Lumea animalelor

Nu mai fumați în jurul animalelor de companie! Este foarte nociv!

Nu mai fumați în jurul animalelor de companie! Animalele de companie au devenit tot mai importante în viața omului modern. Dacă în trecut, pisicile și câinii erau acceptați în jurul casei doar în măsura în care își dovedeau utilitatea, în zilele noastre aceste animale sunt adesea considerate adevărați membri ai familiei.

Odată ce un animal intră în casa noastră, aduce cu el o serie de schimbări în stilul de viață al familiei. Cei care decid să își împartă locuința și, implicit, viața cu un animal, trebuie să fie conștienți că își asumă o serie de responsabilități față de noul companion.

Nu mai fumați în jurul animalelor de companie!

Grija față de animal nu se rezumă doar la asigurarea hranei și a unui spațiu adecvat, a jucăriilor și a unui timp minim alocat îngrijirii.

Adesea, pentru binele lor, suntem nevoiți să renunțăm la unele dintre obiceiurile noastre vechi, la rutine pe care nu ne-am fi imaginat că le-am putea sacrifica vreodată pentru binele unei ființe!

Să adoptăm un cățel și să uităm de somnul liniștit până spre prânz, pentru că „puștiul” vrea afară! Iar despre pantofi, mobilă și alte obiecte dragi…

le putem spune adio! Haine albe curate?! Nici o șansă! Micul terorist va avea grijă de ele – după ce se joacă în cele mai murdare bălți cu noroi, va simți nevoia să-ți arate cât de mult te iubește, așezându-și lăbuțele pe pieptul tău!

Comparativ cu aceste situații, stăpânii de pisici se pot considera norocoși! Oricum, nu am întâlnit încă un proprietar de pisici care să nu se plângă de mobila discret marcată de ghearele pufoasei lor prietene.

Sau de firele de păr ce plutesc grațios în casă în perioadele de năpârlire intensă! Și totuși, pentru dragul lor, suntem dispuși să renunțăm la confort și la multe dintre micile plăceri ale vieții lipsite de griji legate de un coleg de cameră canin sau felin.

Acest obicei afectează toți cei din jurul celui care fumează

Unul dintre „viciile” pe care un stăpân responsabil ar trebui să îl reducă sau să îl controleze mult mai atent este fumatul.

Acest obicei afectează toți cei din jurul celui care fumează. Fie ei fumători sau nu, oameni sau animale de companie, amenințându-le starea de sănătate.

În medicina umană, efectele negative ale fumatului pasiv sunt bine cunoscute. Astfel, persoanele care inhalează fumul produs de fumători sunt expuse unor riscuri crescute de apariție a bolilor cardiovasculare, respiratorii sau oncologice. Chiar dacă în proporții mai reduse decât în cazul fumătorilor.

Numeroase studii medicale au arătat că fumul de țigară conține aproximativ 20 de substanțe cancerigene.

Deși efectele fumatului pasiv asupra animalelor de companie nu au fost studiate în detaliu, cercetătorii americani au demonstrat că există legături strânse între fumatul pasiv și apariția diverselor probleme de sănătate la animalele expuse fumului de țigară.

Astfel, s-a constatat că pisicile care trăiesc în medii în care se fumează mult prezintă un risc crescut de dezvoltare a bolilor tumorale.

Cele mai întâlnite forme de cancer asociate fumatului pasiv la pisici sunt tumorile la nivelul gurii și cele ganglionare. Apariția tumorilor bucale se explică prin faptul că, prin lins.

Animalul ingerează microparticule de fum care conțin substanțe cancerigene depuse pe firele de păr ale pisicii. Contactul acestor substanțe cu mucoasa bucală favorizează apariția tumorilor.

Fumatul pasiv pare să favorizeze dezvoltarea acestora

În ceea ce privește limfoamele maligne, fumatul pasiv pare să favorizeze dezvoltarea acestora. Substanțele nocive conținute de fumul de țigară sunt inhalate sau înghițite de pisică. Ajunge parțial în fluxul sanguin.

La trecerea sângelui prin ganglioni, aceștia își îndeplinesc funcția de filtrare, reținând o parte dintre substanțele cancerigene. Acestea se depun în țesuturile ganglionilor. Și dereglează funcțiile celulare și provoacă apariția tumorilor.

Un alt segment afectat direct de fumul de țigară este aparatul respirator. Inhalarea acestuia poate provoca sau accentua diverse probleme respiratorii.

Pisica va reacționa la fel ca un om aflat în aceeași situație. Va avea dificultăți de respirație și va tuși sau strănuta. În cazul animalelor care suferă de astm, inhalarea fumului de țigară poate declanșa crize de tuse și sufocare.

Atunci când animalul este ținut într-un mediu în care fumul de țigară este omniprezent. Ochii pisicii vor avea de suferit. Fumul poate provoca iritații neplăcute la nivelul ochilor. Manifestate prin înroșirea acestora, secreții lacrimare în exces și senzații de usturime.

Pisicile nu ne vor spune niciodată cât de mult le deranjează unele dintre obiceiurile noastre. Vor prefera, pentru noi, să rămână alături de noi și să inhaleze fumul neplăcut al țigării decât să părăsească camera unde se fumează.

Noi suntem cei care avem posibilitatea. Și chiar mai mult decât atât, obligația de a proteja ființele dragi din jurul nostru, fie oameni sau animale, conform eva.ro.

Recent Posts

Cum să îngrijești pielea uscată unui câine?

Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…

3 zile ago

Un tânăr de 17 ani arestat pentru uciderea unei pisici

Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…

3 zile ago

Două pisici drogate au ajuns la Spitalul Veterinar de Urgență din București

Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…

3 zile ago

Comerț ilicit cu animale pentru Anglia. Anchetă de proporții privind angajații din DSVSA Timiș

Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…

3 zile ago

Este un „an canin” într-adevăr echivalentul șapte ani? Cum se calculează corect vârsta câinelui?

Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…

3 zile ago

Fotografii ale unor animale incredibil de frumoase cu două culori diferite ale ochilor

Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…

3 zile ago

Parteneri