Lumea animalelor

Studiu științific: Pisica și omul! Cât de mult se aseamănă cele două specii

Probabil că știți că maimuțele sunt cunoscute ca fiind cele mai asemănătoare cu oamenii, dar știați că și pisicile au multe asemănări cu noi din punct de vedere biologic, fizic și psihologic?

Un studiu asupra genomului realizat în 2007 a constatat că aproximativ 90% din genele unei pisici sunt similare cu genele umane. În acest studiu, Secvența inițială și analiza comparativă a genomului pisicii, procentul de gene reprezentate la un câine a fost de numai 81,9%, iar la cimpanzeu de 78,8% comparativ cu oameni.

Pisica: creierul și genele

Dr. Nicholas Dodman, profesor emerit la Universitatea Tufts, explică faptul că creierul pisicilor este compus din materie cenușie și albă. Ca și oamenii, ele au lobi temporali, occipitali, frontali și parietali ai cortexului cerebral. Dodman adaugă că „Pisicile par să gândească după același model ca și oamenii, de asemenea, parțial datorită similitudinii neurotransmițătorilor… Pisicile primesc informații de la cele cinci simțuri de bază și procesează aceste date la fel ca și oamenii.”

Pam Johnson-Bennett, consultant certificat în comportamentul pisicilor și autoare de best-seller-uri, spune: „Pisicile învață tot timpul. Fiecare experiență le învață că ceva este fie pozitiv, fie negativ, fie nerelevant. Adesea, părinții pisicilor nici măcar nu sunt conștienți de cât de mult antrenează sau întăresc învățarea pisicilor lor în viața de zi cu zi… La fel ca și în cazul pisicilor, avem tendința de a repeta comportamentele care au o consecință dorită și încercăm să evităm experiențele care sunt neplăcute sau amenințătoare.”

Dr. Dodman își amintește un incident petrecut la o expoziție de pisici din Texas, cu mulți ani în urmă, unde a fost amenajată o cursă cu obstacole. Pisicile erau conduse prin circuit de către persoane care agitau o jucărie tachinătoare pentru a le ghida peste obstacole.

Acest lucru nu a fost atât de impresionant, deoarece orice pisică ar urma pe cineva cu o jucărie tachinătoare. Dar când o pisică care trecuse deja prin circuit s-a întors a doua oară și a repetat circuitul fără niciun fel de teaser sau asistență, a arătat cât de repede pot învăța și reține pisicile.

Conexiune și afecțiune

Pam explică, de asemenea, că, deși pisicile sunt stereotipate ca fiind distante, ele sunt animale sociale care au nevoie de același tip de afecțiune și companie ca și oamenii. La fel ca noi, fiecare dintre ele își manifestă afecțiunea în moduri diferite.

Există pisici care se bucură de un contact fizic strâns atunci când vine vorba de afecțiune. Pentru unele pisici și oameni, acest lucru include orice, de la ținutul în brațe până la o simplă atingere blândă. Poate însemna, de asemenea, doar un anumit grad de conexiune fizică, cum ar fi să stați suficient de aproape unul de celălalt astfel încât să vă atingeți sau să vă sprijiniți unul de celălalt.

Transmiterea bolilor: rabia și toxoplasmoza

Pe lângă faptul că împărtășesc boli comune oamenilor, pisicile pot transmite oamenilor ceea ce se numesc boli zoonotice. Potrivit Asociației Americane a Practicienilor Felini (catvets.com) în Ghidul său privind zoonozele feline, „bolile zoonotice sunt definite ca fiind comune, împărtășite sau transmise în mod natural între oameni și alte animale vertebrate”. Câteva dintre bolile zoonotice comune citate în broșura catvets.com What Can I Catch I Catch from My Cat? Zoonozele feline includ febra zgârieturilor de pisică, ringworm, rabia și toxoplasmoza.

Dr. Jane Brunt, director executiv al CATalyst Council for Lifelong Health of Companion Cats, spune că cel mai important punct pentru prevenirea multor boli zoonotice feline constă în ținerea la distanță a paraziților pe tot parcursul anului, inclusiv la pisicile care stau numai în casă.

Medicul veterinar recomandă proprietarilor de pisici să colaboreze cu medicii veterinari prietenoși cu pisicile pentru a găsi preventivul adecvat pentru animalele lor de companie. Au existat, de asemenea, preocupări cu privire la coronavirus ca boală zoonotică. (Mergeți la catster.com pentru a citi articolul nostru Coronavirus și pisicile: Ce trebuie să știe proprietarii de pisici despre COVID-19).

 Pisica și problemele de sănătate mintală

Dr. Dodman spune că pisica poate suferi de aceleași probleme psihologice ca și oamenii și, de asemenea, sunt tratate în mod similar pentru aceste probleme. Felinele pot fi anxioase, pot avea fobii și chiar tulburări cum ar fi TOC. „Pisicile (cu anxietate) răspund la aceleași medicamente pentru anxietate ca și oamenii”, subliniază el.
Inima frântă
Un alt domeniu în care pisicile și oamenii sunt similare din punct de vedere emoțional este modul în care răspund la pierderi. Pam povestește experiențele sale cu „clienți care au suferit pierderea unui membru uman, canin sau felin și sunt confuzi cu privire la ce să facă pentru pisica lor supraviețuitoare.

Foarte adesea, ei cred că pisica este singură și adoptă un nou companion felin. Chiar dacă familia își înțelege propria durere, este adesea surprinsă să afle că pisica supraviețuitoare este îndurerată, iar adăugarea bruscă a unei pisici necunoscute nu face decât să înrăutățească situația. Deși nu manifestăm durerea în același mod ca și pisicile, împărtășim această durere emoțională și pierderea.”

Personalitate

Pisicile sunt, de asemenea, asemănătoare cu oamenii din punct de vedere al personalității. Dr. Dodman se referă la testele care au fost efectuate pe pisici pentru a determina trăsăturile lor de caracter. Aceste teste sunt similare studiului Myers/Briggs privind personalitățile umane.

S-a constatat că pisicile au o combinație de trei trăsături: alertă (activă și curioasă), sociabilă și echilibrată (temperament stabil). Aceste diferite combinații de trăsături, potrivit Dr. Dodman, se regăsesc și la oameni. Pisicile pot fi introvertite, extrovertite sau între cele două. „Există mai multe asemănări decât diferențe între pisici și oameni”, spune Dr. Dodman, citată de catster.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

2 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

3 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

4 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

5 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

6 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

7 ore ago

Parteneri