Categories: Lumea animalelor

Pe urmele mamutilor care au populat judetul Vaslui

 Potrivit adevarul.ro, specialisti din centrele universitare din Iasi si Cluj, alaturi de cercetatorii de la Muzeul „Vasile Parvan” Barlad au inceput, de ieri, o noua sesiune de lucrari de escavare/decopertare in localitatea vasluiana Gherghesti pentru a ajunge la fosilele unor animalelor preistorice care au trait pe aceste tinuturi.Descoperirea fabuloasa facuta pe 20 iunie, cand in apropiere de Gherghesti au fost gasite fragmente fosile din craniul unui elefant preistoric (un Deinotherium, specia Deinotherium giganteum) a determinat Consiliul Judetean Vaslui sa aloce 15.000 de lei pentru continuarea cercetarilor.Noua zile, palenontologi din Barlad, Iasi si Cluj vor cauta noi fosile ale mamutilor. „Cautam elemente noi in baza ipotezelor pe care le-am formulat dupa primele descoperiri. Preconizam sa gasim oase fosile de la specii diferite, nu doar de la elefanti preistorici. Si ne asteptam sa gasim si stramosi ai cailor sau ai rinocerilor”, a spus, pentru Adevarul, drd. Laurentiu Ursachi, muzeograf specializat in paleonotlogie de la Muzeul „Vasile Parvan” din Bârlad, coordonatorul lucrarilor.Mamutul descoperit la inceputul verii are un craniu urias. Doar mandibula masoara 66 de centimetri, iar unul din molarii descoperiti are peste 12 cm. Fragmentele gasite au fost transportate la muzeul barladean pentru conservare si vor fi folosite pentru reconstituirea craniului dar si a unor parti din schelet.Elemente similare au mai fost descoperite in 1891, tot in judetul Vaslui, dar in localitatea Manzati, de geologul Grigoriu Stefanescu care a scos la lumina resturile fosile ale unui exemplar de Deinotherium Gigantissimum, mamut expus in prezent la Muzeul „Grigore Antipa” Bucuresti. Acesta are inaltimea de 4,5 metri. La acea vreme, mai exista un singur schelet intact de elefant preistoric, in Germania, dar din alta specie (Deinotherium Giganteum).

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

16 minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri