Din cuprinsul articolului
Ești curios dacă pisica ta se simte tristă atunci când la serviciu până târziu? Sau poate vă îngrijorează faptul că un mic dejun întârziat ar putea declanșa frustrarea felinei?
Pisicile simt și experimentează emoții precum fericirea, entuziasmul și frica. De asemenea, ele pot experimenta depresia. Dar, deși pisicile au sentimente, ele nu le trăiesc în același mod ca și oamenii.
Sentimentele pisicilor pot fi un subiect greu de discutat, deoarece nu sunt bine înțelese. Antropomorfizarea (atribuirea de calități umane animalelor și altor lucruri non-umane) comportă riscul de a rata semnalele care explică mai exact sentimentele și nevoile pisicii dumneavoastră.
Pisicile au o mulțime de gânduri și o mulțime de sentimente. De fapt, exprimă emoții tot timpul! Ele fac acest lucru prin limbajul lor corporal. O fac prin mișcările cozii, poziționarea urechilor și expresiile faciale subtile.
Pisicile au aceiași hormoni care joacă un rol în răspunsul uman: cortizolul și adrenalina. Acest lucru sugerează că experimentează frica și anxietatea în același mod ca și oamenii. Deși tristețea este o emoție umană, pisicile pot experimenta sentimente similare.
De fapt, se știe că pisicile prezintă semne de depresie și durere, spune Stephen Quandt, specialist în dresaj. O schimbare în mediul lor sau chiar în rutină provoacă sentimente de depresie. În plus, acestea pot prezenta semne de durere în cazul pierderii unui alt animal de companie sau a unui om.
Pisicile sunt, de asemenea, deosebit de bune la a prelua și imita emoțiile omului lor, ceea ce se numește contagiune emoțională. Atunci când o pisică vede că omul său este trist sau anxios, poate socializa mai mult cu el și poate exprima și ea sentimente similare.
În general, schimbările în comportamentele unei pisici pot fi semne de suferință emoțională. De exemplu, cele care încetează să mai folosească litiera, să se joace sau să mănânce se pot simți nefericite. Dacă observați aceste schimbări bruște, nu ezitați să consultați un medic veterinar.
„Sentimente rănite? Nu putem vorbi cu adevărat despre pisici care manifestă sentimente rănite în afara faptului că sunt anxioase sau stresate”, spune Quandt. Pisica nu are aceeași capacitate de gândire abstractă precum oamenii. Așa că, deși pot experimenta stres, frică sau anxietate, nu vor insista asupra acestor evenimente sau nu vor simți gelozie, resentimente, jenă sau sentimente rănite.
Laura Cassiday, consultant certificat în comportamentul pisicilor și fondator al Pawsitive Vibes Cat Behavior & Training, adaugă că nici pisicile nu au furie față de oamenii sau față de alte animale de companie. „Pisicile nu sunt niciodată răutăcioase sau rău intenționat”, spune ea.
Quandt și alți experți cred că pisicile pot simți și exprima „dragoste”. Ele pot chiar să ne vadă ca pe niște figuri materne care le oferă îngrijire esențială. „Este același tip de dragoste pe care o simțim și noi? Probabil că nu. Cu toate acestea, există o legătură comună între dragostea oamenilor și cea a pisicilor: oxitocina. Oxitocina este un hormon care este asociat cu legătura și dragostea la oameni.
Cercetările au arătat că și pisicile eliberează oxitocină atunci când interacționează cu companionii lor umani sau chiar îi aud. Acest lucru sugerează că pisica formează legături puternice cu oamenii și s-ar putea simți ceva asemănător cu dragostea. Desigur, pisicile își exprimă dragostea în mod diferit față de oameni. Ele se pot freca de noi, pot toarce sau pot dormi pe poala noastră. Ele pot chiar să dea sau să primească sărutări.
Nu știm cu siguranță dacă pisicile experimentează toate emoțiile la fel ca oamenii. Pisicile sunt creaturi complexe, cu o gamă largă de emoții, dar este dificil de spus cu certitudine dacă le trăiesc în același mod ca și oamenii.
„Există diferențe între creierul pisicilor și cel al oamenilor”, explică Dr. Mikel Delgado, Certified Cat Behavior Consultant, fondator al Feline Minds și expert rezident în pisici al Rover. „Este posibil ca aceste diferențe să schimbe modul în care animalele experimentează emoțiile”.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a înțelege sentimentele și nevoile pisicilor noastre este să le observăm limbajul corporal și vocalizările. Apoi, luați în considerare ce înseamnă acestea în contextul situației. Evitați greșeala de a atribui emoții umane pisicilor noastre.
În timp ce antropomorfizarea este o modalitate prin care oamenii dau sens lumii din jurul nostru și au grijă de lucrurile care sunt diferite de noi, aceasta ne poate duce la interpretarea greșită a nevoilor pisicii noastre. „Tind să fiu precaută în a încerca să interpretez comportamentele pisicilor printr-o lentilă axată pe om”, adaugă Delgado.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a înțelege pisicile implică învățarea limbajului corporal și a vocalizărilor individuale ale acestora, luând în considerare contextul și apoi aplicând acest lucru la sentimentele pe care știți că pisicile le pot experimenta, potrivit rover.com.
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…
Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…
În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât…
Un pui mumificat din era glaciară din Siberia este prima mumie cunoscută a unei pisici…