Din cuprinsul articolului
Titlul de pasărea cu cel mai lung plisc, raportat la mărimea corpului, îi revine colibriului cu cioc de sabie, numit astfel pe bună dreptate.
Ciocul uimitor al acestei păsări, care poate atinge o lungime de aproximativ 12 cm, este mai lung decât corpul său, permițându-i să acceseze nectarul din cele mai lungi și mai subțiri flori, la care alte păsări colibri nu pot ajunge.
Este singura pasăre al cărei cioc este mai lung decât restul corpului (cu excepția cozii).
Colibri cu spadă trăiesc în regiunea andină din America de Sud, la altitudini de aproximativ 1.700-3.500 m și este una dintre cele mai mari specii de colibri (există cel puțin 250 de specii diferite de colibri).
Colibriul cu cioc de sabie (Ensifera ensifera ) este o specie neotropicală de colibri din regiunile andine ale Americii de Sud. Este singurul membru al genului Ensifera. Cele mai mari specii se caracterizează prin ciocul său neobișnuit de lung, fiind singura pasăre care are ciocul mai lung decât restul corpului, cu excepția cozii. Își folosește ciocul pentru a bea nectarul din florile cu corole lungi și a coevoluat cu specia Passiflora mixta.
Pasărea colibri cu cioc de sabie este un hrănitor de tip „trap-line” și se hrănește cu nectar, în special din Passiflora mixta și alte flori ale pasiunii. De asemenea, caută insecte. Se reproduce din februarie până în martie și își construiește cuiburi de cupă folosind mușchi.
Pasărea colibri cu cioc de sabie este inclusă pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) ca fiind cel puțin îngrijorătoare, dar este amenințată de schimbările climatice și de despăduriri.
Se numără printre cele mai mari specii de colibri. Adulții au o lungime de 13-14 centimetri excluzând ciocul, și cântăresc 10-15 g masculii fiind în medie puțin mai mari decât femelele. Cea mai distinctivă trăsătură a speciei este ciocul enorm, care are o lungime de 8-12 centimetri. Ciocul este cel mai mare de la orice pasăre colibri și cel mai mare în raport cu lungimea corpului pentru orice pasăre.
Pasărea colibri cu cioc de sabie prezintă dimorfism sexual. Masculii au ciocul mai scurt, dar aripile și coada mai lungi decât femelele. Masculii au partea superioară de culoare verde-bronz cu capetele de culoare cupru-bronz, o pată albă discretă în spatele ochiului, gâturile întunecate, partea inferioară de culoare verde-metal, burta gri închis și coada bifurcată de culoare verde-bronz.
Unii masculi au alb pe bărbie și pe gât. Femelele au partea superioară asemănătoare, dar au partea inferioară albă și gâtul și burta cenușie, cu pete verzi. Coada este mai puțin bifurcată și este mărginită de un alb cenușiu. Tinerii au un aspect asemănător cu cel al femelelor.
Colibriul cu cioc de sabie este singura pasăre cunoscută al cărei cioc este mai lung decât restul corpului, cu excepția cozii. Acesta este negru, greu și ușor întors în sus. Ciocul extrem de lung ajută specia să se hrănească cu flori cu corole lungi, inaccesibile altor specii, potrivit animalia.bio.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Hunedoara investighează un caz de transport ilegal de animale…
Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…