Stiati ca

Perlele, miracol al naturii. Cum se nasc și care sunt cele mai valoroase

Perlele, miracol al naturii. Nu există femeie căreia să nu-i placă perlele, dar până să se transforme în bijuterii spectaculoase, considerate un simbol al fericirii și norocului, trebuie să  știm că perlele au fost au fost învăluite de legende și mituri.

Perlele erau folosite ca obiecte de podoabă încă din anul 420 î.Hr., datorită unui fragment de perlă descoperit în sarcofagul unei prințese persane, care în prezent este expus la Muzeul Louvre din Paris.

Încă din anul 2300 î.Hr., perlele erau oferite cadou rigilor chinezi. În același timp, în Roma antică, perlele erau considerate un simbol al celor mai înstărite persoane din societate. Mai mult, perlele erau considerate atât de prețioase, încât regele Julius Caesar a dat o lege prin care limita purtarea perlelor.

Stridiile se găseau și în Golful Persic, ceea ce însemna că erau foarte apreciate și în cultura arabă.

Legenda spune că perlele se formau din picăturile de rouă care erau înghițite de stridii atunci când cădeau în apa mării. Înainte să devină populare perlele de cultură, Golful Persic era centrul comerțului cu perle naturale, potrivit

De unde provin adevăratele „perle ” cu cea mai mare valoare?

Adevăratele „perle ” cu cea mai mare valoare provin din scoicile de margaritar, ele provenind din moluşte cu cochilie care trăiesc în mare.

Perlele naturale se formează prin sistemul de apărare al moluştelor, acestea izolează un corp străin pătruns în organism, acoperind parazitul cu carbonat de calciu în mai multe straturi de sidef, făcându-l astfel, inofensiv

Aceste miracole naturale foarte puține la număr se transformă în bijuterii foarte rare, valoarea este determinată de mărime, formă, dar şi de strălucirea lor.

Preţul unei singure perle poate depăşi câteva mii de dolari.

Cum au luat naștere perlele de cultură?

Oamenii implantează artificial un parazit in scoici, astfel luând naştere patru tipuri de perlele de cultură. Aceste perle reprezinta 99% din perlele comercializate.

Acestea sunt:

  • perle akoia, sunt cele mai lucioase şi cele mai fine, foarte rare, cu diferite nuanţe de alb, crem, dar pot fi şi negre datorită unui tratament special;
  • midiile de apa dulce din China produc perle care au o formă rotundă, deoarece cultivarea lor este diferită. O midie poate produce până la 40 de perle o dată. Preţul unui colier de calitate ajunge până la o valoare 800 Euro;
  • stridiile cu buză neagra produc perlele tahitiene negre, fiind singurele perle care se produc în mod natural în apele calde ale marilor din sud. Achiziţionarea unui astfel de colier costă 30.000 de dolari.

Perlele din marea de sud, sunt cele mai rare şi valoroase, ele  fiind cultivate în apele calde din Australia, Indonezia, Filipine, Myanmar si Thailanda. Nuanţele de alb şi  portocaliul încîntă tot globul.Şi melcii fac perle.

Cele mai scumpe perle sunt cele menţionate mai sus, dar există şi melci, care dau naştere unor astfel  perle.

Melci marini din Oceanul Indian  şi din OceanulAtlantic produc perle sidefii,care devin valoroase datorită culorii delicate de galben, roz sau portocaliu.Maria Mocanu

Recent Posts

Marley, pisica anului 2024. Sprijinul emoțional al fameilor traficate: „este un exemplu minunat al puterii iubirii”

Marley, pisica anului 2024,  despre care se spune că  are „darul incredibil al empatiei” ajută…

5 ore ago

Picki, îngerul salvator care și-a salvat stăpânul cu deficiențe de auz în urma potopului din Galați

Povestea lui Ionuț din județul Galați, salvat din calea viiturilor de cățelul său Picki, este…

6 ore ago

Misiune deosebită pompierilor: cățel salvat de sub dărmături într-o zonă inundată din Galați

Cățel salvat de sub dărmături. În satul Slobozia Conachi, afectat grav de inundații, pompierii din…

7 ore ago

Parteneriat între două mari companii: împreună pentru promovarea responsabilității față de animale

 Organizația Eduxanima și Fressnapf România au format un parteneriat strategic pentru a promova protecția și…

8 ore ago

Blondul din Berceni, motanul care se plimbă pe la geamurile bucureștenilor din cartier

Povestea Blondului din Berceni, un motănel fără adăpost, a captat atenția comunității online din București.…

9 ore ago

Caz cutremurător / Acuzații deosebit de grave aduse unor doi copii din Prahva, de 13 și 15 ani: suspectați că au ucis cu cruzime patru pui de câine.

Tragedia  s-a petrecut într-o localitate din județul Prahova, unde doi copii, cu vârste de 13…

10 ore ago

Parteneri