Din cuprinsul articolului
Mituri și idei preconcepute despre câini. De-a lungul celor douăsprezece mii de ani de când omul și câinii trăiesc împreună, am ajuns să înțelegem mai bine comportamentul lor. Cu toate acestea, chiar și astăzi abundă încă o serie de mituri și idei preconcepute despre câini.
Iată câteva dintre cele mai frecvente:
Mituri și idei preconcepute despre câini: Câinii sunt daltoniști
Este greu de știut de unde a apărut acest mit, deoarece nimeni nu poate vede ce vede efectiv un câine. Din punct de vedere structural, retina canină conține două din cele trei tipuri de fotoreceptoare necesare pentru a vedea culorile.
Studiile au arătat că aceștia văd mai multe culori. Inclusiv diferite saturații de galben, albastru și gri. Gama de culori din spectrul lor vizual este mai mică decât cea pe care o vedem noi.
Câinii mănâncă iarbă atunci când sunt bolnavi
Este adevărat că unii câini mănâncă iarbă atunci când sunt bolnavi sau le este greață. Cu toate acestea, mulți câini mănâncă iarbă din alte motive, inclusiv plictiseală. Unora pur și simplu le place să mănânce iarbă pentru că este distractiv.
Aceasta nu este o problemă, atât timp cât iarba nu a fost tratată. Așadar, atât timp cât câinelui dvs. îi place doar să mănânce cantități mici de iarbă și aceasta nu îl îmbolnăvește, nu este nevoie să opriți acest comportament.
Datul din coadă înseamnă un câine prietenos
Acesta unul dintre cele mai frecvent îmntâlnite mituri și idei preconcepute despre câini. O coadă mișcată nu este întotdeauna un semn de prietenie. Ai grijă, interpretarea greșită a acestui semn te poate face să fii mușcat.
Datul din coadă poate însemna fericire, entuziasm și vigilență. Sau poate semnala frică, anxietate, ori poate fi un preludiu la agresivitate. Limbajul corporal canin este complex și poate fi interpretat greșit.
Evaluați întotdeauna limbajul corporal al întregului câine. Mai mult, nu vă apropiați niciodată și nu mângâiați un câine pe care nu îl cunoașteți fără a cere mai întâi permisiunea proprietarului. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii care vor să mângâie fiecare câine pe care îl văd.
Mituri și idei preconcepute despre câini: Un an canin este egal cu șapte ani umani
Această generalizare nu este deloc adevărată. De fapt, primul an din viața unui câine poate fi echivalent cu primii 12-14 ani ai unui om.
Vârsta unui câine depinde de mulți factori, cum ar fi rasa, mărimea și genetica. În medie, un câine de talie mică poate trăi între 15 și 18 ani. În timp ce un câine de talie mare poate trăi doar între 7 și 10 ani.
Un nas rece și umed înseamnă un câin sănătos
Umezeala, uscăciunea sau temperatura nasului câinelui poate varia în funcție de activitățile zilnice normale. Și nu este un indicator fiabil al sănătății sau al bolii, conform nutrenaworld.com.
Modificările din rutina zilnică, activitatea și apetitul sunt indicatori mult mai fiabili ai modului în care se simte un câine.