Din cuprinsul articolului
S-ar putea să vă gândiți că doar animalele care trăiesc în sălbăticie au blănuri sau semne distinctive. Vă vin în minte zebrele, girafele și tigrii. Dar pisica calico domesticită nu poartă doar o blană unică, această felină fascinantă are și alte trăsături intrigante care o fac să merite să fie cunoscută. Iată un indiciu: Amazon.
Nu, nu site-ul de comerț electronic, deși probabil că pisicii tale calico îi place să se joace în cutiile goale care zac prin apartamentul tău. Gândește-te mai degrabă la amazoane, ca în tribul războinicelor antice. Ce legătură are asta cu pisicile calico? Citește în continuare.
În primul rând, „calico” se referă la blana pisicii tricolore. Nu este o rasă. Pisicile calico sunt aproape întotdeauna albe cu pete negre și portocalii, deși uneori pot avea și alte culori, cum ar fi maro sau gri. În al doilea rând, cel mai interesant (și aici intervin amazoanele), calico sunt aproape întotdeauna femele. Totul se reduce la genetica de bază.
Să facem o scurtă trecere în revistă a biologiei. Ouăle au un cromozom X și sunt aduse de femelă. Sperma este furnizată de mascul și conține fie un cromozom X, fie un cromozom Y. Atunci când sperma se unește cu ovulul, combinația de XX sau XY creează sexul pisicii. Cromozomii sexuali sunt denumiți cromozomi XX (femelă) sau cromozomi XY (mascul). Unele atribute, cum ar fi culoarea blănii, sunt transmise în cromozomii sexuali ai pisicii, spune Dr. Bruce Kornreich, director asociat al Cornell Feline Health Center de la Universitatea Cornell din New York.
„Femelele normale sunt XX, iar masculii normali sunt XY”, spune Kornreich. „Deoarece femelele au XX, ele pot primi aportul de blană de la regine (femele) și de la masculi (masculi). Cu alte cuvinte, dacă unul dintre cromozomii X (la o pisică femelă) poartă o genă neagră, iar celălalt este o genă portocalie, în acest caz veți avea acest amestec (calico). Dar, deoarece masculii au un singur cromozom X, nu este obișnuit ca ei să aibă acest amestec. Ei obțin culoarea blănii doar de la regină, de la un singur părinte.”
Gândiți-vă la acest lucru în felul următor: Pentru ca o pisicuță calico să apară, unul dintre cromozomii X ai unei pisici trebuie să poarte o genă neagră, iar celălalt ar putea purta o genă portocalie. Dacă ambii cromozomi ai femelei sunt negri, atunci ea va fi neagră. Dacă ambii cromozomi sunt portocalii, ea va fi portocalie. Dacă cromozomii sunt amestecați, negri și portocalii, ea va fi calico.
Petele la calico apar în timpul primelor etape de dezvoltare într-un proces complicat numit „inactivarea cromozomului X”, care are loc atunci când genele pentru blana neagră și genele pentru blana portocalie sunt distribuite aleatoriu pe tot oul fertilizat. O pată de blană neagră este creată atunci când cromozomul X care poartă gena pentru blana portocalie este inactivat. Invers, un petic de blană portocalie este creat atunci când cromozomul X care poartă gena pentru blana neagră este inactivat. Din cauza acestei componente genetice neobișnuite, nu există două pisici calico la fel. Semnele nu vor fi niciodată exact la fel, chiar și la gemeni.
Altceva foarte puțin probabil la pisicile calico? Masculii. Șansele sunt de doar una la 3.000, spune Kornreich. Așadar, cum se explică acel 1 din 3.000 aleatoriu? Ocazional, o pisică mascul va moșteni un cromozom sexual suplimentar și va deveni XXY.
„Există de fapt ceva similar la oameni, numit sindromul Klinefelter”, spune Kornreich. „Dar în cazul pisicii, aceasta va avea un cromozom în plus și dacă ambii X nu au aceeași culoare a blănii, pot deveni calico. Este foarte rar, așa cum sugerează numărul de 1 la 3.000, dar se întâmplă.”
Dacă raritatea nu a fost un obstacol suficient în viață, masculii calico sunt, de asemenea, sterili. Și chiar dacă nu se pot reproduce, experții recomandă totuși castrarea lor pentru a face față pulverizării teritoriale sau altor probleme comportamentale.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…