Lumea animalelor

Ordinul UE privind condițiile de călătorie cu animalele de companie. Regulile se aplică și în România

Ordinul UE privind condițiile de călătorie cu animalele de companie. Pentru a călători cu câinele, pisica sau dihorul în vacanță, trebuie să te asiguri că animalul îndeplinește anumite condiții. Reglementările variază în funcție de țara de destinație, așa că e important să verifici cerințele specifice.

Cum călătorești cu animalul de companie în Uniunea Europeană

Reguli UE pentru animalul de companie. Normele Uniunii Europene permit călătoriile în alte țări din UE (respectiv cele 27 de state membre ale UE, plus Norvegia și Irlanda de Nord) alături de câinele, pisica sau dihorul dumneavoastră de companie. Aceste reglementări se aplică și călătoriilor dintr-o țară sau teritoriu situat în afara Uniunii Europene către un stat membru.

Conform informațiilor disponibile pe portalul UE, animalul de companie poate să vă însoțească în altă țară din Uniune, dacă:

  • a fost microcipat sau are un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011;
  • a fost vaccinat împotriva rabiei
  • a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, dacă zona de destinație nu este afectată de tenie (Finlanda, Irlanda, Malta, Norvegia și Irlanda de Nord)
  • deține fie un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește dintr-o țară din UE sau Irlanda de Nord în altă țară din UE sau Irlanda de Nord, fie un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță.

Documentele de călătorie pentru câine, pisică, sau dihorul domestic

Sursă foto: Getty Images

Pașaportul european pentru animale de companie

Pașaportul european pentru animale de companie este un document standardizat la nivelul Uniunii Europene, esențial pentru călătoriile între statele membre. Acesta conține o descriere detaliată a animalului de companie, informații despre microcipul sau codul tatuat, istoricul vaccinărilor antirabice, precum și datele de contact ale proprietarului și ale medicului veterinar care a emis pașaportul.

Pentru a obține un pașaport pentru câini, pisici sau dihorii de companie, este necesar să vă adresați unui medic veterinar autorizat, care are permisiunea autorităților competente de a emite astfel de documente. Pașaportul pentru animale de companie este valabil pe întreaga durată de viață a animalului, atâta timp cât acesta este la zi cu vaccinurile împotriva rabiei.

Dacă călătoriți într-o țară din UE sau în Irlanda de Nord din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino sau Vatican, animalul de companie poate intra în Uniune cu un pașaport eliberat de una dintre aceste țări sau teritorii, informează Capital.

Certificatul UE privind sănătatea animalelor

Certificatul UE privind sănătatea animalelor este un document oficial ce conține detalii specifice despre animalul de companie, precum identitatea, starea de sănătate și vaccinările antirabice, respectând un format standard la nivelul Uniunii Europene.

Dacă călătoriți dintr-o țară sau teritoriu din afara UE, animalul de companie trebuie să aibă un certificat sanitar UE eliberat de un medic veterinar oficial din țara de origine, emis cu maximum 10 zile înainte de sosirea în Uniune. Acest certificat rămâne valabil pentru călătoriile între statele membre ale UE timp de 4 luni de la data emiterii sau până la expirarea vaccinului antirabic, oricare dintre aceste termene survine mai devreme.

De asemenea, trebuie să completați și să atașați la certificatul de sănătate al animalului o declarație scrisă care să confirme că relocarea nu are un scop comercial. Această declarație este necesară și în situația în care animalul călătorește în grija unei persoane autorizate de dumneavoastră. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la sosirea dumneavoastră.

Începând cu 1 ianuarie 2021, pașapoartele UE pentru animalele de companie emise pentru proprietari rezidenți în Marea Britanie nu mai sunt valabile pentru călătoriile din Marea Britanie către țările UE sau Irlanda de Nord.

Pot animalele de companie să călătorească fără proprietar?

În mod obișnuit, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii lor. Cu toate acestea, puteți acorda unei alte persoane o autorizație scrisă pentru a însoți animalul. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea sa.

Dacă animalul călătorește fără însoțitor, se vor aplica reglementările privind sănătatea animalelor valabile pentru importul sau comercializarea în UE a câinilor, pisicilor sau dihorilor domestici.

Călătoria cu mai mult de cinci animale de companie

Puteți călători cu cel mult 5 animale de companie (câini, pisici, dihori domestici). În cazul în care depășiți acest număr, va trebui să furnizați dovezi care să ateste că:

  • animalele respective participă la un concurs, la o expoziție sau la un eveniment sportiv (prezentând, de exemplu, un document de înregistrare) și
  • au vârsta mai mare de 6 luni.

În cazul în care călătoriți cu mai mult de 5 animale de companie (câini, pisici sau dihori domestici) și nu se aplică niciuna dintre excepțiile specificate anterior, animalele trebuie să respecte reglementările sanitare care se aplică importului sau comerțului cu câini, pisici sau dihori domestici în UE.

Pașapoartele europene pentru animale de companie sunt disponibile exclusiv pentru câini, pisici și dihori domestici. Dacă plănuiți să călătoriți în altă țară din UE cu alte tipuri de animale de companie, cum ar fi păsări, pești ornamentali, reptile, rozătoare sau iepuri, este important să consultați reglementările naționale ale țării de destinație pentru a afla condițiile de intrare aplicabile.

Recent Posts

De ce se scarpina cainii?

O blana lucioasa si deasa este un semn de sanatate, fiind un atat un indicator…

3 ore ago

12 Cele mai bune rase de câini pentru o persoană cu autism

Selectarea unei rase de câine pentru o persoană cu autism necesită o analiză atentă a…

5 ore ago

Pisici și căței salvați de sub dărmături în urma atacurilor din Beirut

Activiștii pentru drepturile animalelor din Beirut au intervenit prompt după un atac aerian israelian, reușind…

6 ore ago

„Simte-te ca o pisică pentru o zi” parada care adună iubitorii de pisici din întreaga lume

Parada iubitorilor de pisici. Festivalul „Kagurazaka Bakeneko”, organizat anual în Tokyo, este un eveniment inedit…

7 ore ago

Orașul din România unde fost inagurat un loc de joacă pentru câini: „Acasă la Patrocle”

Vineri, 11 octombrie 2024, în Parcul Tineretului din Craiova, a fost inaugurat primul loc de…

8 ore ago

Cum poți preveni infecțiile transmise de animalele de companie? Sfaturile veterinarilor

În cadrul unui episod din MediCOOL, medicul veterinar Alexandru Neacșu a discutat despre riscurile bolilor…

9 ore ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL