Din cuprinsul articolului
Este suficient să aruncați o privire la un Archaeopteryx fosilizat, vechi de 150 de milioane de ani, pentru a afla mai multe despre păsări.
Și totuși, dinții de pasăre sunt acum la fel de rari ca proverbialul dinte de găină.
Deci, ce s-a întâmplat mai exact între atunci și acum? Biologii nu sunt foarte siguri. Ceea ce știu este că, în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, au apărut mutații genetice care împiedică dezvoltarea dinților prin blocarea producției de smalț și dentină.
Acestea pot fi reactivate în mod artificial pentru a induce embrionii de pui să producă dinți de reptilă asemănători cu cei de tip cuier. Mai misterios este motivul pentru care i-au pierdut. O posibilitate este că înlocuirea dinților cu un cioc cornos reduce sarcina utilă, făcând zborul mai eficient.
Cu siguranță, ciocurile sunt instrumente extrem de versatile. Acestea pot fi mânuite pentru a sorbi nectarul din flori, pentru a rupe carnea din oase, pentru a sparge nuci. Sau pentru a filtra hrana din apă și pentru a culege insecte din aer, potrivit discoverwildlife.com.
Totuși, în comparație cu dinții, sunt mai puțin utile pentru mestecarea și măcinarea alimentelor. Miezul, o secțiune musculară a intestinului, adesea plină de pietre înghițite, poate ajuta în acest sens, dar, uneori, doar dinții – sau ceva foarte asemănător cu ei – sunt de ajuns.
Rațele cu ciocârlie, cum ar fi gâscanii și aricii, au dezvoltat danturi asemănătoare dinților de-a lungul marginii ciocârliei pentru a le ajuta să se agațe de prada lor alunecoasă, peștii.
Pe de altă parte păsările se mai evidențiază prin scheletul apartea. Aceste oase alungite ale membrelor și ale „degetelor” reprezintă cadrul ideal pentru pene. Ajută la crearea unei aripi, asemănătoare cu forma aripii unui avion. care generează portanță în timpul zborului.
Penele asigură atât suprafața aripii pentru a permite zborul. Oferă un strat izolator pentru a menține pasărea caldă și uscată. Forma și colorația lor pot acționa, de asemenea, ca un camuflaj împotriva prădătorilor sau, în special la masculi, pot fi folosite pentru a atrage partenerele.
Oasele mai puține și mai ușoare (parțial goale la unele dintre speciile mai mari) reduc greutatea totală a păsării, pentru a facilita zborul. Majoritatea mușchilor și a organelor vitale ale păsării sunt situate în centrul corpului, pentru a asigura echilibrul.
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…