Din cuprinsul articolului
Pierderea habitatului și schimbările climatice afectează grav speciile de pe tot globul. Țestoasele de mare pierd plajele pe care își depun ouăle din cauza eroziunii, în timp ce elefanții africani sunt amenințați de braconieri și de conflictele cu fermierii.
Ambele joacă un rol important în ecosistemele lor. Acțiunile lor ajută la supraviețuirea altor specii care trăiesc alături de ele. Pierderea acestor creaturi, precum și a celor pe care urmează să le întâlniți, ar putea avea un efect devastator asupra mediului înconjurător în general.
Balene
Timp de peste 200 de ani, vânătoarea de balene a decimat populația globală a uriașelor mamifere . Dar acțiunile de conservare din ultima vreme au contribuit la stabilizarea numărului de balene.
Iar acest lucru este extrem de important, deoarece balenele ajută planeta să rămână sănătoasă în mai multe moduri. Unul dintre aceste moduri este, nu există altă modalitate de a spune asta, caca. Atunci când balenele ies la suprafață pentru a lua aer, ele eliberează pene fecale uriașe care hrănesc oceanul și ajută la susținerea lanțului trofic.
De asemenea, ele ajută mediul înconjurător atunci când mor. Fiind creaturi uriașe și longevive, balenele acumulează cantități mari de carbon, preluate din atmosferă și stocate în corpul lor. Atunci când mor, acest carbon cade pe fundul oceanului. Iar carcasa gigantică a balenei hrănește apoi aproximativ 400 de specii de viețuitoare marine.
Acțiunile mai mici pot ajuta, de asemenea, balenele și alte forme de viață marină. Peștii și mamiferele marine pot muri din cauza ingerării sau prinderii în resturile care plutesc în apele lor, majoritatea provenind de la noi sub formă de deșeuri aduse în mare. Reciclarea cât mai mult posibil sau organizarea de acțiuni de colectare a deșeurilor de pe plajă ar putea reduce semnificativ cantitatea de deșeuri aruncate în mare.
Păsări
Dacă păsările ar fi necesare doar pentru a oferi mai multă frumusețe și minunăție în lume, atunci existența lor ar fi justificată. Dar ele fac acest lucru și ne oferă, de asemenea, atât de multe beneficii pentru mediu. De la poli, la pădurea tropicală, la deșerturi și la orice mediu dintre ele, veți găsi păsări care joacă un rol vital.
Păsările sunt importante pentru polenizare. Putem crede că insectele, cum ar fi albinele și fluturii, fac cea mai mare parte a polenizării, dar păsările polenizează 5% din plantele pe care oamenii le folosesc pentru hrană sau medicamente.
De asemenea, păsările contribuie la viața plantelor prin dispersia semințelor. Semințele pe care le mănâncă sunt eliberate prin excremente (oferind o doză sănătoasă de îngrășământ) și, pe măsură ce păsările migrează, adesea pe distanțe enorme, răspândesc aceste semințe pe tot globul. De asemenea, excrementele păsărilor marine reprezintă o sursă nutritivă vitală pentru recifele de corali de pe glob, contribuind la menținerea lor în viață.
Totodată, păsările scapă de o mulțime de dăunători enervanți, devorând până la 500 de milioane de tone de insecte pe an, oferind un serviciu vital pentru agricultură. În timp ce pierderea habitatului a dus la declinul rapid al unor specii de păsări, programele de conservare și de reintroducere, cum ar fi cele pentru zmeii roșii din sudul Angliei, au contribuit la creșterea numărului de păsări
Numărul acestora ar putea fi sporit și mai mult prin mici acțiuni semnificative, cum ar fi lăsarea de hrană și o sursă de apă curată și proaspătă pentru păsările din grădină, în special în timpul iernii.
Lilieci
Liliacul aduce beneficii ecologice masive lumii întregi. Și ei sunt polenizatori și, deoarece sunt în principal nocturni, polenizează plante pe care păsările și insectele le ratează adesea, cum ar fi tipurile rare de cactus. Mai mult de 500 de tipuri de plante, inclusiv mango, banane și avocado, depind de lilieci pentru polenizare.
Și, la fel ca păsările, ei sunt, de asemenea, puternici răspânditori de semințe, ceea ce este deosebit de important în pădurile tropicale, care au suferit din cauza tăierilor invazive și a pierderii habitatului.
Guano, sau excrementele liliecilor, este un îngrășământ mai fertil decât gunoiul de grajd și furnizează nutrienți atât de necesari pentru sistemele de peșteri pe care alte creaturi le pot exploata. Iar atuurile naturale incredibile ale creaturii au ajutat lumea umană. Sistemul lor de navigație prin ecolocație a fost imitat în inovații tehnologice precum sonarul.
Amplasarea unei cutii pentru lilieci, care seamănă cu o cutie de cuib pentru păsări, dar care are o fantă în partea de jos, într-o poziție potrivită într-o grădină, este o modalitate excelentă de a ajuta liliecii să înflorească.
Leoparzi de zăpadă
Situat în regiunile muntoase aspre și accidentate din centrul și sudul Asiei, leopardul de zăpadă este una dintre cele mai misterioase feline mari de pe planetă. Știm foarte puține lucruri despre ei, dar știm că numărul lor este în scădere. S-ar putea să mai existe puțin peste 400.000 de exemplare în sălbăticie.
Ele sunt amenințate de o varietate de factori diferiți. Blana lor frumoasă, groasă și izolatoare îi face să fie o țintă pentru braconieri, în timp ce există adesea represalii din partea crescătorilor de animale atunci când leoparzii atacă animalele. Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, o problemă majoră.
Felinele caută zone reci și pustii, de obicei la înălțimi de peste 3.000 de metri, unde se pot camufla cu ușurință în zăpadă. Dar încălzirea planetei înseamnă că habitatul lor ideal se reduce.
Leoparzii de zăpadă sunt esențiali pentru echilibrul ecologic în zonele în care trăiesc și vânează. Prin faptul că se hrănesc în principal cu ierbivore, cum ar fi oile și caprele, ei se asigură că aceste creaturi nu supra-aglomereaza pământul, creând astfel penurie pentru alte animale aflate mai jos în lanțul trofic.
Grupurile de conservare colaborează cu oamenii care trăiesc alături de leoparzii de zăpadă și încearcă să schimbe atitudinea proprietarilor de animale față de aceste creaturi magnifice, implicându-i în studierea și protejarea lor.
O altă perspectivă a umanității care să corecteze schimbările climatice în întreaga lume va avea, de asemenea, un efect benefic enorm asupra unor animale precum leopardul zăpezilor. Aceasta nu este o sarcină care revine doar guvernelor sau marilor corporații, ci și micilor acțiuni individuale, cum ar fi renunțarea la mașini cât mai des posibil, utilizarea energiei regenerabile, consumul mai redus de carne sau încercarea de a face cumpărături sustenabile, toate acestea vor fi de mare ajutor.