Sari la conținut
Home » Motive pentru care pisica devine brusc afectuoasă. Atenție, poate fi și o afecțiune medicală

Motive pentru care pisica devine brusc afectuoasă. Atenție, poate fi și o afecțiune medicală

copil și pisica; sursă foto: cutepet.ro

Ori de câte ori observați schimbări în comportamentul pisicii dumneavoastră vă puteți face griji în privința ei. Dacă pisica dumneavoastră, de obicei temperamentală, este brusc mai afectuoasă decât de obicei, ar putea încerca să vă spună ceva.

Potențiale motive pentru afecțiunea bruscă a pisicii

Modificări ale mediului înconjurător: Ori de câte ori există o schimbare în situația de trai a pisicii dumneavoastră – cum ar fi mutarea într-o locuință nouă sau chiar redecorarea vechii locuințe. Aceasta poate contribui la creșterea afecțiunii.

Gelozia: Dacă aveți un nou bebeluș sau animal de companie, sau dacă un nou membru al familiei a venit în casa dumneavoastră, pisica s-ar putea simți geloasă sau nesigură.

Dietă: Starea generală de sănătate a pisicii îi afectează foarte mult comportamentul. Dacă pisica ține o dietă, ar putea fi mai activă, ceea ce duce la o afecțiune sporită.

Hormonii: Pisicile care sunt în călduri sau însărcinate se confruntă cu creșterea nivelului de hormoni. Este posibil ca ele să dorească să se frece de dumneavoastră mai mult decât în mod normal.

Probleme medicale: Pisicile sunt creaturi renumite ca fiind stoice, preferând să țină durerea și disconfortul sub tăcere. Pisica dumneavoastră ar putea ascunde o boală dacă este brusc afectuoasă.

1. A avut loc o schimbare în ierarhia gospodăriei

La fel ca în regnul animal, fiecare gospodărie are o structură ierarhică lejeră. Dacă o altă pisică din casă a decedat recent sau a dezvoltat probleme de sănătate, acest lucru ar putea provoca o schimbare în ierarhie.

Poate că acel animal de companie era alfa, iar pisica actuală avea un rang social inferior. De asemenea, adăugarea unui nou coleg de casă ar putea perturba ierarhia.

2. Se simt geloase sau nesigure

Afecțiunea bruscă ar putea fi un răspuns emoțional la o schimbare în gospodărie sau în mediul înconjurător. Adăugarea unui nou membru al familiei, cum ar fi un bebeluș, o altă pisică sau chiar un nou partener, ar putea insufla gelozie în pisica ta, motivându-i să se străduiască să fie în centrul atenției tale.

Cel mai bun mod de a aborda aceste tendințe competitive este de a determina cauza principală și de a crea o experiență pozitivă în jurul acesteia. Recompensează-ți pisica cu atenție în timp ce ții în brațe noul bebeluș sau roagă-ți partenerul să îi ofere răsfățul preferat.

3. Pisica urmează o dietă de slăbit

În Statele Unite, 59,5% dintre pisici sunt supraponderale sau obeze. Atunci când felinele slăbesc, experții au descoperit că: „Comportamentul afectuos a crescut la majoritatea pisicilor”, chiar și după doar patru săptămâni de dietă. Dacă ați început recent ca pisica dumneavoastră să țină o dietă, acest lucru ar putea sta în spatele creșterii afecțiunii lor.

4. Se confruntă cu fluctuații hormonale

Dacă pisica ta femelă nu a fost sterilizată, afecțiunea lor ar putea fi un semn că este în călduri sau chiar însărcinată. Acesta este rezultatul fluctuațiilor hormonilor lor de reproducere. Pisicile au primele călduri în jurul vârstei de șase luni și experimentează un ciclu de călduri la fiecare trei săptămâni pe durata sezonului de călduri.

Pisicile gestante pot da dovadă de afecțiune și la începutul sarcinii. Alte semne care trebuie monitorizate includ sfârcuri umflate și roz, greață, modificări ale apetitului sau un abdomen în creștere. Chiar dacă este la începutul sarcinii, medicul veterinar poate probabil să palpeze pisicile sau să folosească o ecografie pentru a le vizualiza.

5. Medicul veterinar: „există o problemă medicală sau o boală”

Din păcate, bolile fizice pot determina pisica dumneavoastră să manifeste o afecțiune sporită. O pisică irascibilă se poate simți obligată să doarmă lângă tine sau să se târască în poala ta dacă nu se simte bine.

O pisică nervoasă se poate simți obligată să doarmă lângă tine sau să se târască în poala ta dacă nu se simte bine. Și chiar dacă nu există alte semne exterioare de boală, o problemă ar putea fi în curs de apariție.

Ca instinct de supraviețuire, pisicile ascund de obicei orice semn de boală. Prin urmare, ele ar putea prezenta semne subtile că sunt bolnave, pe care s-ar putea să nu le observați.

Este benefic să solicitați unui medic veterinar să excludă cauzele medicale dacă observați orice schimbări de comportament. Analizele de sânge sau radiografiile pot dezvălui afecțiuni ascunse. Dacă totul se verifică, vă puteți bucura de liniștea că prietenul dumneavoastră felin este sănătos, potrviti lovetoknowpets.com.