Din cuprinsul articolului
Acestea îți gâdilă nasul atunci când pisicuța vine să se ghemuiască și arată amuzant atunci când sunt presărate cu iepurașii de praf găsiți sub pat. Dar, în primul rând, de ce au pisicile mustăți?
Să vorbim mai întâi despre ceea ce sunt ele. Nachamari Rivera-Rios, DVM, face parte din echipa veterinară de la Riverside Cat Hospital din Okemos, Mich. Aceasta spune că mustățile pisicilor pot fi găsite pe obraji, pe buzele superioare și inferioare și pe sprâncene.
Mustățile sunt făcute din proteina cheratină, care se găsește și în învelișurile ghearelor și în blana pisicii. Denumirea științifică latină a mustăților este vibrissae, a cărei rădăcină înseamnă „a vibra”.
La ce servesc mustățile pisicii?
Practic, mustățile pisicii sunt ca zeci de mici senzori radar care ajută la navigare. „Ele sunt conectate la „hub-uri” senzoriale, asemănătoare vârfurilor degetelor noastre. Ajută pisicile la orientarea spațială și la evaluarea mediului înconjurător”, spune Rivera-Rios. „Mustățile pisicilor pot chiar să simtă dacă o suprafață este tare sau moale”, a adăugat Rivera-Rios.
Prin detectarea schimbărilor în curenții de aer, mustățile ajută pisicile să determine forma, mărimea și viteza obiectelor din calea lor. Acesta este un feedback esențial pentru a trăi cea mai bună viață a unei pisici, inclusiv pentru a evalua răspunsul „dacă mă potrivesc, mă așez” și dacă se pot strecura pe sub o ușă până la modul în care se echilibrează atunci când sar și se cațără în diverse locuri.
Întrebarea de ce pisicile au mustăți și, mai important, ce fac cu ele, a fost studiată de zeci de ani, inclusiv cel mai recent de către o echipă interdisciplinară de la Universitatea Northwestern. În aprilie 2021, aceasta a făcut publice concluziile unei cercetări care a explorat modul în care mustățile comunică în mod direct cu creierul pisicii.
Mustățile cresc la loc
Acest lucru este complicat, deoarece se întâmplă la „baza mustății… ascunsă în interiorul foliculului, un buzunar adânc care înglobează mustața în piele”. Ceea ce a descoperit echipa este că „atunci când mustățile ating un obiect, ele formează o curbă în formă de „S” în interiorul foliculului. Prin îndoirea în această formă de „S”, mustața împinge sau trage celulele senzoriale, care apoi trimit semnale de atingere către creier”.
Rivera-Rios spune că, spre deosebire de alte fire de păr de-a lungul corpului lor, pisicile pot mișca mustățile în mod voluntar, ceea ce le permite, de asemenea, să își exprime starea emoțională prin poziția mustății. „Mustățile se pot curba în față și spre tine pentru a-ți semnala o îmbrățișare de pisică„, adaugă expertul.
De ce sunt mustățile pisicii atât de lungi
„Mustățile sunt, în cea mai mare parte, aproape la fel de lungi ca și corpul lat al pisicii”, spune Rivera-Rios. „Vârfurile sunt subțiri, flexibile și foarte sensibile. În timp ce mustățile tuturor mamiferelor sunt conice, mustățile lungi sunt unice pentru speciile care trebuie să dobândească o orientare tridimensională în medii complexe.”
Este important de menționat, spune ea, că unele pisici au mustăți foarte scurte sau crețe, care pot să nu fie la fel de utile ca și mustățile standard. Așadar, rase precum Cornish rex, Devon rex, Selkirk rex și Sphynx trebuie să își amplifice superputerile senzoriale în alte moduri, bazându-se poate mai mult pe vedere sau pe miros.
În plus, dacă pisica începe să se încline spre partea de chonky, mustățile lor nu vor crește pentru a se potrivi cu expansiunea. Așadar, elaborați un plan de nutriție împreună cu medicul veterinar pentru ca pisica dumneavoastră să nu devină supraponderală și pentru ca mustățile lor să fie în formă maximă.
Pisicile pot dezvolta, de asemenea, „oboseala mustății”, o afecțiune care le face să fie agitate sau stresate atunci când sunt suprastimulate de tot ceea ce captează aceste antene și nu mai suportă ca ele să atingă ceva. Spitalul pentru pisici din Tucson afirmă că ați putea observa acest lucru în special dacă refuză să mănânce sau să bea din farfuriile lor obișnuite, sau se plimbă prin fața lor și miaună. O soluție ușoară? Treceți la boluri și farfurii mai puțin adânci și mai late, astfel încât mustățile să plutească liber deasupra lor.
De ce nu ar trebui să tai niciodată mustățile pisicii
Tăierea sau tăierea mustăților unei pisici este un mare nu-nu. „Tăierea mustăților nu este necesară și poate avea un impact asupra capacității pisicii de a utiliza aceste structuri senzoriale importante”, spune Rivera-Rios. „De exemplu, dacă pisicuțelor foarte tinere li se taie mustățile, acestea pot fi mai puțin exploratoare. Mustățile sunt cele mai importante intrări senzoriale înainte ca ochii și urechile pisicilor să se deschidă!”
Acum, uneori, mustățile pisicilor cad sau se rup, dar Rivera-Rios spune să nu vă faceți griji, deoarece pisicuțele au o mulțime de alte mustăți pentru a compensa pentru cea lipsă până când aceasta crește la loc. „O nouă mustață ar trebui să crească în aproximativ 7-10 zile, deși poate dura câteva săptămâni până când mustața va ajunge la lungimea sa completă”,potrvit dailypaws.com.