Din cuprinsul articolului
Oamenii au capacitatea de a comunca cu pisicile doar dacă clipesc foarte încet, potrivit unui nou studiu în domeniu, realizat de psihologii de la Universitățile din Portsmouth și Sussex. Există o mare probabilitate ca felinele să se apropie de stăpânii care clipesc încet la ele.
Psihologii au găsit o modalitate prin care proprietarii de animale de companie pot construi o relație de amiciție cu pisicile lor.
Persoanele care folosesc expresii faciale sunt mai plăcute de feline
Studiul, publicat în jurnalul online Scientific Reports, arată că oamenii care folosesc expresii faciale de clipire lentă și de micșorare a ochilor, care imită „zâmbetul pisicii”, par mai prietenoși și mai receptivi față de companionii lor felini.
Pisicile obișnuiesc să întâmpine oamenii și alte animale cu clipiri lente pentru a comunica afecțiune și încredere.
Profesorul Karen McComb, de la Facultatea de Psihologie a Universității Sussex, care a supervizat lucrarea, a declarat într-un comunicat: „Ca o persoană care a studiat comportamentul animalelor și care este proprietar de pisici, este minunat să putem demonstra că pisicile și oamenii pot comunica în acest mod.
Este un lucru pe care mulți proprietari de pisici îl bănuiau deja, așa că este interesant să fi găsit dovezi în acest sens.”
Ea a continuat: „Acest studiu este primul care investighează experimental rolul clipitului lent în comunicarea dintre pisici și oameni. Și este un lucru pe care îl puteți încerca și dumneavoastră cu propria pisică acasă sau cu pisicile pe care le întâlniți pe stradă”.
Oamenii pot comunica cu pisicile dacă clipesc lent
„Oamenii au capacitatea de a comunica cu pisicile doar dacă clipesc foarte încet, fiind o modalitate excelentă de a îmbunătăți legătura pe care o aveți cu pisicile.
Încercați să vă micșorați ochii la ele așa cum ați face-o într-un zâmbet relaxat, urmat de închiderea ochilor pentru câteva secunde. Veți vedea că și ele însele răspund în același mod și puteți începe un fel de conversație.”
Cercetătorii au testat clipitul lent și expresiile faciale neutre în fața a peste 40 de pisici și au constatat că multe pisici au răspuns la clipitul lent și au preferat să se apropie de o persoană care afișa această expresie în locul unei expresii neutre.
Alte studii au arătat anterior că pisicile pot percepe emoțiile umane și pot da din cap sau se pot freca de cineva dacă acesta este trist.
Cu toate acestea, nu există un răspuns definitiv cu privire la motivul pentru care pisicile clipesc încet.
„În ceea ce privește motivul pentru care pisicile se comportă în acest fel, s-ar putea argumenta că pisicile au dezvoltat comportamentele de clipit lent deoarece oamenii au perceput clipitul lent ca fiind pozitiv”, a declarat Dr. Tasmin Humphrey, primul autor al studiului. „Este posibil ca pisicile să fi învățat că oamenii le răsplătesc pentru că răspund la clipitul lent.”
El a adăugat: „Este, de asemenea, posibil ca clipitul lent la pisici să fi început ca o modalitate de a întrerupe o privire fixă, care este potențial amenințătoare în interacțiunea socială”.