Sari la conținut
Home » Noțiuni de prim ajutor pentru pisica dumneavoastră. Sfaturi care pot salva viața animalului de companie

Noțiuni de prim ajutor pentru pisica dumneavoastră. Sfaturi care pot salva viața animalului de companie

sursă foto:acdb.ro

Să știi ce pași trebuie să faci în timpul unei urgențe în care este implicată pisica ta poate face diferența între viață și moarte. Primul ajutor de bază poate stabiliza pisica ta până când poți ajunge la veterinar, unde poate primi tratamentele prompte de care va avea nevoie pentru a se recupera complet.

Luați în considerare posibilitatea de a urma un curs de prim ajutor pentru animale de companie, dar mai jos găsiți câteva sfaturi pentru a începe.

Ce este normal pentru pisica dumneavoastră

Dacă vă așezați pisoiul pe partea dreaptă, veți putea să-i simțiți bătăile inimii în punctul în care cotul stâng îi atinge pieptul. Puteți, de asemenea, să simțiți pulsul atingând interiorul coapsei după ce ați întins pisica pe o parte și ați ridicat ușor partea superioară a piciorului din spate, îndepărtând-o de cea inferioară.

Puneți două degete cât mai sus posibil pe partea interioară a oricăruia dintre picioare, acolo unde se întâlnesc piciorul și corpul. Ar trebui să simțiți o adâncitură în jurul mijlocului piciorului, care este locul unde poate fi simțit pulsul. Ritmul cardiac al unei pisici ar trebui să fie între 160 și 220 de bătăi pe minut.

Dacă aveți un termometru, măsurați temperatura pisicii, care ar trebui să fie cuprinsă între 37° C și 39° C. Și verificați ritmul de respirație al animalului de companie, care ar trebui să fie între 20 și 30 de respirații pe minut.

Când trebuie să consultați un medic veterinar

În cele din urmă, ridicați buza inferioară sau superioară a pisicii dumneavoastră pentru a verifica culoarea membranelor mucoase, care ar trebui să fie roz. Acestea nu ar trebui să fie galben pal, alb, roșu cărămiziu, roșu cireș, maro sau albastru, deoarece aceste culori indică o urgență.

Dacă vă apăsați ușor cu degetul pe gingii, acestea ar trebui să devină albe pentru scurt timp și apoi să redevină roz după una sau două secunde. Dacă există o întârziere în acest timp de reumplere capilară sau dacă culoarea revine prea repede, pisica dumneavoastră trebuie să consulte imediat un medic veterinar.

Arsuri

Arsurile de gradul întâi sunt superficiale și se caracterizează prin piele roșie, sensibilitate, durere, umflături și blană pârlită. Arsurile de gradul al doilea sunt mai profunde și se traduc prin bășici, roșeață, sensibilitate, umflături și pierderea blănii.

Arsurile de gradul al treilea implică toate straturile pielii, împreună cu vasele de sânge, și cauzează multe daune. Pielea care nu este sensibilă la atingere, precum și pierderea pielii, umflarea sub piele, pielea neagră, coroiată sau albicioasă și șocul sunt toate simptome ale arsurilor de gradul trei.

Aplicați apă rece pe zonele afectate cât mai curând posibil. De asemenea, puteți pune pe arsuri o compresă rece sau o cârpă umedă, curată sau un tampon antiaderent steril. Nu puneți niciodată unt, vaselină sau unguente pe arsuri. În schimb, duceți-vă pisica la un veterinar imediat. În cazul unei arsuri cu pulbere chimică, periați pulberea înainte de a aplica apă.

Cum se manifestă deshidratarea la pisca

Deshidratarea poate apărea ca urmare a vărsăturilor, diareei, febrei, refuzului de a mânca sau de a bea, expunerii la căldură excesivă și creșterii numărului de urinări. Simptomele includ sete excesivă, gură uscată cu gingii uscate, ochi scufundați, pierderea elasticității pielii și modificări ale obiceiurilor de urinare.

Pentru a determina dacă animalul de companie este de fapt deshidratat sau nu, trageți ușor pielea din spatele gâtului pisicii între umeri. Pielea ar trebui să revină imediat la poziția normală, de obicei în două secunde. Dacă revine încet la poziția inițială, înseamnă că pisica dumneavoastră este deshidratată.

Dacă pisica este foarte bătrână, slabă sau obeză, acest test va fi dificil de efectuat, așa că pipăiți gingiile pentru a vedea dacă sunt lipicioase sau uscate, ceea ce reprezintă, de asemenea, un semn de deshidratare.

Trebuie să vă duceți imediat animalul de companie deshidratat la veterinar, mai ales dacă vomită și nu mănâncă sau bea. Medicul veterinar va putea să-i ofere fluide intravenoase pentru a vă rehidrata rapid animalul de companie. Dacă aveți dubii dacă animalul de companie este sau nu deshidratat, mergeți la sigur și duceți-l la veterinar.

Hipotermia

Hipotermia apare atunci când temperatura corpului pisicii dumneavoastră scade drastic. Aceasta este o urgență medicală și trebuie să vă duceți imediat pisica la veterinar, dar între timp trebuie să luați următoarele măsuri.

Scoateți-vă pisica din mediul rece și înfășurați-o într-o pătură. Așezați sticle de apă caldă, învelite în prosoape, lângă pisica dumneavoastră, pentru a o menține caldă până când o duceți la veterinar.

Încă o dată, un curs de prim ajutor pentru animale de companie, care vă va învăța cum să căutați semnele de șoc și cum să le tratați, precum și cum să efectuați resuscitarea cardio-respiratorie dacă este necesar, ar fi util în cazul unei feline care suferă de hipotermie, potrivit lovetoknowpets.com.