Din cuprinsul articolului
Albinele sunt insecte sociale care trăiesc în colonii și produc o serie de produse de care oamenii se bucură, inclusiv miere. Relația noastră cu ele datează de mii de ani. Albinele dețin un loc special în inimile multor oameni.
O specie străveche, inteligentă și misterioasă, albinele pot fi văzute ca mediatori între oameni și restul lumii naturale. Relația simbiotică dintre albine și apicultori a fost întreținută de mii de ani.
În multe culturi antice, albina era un simbol al puterii și al nobilimii, o creatură prețioasă care trebuia să îngrijească stupii în schimbul mierii dulci și aurii. Astăzi, dragostea noastră pentru albină este neschimbată și poate chiar intensificată de amenințările globale cu care se confruntă această specie din cauza agriculturii intensive, a pesticidelor, a bolilor și a pierderii habitatului.
O colonie este formată din aproximativ 10.000 până la 60.000 de albine lucrătoare, câteva sute de trântori masculi, o singură regină și o mulțime de larve nenăscute sau „larve”. Aceste larve au capacitatea de a se transforma în lucrătoare, trântori sau o altă regină, în funcție de celula în care se nasc și de hrana pe care o primesc.
Lucrătoarele trăiesc între cinci și șase săptămâni vara sau între cinci și șase luni dacă rămân în stup peste iarnă. Ele sunt, fără îndoială, cei mai utili membri ai coloniei și îndeplinesc o varietate de sarcini, inclusiv căutarea polenului și a nectarului, îngrijirea reginei și a trântorilor, hrănirea larvelor, ventilarea și apărarea stupului. Albinele lucrătoare sunt femele, dar nu pot depune ouă fecundate.
Cu toate acestea, în cazul în care temporar nu există o regină, ele pot depune ouă nefertilizate care devin trântori masculi. Bătăușii masculi sunt mai mari decât lucrătoarele, dar mai mici decât regina, deși ochii lor sunt de două ori mai mari decât ai ambelor. Aceștia îndeplinesc un singur rol în colonie – fertilizarea ouălor noilor regine.
Regina albinei este cel mai important membru al stupului, dând naștere tuturor celorlalte albine din colonie. Ea își începe viața ca orice altă larvă, dar este crescută până la statutul de regină de către albinele lucrătoare, care o hrănesc cu o dietă specială de lăptișor de matcă, o secreție bogată în proteine care provine din glandele de pe capul lor.
După ce se transformă în puiet, ea se scoate din celulă și distruge orice altă regină care ar fi putut apărea, precum și orice regină bătrână care nu a părăsit încă stupul. După ce devine conducătoarea incontestabilă a coloniei, ea părăsește stupul pentru a se împerechea cu o selecție de trântori. Ea va folosi apoi sperma pentru a fertiliza ouăle pentru următorii șapte ani, depunând până la 2.000 de ouă pe zi, potrivit discoverwildlife.com
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…