Din cuprinsul articolului
Înainte de a aborda subiectul acestui articol și anume acela de a identifica modalitățile princare se pot stopa mușcăturile pisicilor, trebuie să explorăm mai întâi motivele din spatele „atacurilor” cu dinți. Vi se pare cunoscut vreunul dintre acestea?
Orice persoană care a avut vreodată o pisică poate, probabil, să confirme mușcătura provocată de mângâiere. Acest lucru se întâmplă atunci când îți mângâi fericit prietenul felin, iar acesta se întoarce „brusc” și își încleștează dinții pe mâna ta.
1. Agresivitatea și comportamentul pisicii
Deși poate părea că a apărut brusc din senin, dacă ați fost atent la comportamentul pisicii dumneavoastră, cel mai probabil vă arăta semne de iritare înainte de a se produce mușcătura.
Aceste semne pot include printre altele și biciuirea cozii, urechile turtite, schimbarea poziției corpului, ochii se concentrează asupra mâinii tale, oprirea toarcerii, poate chiar un mârâit. Acum că știm secretele mușcăturilor de pisică, haideți să trecem în revistă cele 7 modalități de a modifica acest comportament enervant și dureros.
Așa cum am menționat mai sus, agresivitatea prin joc este un motiv comun pentru care pisicile domestice mușcă. Acest lucru se datorează faptului că felinele sunt prădătoare prin natura lor, așa că dacă le oferiți degetele, mâinile sau picioarele ca jucărie, este o invitație deschisă pentru pisica dumneavoastră să vă aplice o mușcătură sau o zgârietură zdravănă.
Știm că este extrem de tentant să vă jucați cu pisoiul (sunt atât de drăguți), dar va deveni un comportament învățat dacă vom continua să facem acest lucru. Din acest motiv, asigurați-vă că oferiți o mulțime de jucării pentru pisici de care animalul de companie să se bucure.
Dacă doriți să interacționați cu pisoiul în timpul jocului, folosiți jucării pe baghete și indicatoare laser pe cele care pot fi aruncate și urmărite. În plus, asigurați-vă că toată lumea din gospodărie aplică aceeași regula fără mâini/picioare pentru timpul de joacă.
2. Cereți o pauză
Pisicile pot deveni suprastimulate în timpul jocului așa că atunci când observați că joaca devine agresivă, luați un time-out. Acest lucru poate fi făcut prin întoarcerea imediată cu spatele la prietenul blănos sau părăsirea camerei. Nu vorbiți și nu reluați joaca timp de un minut. Acest lucru poate întrerupe ciclul de mușcături și îi permite pisicii să știe că este inacceptabil.
3. De unul singur
Ridicarea pisicii imediat după ce s-a purtat urât și plasarea ei într-o altă cameră de una singură, va trimite mesajul că mușcatul va pune capăt distracției și va întări în cele din urmă regula „fără mușcături”.
4. Risipește energia
Dacă felina ta te mușcă în afara timpului de joacă, este posibil să aibă nevoie să consume mai multă energie. Acesta este un moment bun pentru a scoate pointerul laser sau jucăriile pe baghetă.
Aleargă-ți pisica sau pisoiul prin cameră, astfel încât să se poată juca din plin și să ardă toată acea energie. Alternativ, scoateți-o afară folosind un ham, dacă este necesar.
5. Manverați-o în mod corespunzător și respectuos
Pisica ta ciupește întotdeauna după ce te întinzi să o mângâi? Acest lucru este obișnuit pentru feline, deoarece această acțiune poate fi percepută ca un act agresiv. Unele feline nu au nimic împotrivă, în timp ce altele nu tolerează această acțiune.
Dacă pisica dumneavoastră este una care nu apreciază mângâiatul deasupra capului, atunci asigurați-vă că îi respectați dorințele și aplicați o sesiune de mângâiere cu dosul mâinii pe partea laterală a feței sau pe burtă. În plus, respectarea tuturor dorințelor pisicilor noastre este un alt sfat util și important pentru a evita să fim mușcați.
6. Ameliorează orice problemă de anxietate subiacentă
Dacă pisica ta se comportă în mod constant într-un mod agresiv, ar putea fi din cauză că este în mod constant speriată sau anxioasă dintr-un anumit motiv. Acest lucru se poate întâmpla în cazul pisicilor salvate, al celor în vârstă sau al celor care au suferit neglijență sau abuz.
Pentru a ajuta la reducerea tensiunii pisicii, există pe piață produse care imită feromonii unei feline, care s-au dovedit a reduce anxietatea. Acestea se găsesc în difuzoare, spray-uri și șervețele. Întrebați-l pe medicul veterinar dacă acest lucru ar putea fi potrivit pentru prietenul dvs. blănos.
7. Cereți sfatul medicului veterinar
Medicul veterinar este o bună sursă de răspunsuri la motivele pentru care pisica dumneavoastră poate mușca. Pentru cazurile severe, el sau ea poate prescrie medicamente pentru a ajuta la ameliorarea anxietății sau poate recomanda hrană specială pentru pisici care conține triptofan, care va produce un efect calmant asupra animalului dumneavoastră de companie.