Categories: Lumea animalelor

Moartea animalului de companie lasă răni adânci. Cum să facem față durerii?

Moartea animalului de companie lasă răni adânci. Cum să facem față durerii?Indiferent cât de mult sau puțin timp a stat lângă noi, moartea celui mai bun prieten al omului lasă urme adânci în sufletul și inima proprietarilor. Investiția emoțională vine la pachet cu suferința. Oare cum pot iubitorii de animale să facă față durerii? Psihologul Ștefania Voia vine cu răspunsul la această întrebare.„Pentru cei mai mulți posesori și crescători de animale, mai micii sau mai marii lor companioni reprezintă ființe de care se atașază profund. În timp, unele animale capătă un statut cu totul special, ajungând să fie echivalentul unui membru al familiei.Pentru persoanele singure, relația emoțională dintre ele și animalul de companie este mult mai satisfăcătoare decât oricare alta, deoarece disponibilitatea animalului nu are limite, acesta își manifestă emoțiile mult mai autentic decât oamenii și nici dezamăgirile nu sunt atât de mari.

Dispariția animalului poate provoca aceeași suferință precum moartea unei persoane dragi

În altă ordine de idei, animalul de companie este cu totul dependent de stăpânul său, similar felului în care un copil este dependent de mama sau părinții săi.Acest tip de relație se reflectă și asupra stăpânului, care, dacă este suficient de implicat, va manifesta un atașament și comportament de tip parental față de animalul său.În acest context, dispariția animalului poate provoca aceeași suferință precum moartea unei persoane dragi”, e de părere Ștefania Voia.E indicat să luăm un alt animal de companie imediat după ce a murit cel pe care l-am iubit?„Ca după orice pierdere, este bine să ne dăm voie să trecem printr-o perioadă de doliu, chiar și atunci când este vorba de moartea unui animal.Asta ne va ajuta să acceptăm dispariția sa, să ne împăcăm cu noua situație și să ne trăim sentimentele. Unele persoane aleg să-și ia un alt animal de companie după această perioadă de doliu, tocmai pentru că și-au trăit durerea, iar acum își pot permite din punct de vedere sentimental să se atașeze din nou.În felul acesta, acceptă trecutul și au curajul și înțelepciunea de a se bucura de experiența ce va urma alături de noul companion.Altele aleg să dea o formă concretă amintirii animalului drag achiziționând un obiect reprezentativ sau o plantă care să simbolizeze acea ființă, o abordare terapeutică plină de beneficii”, mai spune psihologul, potrivit psychologies.ro.

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

17 minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri