exemplu, peștișorii aurii pot sări prin cercuri.

Cămilele nu au apă în cocoașă

Un alt mit care nu are niciun o bază reală se răsfrânge asupra cămilelor. Acestea se confruntă zilnic cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius. În aceste condiții, corpul mamiferelor ajunge până la 50 de grade Celsius. Cu toate acestea s-au adaptat foarte bine la condițiile dificile, dar ele nu stochează apă în cocoașă.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro; cămilă în fașa piramidelor din Egipt

De fapt, cocoașa cămilelor conține grăsime și nicidecum apă, ba mai mai mult cămilele nu transpiră niciodată și reușesc astfel să-și conserve ceai mai de preț resursă din deșert, apa.

Dacă mai devreme vorbeam de temperaturi extrem de calde, este timpul să ne mutăm la polul opus, mai exact la Polul Sud, locul de baștină al pinguinilor. Păsările care nu pot zbura trăiesc pe continentul Antarctica și nicidecum Arctica. La Polul Nord ( Arctica) își duc veacul urșii polari.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro; pinguinii trăiesc la Polul Sud


Dacă tot am ajuns la capitolul urși,este momentul să dezmințim un alt mit potrivit căruia   simpaticele creaturi Koala ar fi urși. Nimic mai fals, de fapt Koala este înrudit cu o specie de marsupial, mai exact marsupialele numite Wombat. 

 Șarpele cobra nu aude

Un alt animal sălbatic care din păcate nu este pe placul tuturor a fost inclus în miturile populare. Este vorba de șarpele cobra. Nu puține sunt videoclipurile în care șerpii dansează pe muzică. Însă, aceste animale cu sânge rece nu au canal auditiv dar pot simți vibrațiile muzicii.    

intreabaveterinarul.ro; șarpele nu aude, el simte vibrațiile

Pisicile albe nu aud! Trebuie să recunoaștem că acest mit este parțial adevărat, cercetătorii au demosntrat că doar felinele albe cu ochi albaștri nu aud deloc, celelalte da, chiar și cele ceacâre ( cele care au un ochi albastru și unul căprui), acestea nu aud cu urechea de pe partea cu ochiul albastru.

sursă foto: intreabaveterinarul.ro; doar pisicile albe cu ochii albaștri nu pot auzi

Lupii nu urlă la lună. Într-adevăr sunt animale sălbatice nocturne dar atunci când urlă, lupii de fpat comunică între ei. Aceștia își întind boturile pentru ca urletul să parcurgă o distanță mai mare, potrivit intreabaveterinarul.ro.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

4 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

5 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

6 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

7 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

8 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

9 ore ago

Parteneri