Categories: Lumea animalelor

„Moby Dick”, o vietuitoare feroce?

O specie straveche de balena, ale carei exemplare au trait in miocen, a fost redenumita dupa o creatura legendara, o balena alba, personaj central in romanul „Moby Dick”, scris de Herman Melville, informeaza Reuters, preluata de Mediafax.Savantii americani au anuntat, recent, ca o serie de fosile, descoperite in 1909 in Santa Barbara, California, au fost catalogate in mod eronat timp de mai multe decenii, deoarece nu au apartinut unui animal dintr-o specie disparuta de morse, ci reprezinta ramasitele unui casalot fioros, care a trait in Oceanul Pacific, in urma cu 15 milioane de ani, in miocen.Cercetatorii au denumit aceasta specie „Albicetus”, un termen ce inseamna „balena alba” – referire la celebrul monstru marin descris de Herman Melville in romanul sau clasic „Moby Dick”, publicat in 1851, ce prezinta obsesia capitanului Ahab pentru un casalot alb de dimensiuni uriase.”Albicetus” avea o lungime de aproximativ 6 metri si o greutate probabila de 5 tone. El reprezinta o ruda indepartata a casalotului din zilele noastre, insa mai mic decat acesta: casalotul modern ajunge pana la lungimi de 18 metri. Dintii mari, conici, si maxilarele sale erau mult mai robusti decat cei ai casalotilor moderni, sugerand faptul ca Albicetus era o vietuitoare feroce.”Prezenta unor dinti atat de mari sugereaza ca Albicets era probabil un carnivor feroce, hranindu-se in principal cu alte mamifere marine, precum balene mai mici si foci”, a precizat Alex Boersma, cercetator la Smithsonian Institution’s Museum of Natural History din Washington.Acest stil de hranire este neobisnuit in randul balenelor din zilele noastre, fiind caracteristic doar balenelor ucigase (orca). Casalotii moderni se hranesc in principal cu calmari.Cele mai vechi exemplare de casaloti au trait in urma cu 25 milioane de ani. 

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

30 de minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri