Din cuprinsul articolului
Pedepse dure pentru hoții de animale de companie. Apărătorii animalelor de companie au salutat intrarea în vigoare, în această săptămână, a unei legi care transformă furtul unei pisici sau luarea sau reținerea unui câine într-o infracțiune penală în Anglia și Irlanda de Nord.
În temeiul Legii 2024 privind răpirea animalelor de companie, orice persoană găsită vinovată de furtul unei pisici sau al unui câine riscă până la cinci ani de închisoare, precum și o amendă.
Proiectul de lege a fost promovat de Anna Firth, care a fost deputat conservator pentru Southend West și Leigh până când și-a pierdut locul în iulie. A fost una dintre ultimele legi adoptate înainte de alegerile generale.
Răpirea animalelor de companie a devenit o preocupare tot mai mare în Regatul Unit în ultimii ani, câinii fiind cele mai des furate animale. Cercetările efectuate de Direct Line Pet Insurance sugerează că 2 290 de câini au fost raportați ca fiind furați în 2023, echivalentul a șase animale pe zi, citează The Guardian.
Hoții și furtul animalelor de companie. Impactul emoțional
Însă, până în prezent, răpirea unui animal de companie era considerată furt de proprietate, iar măsurile legale intrau sub incidența Legii furturilor din 1968. Paula Boyden, director veterinar la Dogs Trust, a declarat că o astfel de clasificare ignoră faptul că răpirea unui animal de companie este adesea „stresantă și sfâșietoare”.
„Pentru majoritatea proprietarilor, un animal de companie este un membru al familiei, iar separarea de el, fără a ști unde se află, este devastatoare.
Cu toate acestea, în ciuda impactului emoțional evident pe care furtul de animale de companie îl are asupra familiilor și proprietarilor, până în prezent acesta nu a fost tratat diferit de furtul unui telefon mobil sau al unui laptop.”
Susținătorii acestei legi militează de ani de zile pentru măsuri mai stricte împotriva infracțiunii de furt de animale de companie. Aceștia susțin că noua lege recunoaște, în sfârșit, impactul emoțional pe care această infracțiune îl are asupra victimelor și ar viza infractorii care, până în prezent, au avut mână liberă să atace animalele mult iubite pentru propriul lor profit.
Proiectul de lege face referire în mod specific la câini și pisici, dar precizează că vor fi adoptate dispoziții corespunzătoare pentru „răpirea altor animale ținute în mod obișnuit ca animale de companie”.
Un factor cheie în creșterea numărului de furturi de animale de companie a fost dorința oamenilor de a avea companie în timpul pandemiei de Covid. Cererea suplimentară creată de pandemie a oferit infractorilor și bandelor oportunități de a profita de pe urma creșterii și creșterii ilegale a câinilor și pisicilor, precum și a furturilor de animale de companie.
„Prin înregistrarea acesteia [furtul de animale de companie] ca infracțiune specifică, vom putea acum să identificăm animalele și rasele cele mai expuse riscului, precum și zonele în care sunt vizate animalele de companie”, a declarat Annabel Berdy, ofițer principal de advocacy și relații guvernamentale pentru principala organizație caritabilă Cats Protection.
„Comerțul subteran cu animale de companie furate a fost lăsat să înflorească prea mult timp și, în sfârșit, această nouă lege ne va ajuta să începem să îl eliminăm odată pentru totdeauna.”