Sari la conținut
Home » O lecție despre limitele inovației în spionaj

O lecție despre limitele inovației în spionaj

O lecție despre limitele inovației în spionaj. Experimentul Acoustic Kitty rămâne unul dintre cele mai neobișnuite episoade din istoria spionajului modern. Deși tehnologia avansată poate deschide noi frontiere, eșecul acestui proiect demonstrează că natura nu poate fi ușor controlată, iar utilizarea animalelor în astfel de scopuri ridică serioase probleme etice.

Astăzi, Acoustic Kitty este privit drept un exemplu clasic de idee nerealistă, costisitoare și lipsită de empatie, care a rămas în istorie ca o avertizare asupra limitelor creativității în domeniul intelligence-ului.

Pisica-spion un experimentul bizar, tragic și eșuat al CIA

O lecție despre limitele inovației în spionaj a fost primită în contextul tensionat al Războiului Rece, când Statele Unite și Uniunea Sovietică dezvoltau metode tot mai sofisticate de spionaj.

Astfel, în dorința de obținere de informații secrete, CIA a lansat unul dintre cele mai bizare și costisitoare experimente: proiectul „Acoustic Kitty„.

Scopul era crearea unei pisici dotate cu echipamente de supraveghere audio, capabilă să intercepteze conversațiile diplomaților sovietici.

Să vedem cum s-a derulat povestea proiectului. La începutul anilor ’60, CIA a obținut aprobarea Congresului SUA pentru un buget de 20 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 200 de milioane de dolari astăzi, pentru a dezvolta prima pisică-spion.

Proiectul presupunea implantarea unui microfon în urechea pisicii și a unui emițător radio la baza craniului. O antenă flexibilă a fost cusută discret în blana animalului, astfel încât să poată transmite informații fără a atrage atenția.

Prima misiune a fost aparent simplă: pisica trebuia să se apropie de o băncă din apropierea ambasadei sovietice din Washington, unde doi diplomați obișnuiau să discute.

Din păcate, planul a fost sortit eșecului încă de la prima misiune. Pisica, speriată probabil de zgomotele echipamentului sau de mediul inconjurător, a fugit direct în stradă, fiind lovită de un taxi. Aceasta a fost prima și ultima ei misiune.

Astfel, proiectul ”Acoustic Kitty”, a suferit un eșec lamentabil, un eșec care a costat milioane de dolari și a dus la un sfârșit trist pentru animalul implicat.

O lecție despre limitele inovației în spionaj. CIA a fost nevoită să recunoască eșecul proiectului

Documentele declasificate în 2013 au relevat că responsabilii proiectului au recunoscut că nu au evaluat corect dificultatea de a controla comportamentul felinelor. S-a vehiculat chiar ideea de a folosi câini în locul pisicilor, dar propunerea a fost rapid respinsă de Congres.

După incident, CIA a abandonat proiectul în 1967, concluzionând că antrenarea pisicilor pentru misiuni de spionaj este extrem de dificilă.