Din cuprinsul articolului
Dacă aveți un acvariu, s-ar putea să vă confruntați la un moment dat cu pești abia ieșiți din ouă. Sunt destule șanse să fiți prins cu garda jos atunci când peștii rămân gravizi. Nu intrați în panică; experții noștri în pești și medicii veterinari sunt aici pentru a vă ajuta cu noua și neașteptata paternitate acvatică
Există câteva scenarii în care s-ar putea să vă treziți în mod neașteptat că sunteți gazda unor noi rezidenți peștișori; unii pești se vor înmulți atunci când sunt introduși în acvariu după achiziție, în timp ce alții pot fi deja gestanți la cumpărare.
Adesea poate fi dificil de identificat când un pește este însărcinat și, în funcție de rasa sa, peștele poate da naștere de la o duzină până la câteva sute deodată.
Unii pești de acvariu poartă ouăle în interiorul lor. În momentul în care sunt fertilizate, ele eclozează în cele din urmă în interiorul mamei, iar puii ies la iveală. Alte tipuri de pești depun sute de ouă în cuiburi în interiorul acvariului, în acest caz, masculii fertilizează aceste ouă, iar apoi ele eclozează în pești vii. S-ar putea să nu observați că se întâmplă ceva din toate acestea până când nu vedeți sute de peștișori mici înotând în acvariul dumneavoastră.
Majoritatea tipurilor de pești de acvariu depun ouă. Este posibil să construiască o zonă sigură pentru ouă în interiorul pietrișului. Unele specii construiesc cuiburi în interiorul bulelor de la suprafața apei, în acest caz, puteți observa saci gelatinoși care plutesc în tot acvariul.
Nu este întotdeauna ușor de identificat când o femelă de pește poartă ouă, deoarece goarna care semnifică sarcina ei poate fi greu de observat. Potrivit Animal-World, cele mai comune specii de pești care dau naștere la pești vii sunt molly, guppy, platies și swordtails.
În mod frecvent, ritualurile de împerechere ale acestor specii sunt confundate cu agresiunea. La aproximativ 20-40 de zile după încheierea ritualului de împerechere, femela va dezvolta o umflătură în abdomen; o pată roșie sau neagră se poate forma spre partea din spate a abdomenului, ceea ce înseamnă că este însărcinată.
Guppy și molly pot aduce pe lume până la 20 de pui deodată. De obicei, peștele va avea mai puțini puiet la prima sarcină, numărul de puiet născuți sau eclozați crește cu fiecare sarcină.
Dacă aveți un căluț de mare, care este într-adevăr un tip de pește, ați putea fi surprins să aflați că masculii căluțului de mare rămân însărcinați. După ce execută un „dans” de împerechere, femela își depune ouăle în punga masculului care va purta apoi ouăle până la termen. Un alt fapt amuzant despre căluții de mare sunt monogami!
Creșterea cu succes a puietului de pește necesită multă muncă, care poate fi făcută puțin mai ușor de gestionat prin respectarea unor îndrumări simple.
Pentru multe specii, este important să păstrați ouăle fertilizate și peștii abia ieșiți din ou, sau peștișorii, separați de adulți. Unii pești își mănâncă proprii puiet, în timp ce alții mănâncă puietul altor specii. Păstrarea ouălor și a alevinilor separat de peștii adulți le poate oferi acestora o șansă mai bună de supraviețuire.
Atunci când mutați peștișorii într-un acvariu separat, folosiți apa din acvariul inițial. Nu folosiți o plasă pentru a transfera puietul de pește, în schimb, luați-i cu o cupă. Acest lucru îi va împiedica să fie răniți de ochiurile plasei.
Unii pești adulți sunt îngrijitori. Dacă ați observat un pește care își păzește cuibul împotriva altor pești, ați putea păstra părinții în același acvariu cu puietul. Peștilor care s-au născut prin naștere vie le este mai bine, în mod tradițional, să fie separați de părinți.
Creați un cămin bun pentru alevini. Peștii tineri sunt mai sensibili la infecții și boli decât cei adulți, așa că trebuie să vă asigurați că acvariile lor sunt întreținute corespunzător. Acest proces implică schimbarea frecventă a apei, menținerea nivelurilor de amoniac și nitriți la un nivel neutru, iar adăugarea unor pietrișuri din acvariul părinților în acvariul de peștișori poate ajuta la echilibrarea nivelurilor de azot.
Potrivit Fishlore, ar trebui să ciclați complet acvariul și să testați apa înainte de a adăuga peștii. În cele din urmă, dacă aveți un sistem de aerisire puternic, este posibil să fie nevoie să îl reduceți. Agitația prea mare a apei poate dăuna micilor peștișori. Nu doriți ca un curent puternic să aspire peștii în filtru. Asigurați-vă că înțelegeți nevoile speciei. Acest lucru vă va ajuta să vă configurați acvariul în mod corespunzător.
Este posibil să nu aveți un acvariu suplimentar sau echipamentul necesar pentru a-l configura pentru puietul de pește. Dacă sunteți la ananghie, puteți achiziționa separatoare pentru a separa peștii adulți de peștișori.
Acestea pot fi denumite crescătorii, plase de reproducere sau plase de box. Aceste separatoare sunt realizate din pânză care izolează peștii tineri de peștii adulți, dar permit un flux de apă adecvat, atenuând nevoia unui al doilea acvariu. De asemenea, crescătoarele pot preveni șocul pe care îl au peștii de a fi transferați într-un acvariu nou.
Îngrijirea și hrănirea puietului de pește variază în funcție de specie. În cazul în care peștii eclozează ca larve, aceștia își vor primi nutrienții dintr-un sac vitelin atașat. Pe măsură ce puietul crește, sacul va dispărea și va trebui să îi hrăniți de mai multe ori pe zi. Peștii tineri preferă să mănânce hrană vie în primele câteva săptămâni de viață. Magazinele de acvaristică și de pești ar trebui să vă poată oferi hrană adecvată pentru peștii dumneavoastră. În funcție de specia de pești, este posibil să trebuiască să îi hrăniți cu micro viermi, creveți de saramură sau plancton.
De asemenea, puteți achiziționa infuzorii, un organism unicelular microscopic pentru speciile care au nevoie de ele, de la majoritatea magazinelor de animale de companie. Este important să aspirați orice hrană vizibilă pe care nu o mănâncă peștii, pentru a menține acvariul curat.
Îngrijirea peștilor de companie implică pregătirea pentru orice se poate întâmpla. Dacă nu sunteți pregătit să creșteți puiet de pește, ar fi bine să verificați la un magazin de specialitate local, la un crescător de pești sau la un magazin de animale de companie pentru a afla dacă îi pot primi.
Dacă sunteți gata să fiți proprietarul mai multor peștișori, poate doriți să începeți un nou acvariu cu puii. Unele specii îi atacă pe cei mai mici atunci când îi încorporați din nou în acvariul. Peștii au nevoie, de asemenea, de o bună parte din spațiu pentru a crește și a deveni adulți sănătoși.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…