Stiati ca

Pisica egipteană Mau arată ca o pisică tabby, dar se comportă ca un câine

V-ați uitat vreodată la fața a ceea ce ați crezut că este o pisică tabby cu dungi, dar când i-ați văzut restul corpului, v-ați dat seama că este de fapt pătată? Cel mai probabil ați întâlnit o Mau egipteană („mau” este cuvântul egiptean pentru pisică) Aceste pisici elegante, de talie medie, sunt singura rasă naturală domesticită de pisici pătate. Și da, ele chiar își au originea în Egipt.

Betsy Whitlock, o crescătoare de pisici de la Belle Hollow Farms and Exotics din Franklin, Carolina de Nord, spune că, din punct de vedere tehnic, Mau egiptean se numește tabby pătat.

„Modelul de pe ei este un model tabby, „M”-ul de pe frunte, dungile de lângă ochii lor”, spune ea. „Picioarele lor sunt dungate. Diferența este că, în primul rând pe corpul lor, acolo unde odată aveau dungi, dungile s-au destrămat înapoi în pete, care este culoarea naturală a pisicii, spre deosebire de dungi. Majoritatea speciilor sălbatice sunt pătate sau încep să fie pătate și devin de culoare uni.”

Originea rasei

Mau egiptean a fost inițial o pisică de stradă bine adaptată în Egipt. Rasa a ajuns în Europa, dar a fost decimată de cel de-al Doilea Război Mondial.

Istoria spune că o prințesă rusă exilată, Nathalie Trubetskoy, a adus un număr de mauri egipteni în Italia la începutul anilor 1950 pentru reproducere. Ulterior, ea a adus rasa în Statele Unite, unde a înființat o crescătorie și a început să promoveze rasa.

În cele din urmă, rasa Egyptian Maus a devenit mai răspândită pe măsură ce alte pisici au fost aduse în Statele Unite în anii 1980 și 1990. Cat Fanciers Federation a acceptat rasa pentru campionat în 1968, iar Cat Fanciers Association i-a urmat exemplul în 1977.

În plus față de pete, mau-ul egiptean se remarcă prin culoarea ochilor de culoare verde coacăze – între verde și galben – și un model de dungi izbitoare în jurul ochilor, asemănător machiajului egiptean.

Pisicile Mau egiptene extrem de rapide și de energice

„Picioarele lor din spate sunt puțin mai lungi decât cele din față și au o fâșie de piele suplimentară între burtă și membrele din spate, ceea ce le permite să se întindă într-un pas de alergare mai repede decât alte pisici domestice”, spune Whitlock. „Sunt extrem de rapide și foarte energice”.

Unele Maus egiptene au fost cronometrate cu 48 de kilometri pe oră și au abilități excelente de sărit și de vânătoare. Dar chiar și cu atletismul lor remarcabil, Whitlock și mulți alți crescători descurajează lăsarea acestor pisici în aer liber să alerge sau să vâneze.

Mau egiptean este un animal de companie minunat

Sursă foto: Getty Images

Din fericire, Egyptian Maus au, de asemenea, personalitate din abundență. „Sunt excepționali ca animale de companie de familie sau chiar în orice casă”, spune Whitlock. „Singurul semn distinctiv al Mau-ului egiptean este adaptabilitatea sa extremă.

Provenind din pisici de stradă, a învățat să trăiască cu oamenii pe cont propriu, fără a beneficia de multă domesticire, și se găsește adaptabil la orice situație. Oriunde se află ca pisoi, învață să se adapteze la stilul de viață respectiv. Avem pisici care trăiesc pe bărci, în rulote; pisici care trăiesc cu persoane foarte în vârstă și pisici care trăiesc cu copii foarte mici.

Se înțeleg bine cu alte animale de companie, atâta timp cât cresc cu ele. Îmi place să spun că ai putea arunca o Mau egipteană în ocean și s-ar împrieteni cu un pește.

Mau egiptean: o pisică extrem de loială

Whitlock spune că Mau egiptean poate fi timid în preajma străinilor, dar este extrem de loial oamenilor săi.

„Ei știu cui aparțin”, spune ea. „Nu se deosebesc de câini prin temperamentul lor. Au loialitate față de stăpânul lor și uneori își aleg membri speciali ai familiei care le plac cel mai mult.”

În calitate de crescător, Whitlock a ajuns să aprecieze personalitatea stabilizatoare pe care Mau Egiptean o aduce altor rase, cum ar fi Bengal și Savannah.

„Mau-ul egiptean este folosit atât în creșterea bengalezilor, cât și a savanilor și, practic, a adus stabilitate personalității acestor două rase”, spune Whitlock. „Ambele rase se bazează pe pisici sălbatice cu pete, dar niciuna dintre ele nu este un animal de companie foarte bun. Dar dacă amesteci Mau, cu acea personalitate stabilă și plăcută, obții un hibrid destul de bun.”

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

o zi ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

o zi ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL