Din cuprinsul articolului
Muzica nu aduce beneficii doar oamenilor, ci și animalelor de companie, potrivit unui studiu care ne demonstrează că anumite melodii ajută la inducerea unei stări de relaxare animalelor noastre de companie.
Există și partituri destinate special animalelor, iar beneficiile sunt multiple, fie că vorbim de câini sau pisici.
Animalele procesează sunetul diferit față de noi, câinii și pisicile domestice beneficiază de un simț ascuțit al auzului. Câinii detectează sunete, în mare, de la aproximativ 67 Hz la 45.000 Hz, potrivit Universității de Stat din Louisiana.
Animalele reușesc să capteze subtilități audio pe care noi nu aveam posibilitatea să le percepem, astfel că muzica la un volum ridicat are tendința de a speria animalele.
Dr. Alfred Tomatis, otolaringolog francez, a afirmat că sunetul are potențialul de a ajuta la echilibrarea și stabilizarea sistemului nervos, numai dacă este potrivit pentru cel care ascultă.
În anul 2003, pianista Lisa Spector a ținut cont de aceste cercetări când a hotărât să facă echipă cu expertul psihoacustic Joshua Leeds pentru a crea colecții musicale destinate animalelor.
Testarea clinică a condus în cele din urmă la linia de produse „iCalmPet”, care include „Through a Dog’s Ear” și „Through a Cat’s Ear” (icalmpets.com), informează presasm.ro.
În cadrul unui studiu, 117 câini dintr-un adăpost au fost expuși la diverse tipuri de muzică. Fiecare selecție a avut o durată de 45 de minute, cu un interval de 15 minute de pauză. În timpul expunerilor, comportamentul canin a fost documentat la fiecare cinci minute.
Studiul a fost condus de Lori Kogan, un psiholog autorizat si profesor de stiinte clinice la Colegiul de Medicina Veterinara si stiinte Biomedicale de la Universitatea de Stat din Colorado. Acesta a fost realizat în 2012 și publicat în revista Journal of Veterinary Behavior.
Muzica nu aduce beneficii doar oamenilor, ci și animalelor de companie, întrucât, în momentul în care ascultau muzică clasică, Kogan a observat că patrupezii aveau tendința să doarmă și erau mai puțin înclinați să latre, astfel că se constată că au atins un anumit stadiu al relaxării.
La polul opus s-a aflat muzica heavy metal, care a fost asociată cu o creștere a tremurului fizic, fiind un semn comun al agitației canine.
Patrupezii sunt capabili să diferențieze la nivel subliminal diferitele genuri muzicale, potrivit unui studio asemănător cu precedentul, dar realizat de Deborah Wells, psiholog la Universitatea Queen‘s din Belfast.
De asemenea, descoperirile ei au reliefat încă o dată că patrupezii din adăpost au devenit mai relaxați în urma ascultării muzicii clasice, în timp ce muzica rock nu a făcut decât să îi agite.
Un alt studiu a descoperit că activitatea motrică canină a crescut ori de câte ori au fost redate note scurte rapide. În schimb, câinii su fost mai calmi când auzeau note lungi și susținute.
Acest studio a fost realizat de Patricia McConnell, specialist în comportamentul animalelor, publicat initial în Perspectives in Ethology. Ea a trecut granița genurilor muzicale cu scopul de a analiza lungimea și calitatea notei reale.
Cercetătorul consideră că notele continue și tonurile pure sunt o alegere mai bună, influențând sistemul nervos canin în moduri benefice, în detrimetul suprasolicitării.
Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…
Cumpărarea și alegerea unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…
De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…
Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…
Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…
Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…