Din cuprinsul articolului
Pisicile sunt creaturi cunoscute pentru că vomită din când în când. Dacă ați avut vreodată o pisică, știți că, ocazional, acestea vomită bulgări de păr sau mâncare. Iar părinții animalelor de companie ar putea chiar să glumească pe seama panicii pe care o trăiesc atunci când își dau seama că pisica lor este pe cale să vomite pe covor.
Dar acest lucru nu este întotdeauna ceva ce trebuie luat ușor. În timp ce vărsăturile ar putea fi normale în unele cazuri, în altele, este o problemă care ar trebui abordată cu ajutorul unui medic veterinar.
Când devine voma un motiv de îngrijorare și când ar trebui ca o pisică să fie dusă la veterinar pentru un control din cauza vărsăturilor? Pentru a oferi câteva îndrumări, vom acoperi câteva informații de bază despre vărsături și de ce se întâmplă.
O listă cu potențiale cauze pentru care pisica vomită
Pisicuțele de toate vârstele și rasele pot prezenta voma ca simptom, dar dacă este sau nu un motiv de îngrijorare va depinde de cât de des apare voma și dacă există o afecțiune medicală de bază care este de vină.
Iată o scurtă listă cu doar câteva dintre cauzele comune ale vărsăturilor la pisici:
Eliminarea bulgărilor de păr
Bilele de păr sunt frecvente și s-ar putea chiar să începeți să recunoașteți semnele care indică faptul că pisica este pe cale să vomite o minge de păr. Pur și simplu, acestea sunt rezultatul faptului că o pisică se îngrijește și înghite o cantitate bună de blană în acest proces. Dacă firul de păr nu trece prin tractul digestiv pentru a fi eliminat în acest fel, va ieși pe cealaltă cale, pisicuța ta vomitând și eliminându-l din corpul ei.
Bilele de păr pot varia ca mărime și formă, așa că este posibil ca bilele de păr ale pisicii dumneavoastră să nu arate întotdeauna la fel. În general, acestea sunt descrise ca având forma unui trabuc. Și, în timp ce o curățați, s-ar putea să fiți surprins de cât de gros este de fapt smocul de blană.
Eliminarea mingilor de păr nu este, de obicei, ceva de care trebuie să vă faceți prea multe griji, deoarece este considerat un comportament normal pentru pisici.
Pisica a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit să mănânce
Un alt motiv pentru care o pisică ar putea vomita este pentru că a mâncat ceva ce nu ar fi trebuit să mănânce. De exemplu, mâncarea stricată, plantele, materialele otrăvitoare și obiectele, cum ar fi sfoara, ar putea determina o pisică să vomite. De asemenea, dacă un obiect străin cauzează o obstrucție, ar putea avea loc vărsături.
În acest caz, vomitatul este modul natural al pisicii dumneavoastră de a scăpa de ceva care nu este bun și nu ar trebui să se afle în corpul ei. Practic, prin faptul că îl vomită și îl elimină în acest fel, riscul ca acesta să cauzeze probleme este redus sau eliminat. Din cauza riscului ca pisica să ingereze ceva ce nu ar trebui, este important să luați măsuri pentru a o menține în siguranță.
Căutați în toată casa obiectele, substanțele, alimentele și materialele pe care animalul de companie ar putea fi tentat să le lingă, să le muște, să le mestece sau să le înghită. Apoi, asigurați-vă că le țineți la distanță de felina dumneavoastră zburdalnică. Și dacă bănuiți că pisicuța dumneavoastră vomită pentru că a mâncat ceva care nu-i face bine, anunțați imediat medicul veterinar, deoarece veți dori să luați măsuri pentru a vă asigura că va fi bine.
Afecțiunile medicale și paraziți
Desigur, în unele cazuri, vărsăturile ar putea să nu fie un motiv de îngrijorare, dar există și diverse afecțiuni medicale care pot provoca vărsături. De exemplu, dacă pisicuța ta are o problemă gastrointestinală, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD), ar putea apărea vărsături.
De asemenea, dacă există paraziți interni sau dacă există o infecție sau o boală de bază, cum ar fi hipertiroidismul, diabetul sau boala de rinichi, vărsăturile pot fi un simptom al problemei. Iar creșterile gastrointestinale, fie ele benigne sau maligne, ar putea duce și ele la vărsături.
Toate aceste afecțiuni trebuie abordate, nu ignorate, iar medicul veterinar vă va putea îndruma la fiecare pas pentru a vă ajuta pisicuța să se simtă mai bine. Un alt lucru de reținut este că o pisicuță ar putea vomita dacă are o alergie alimentară. Este posibil să fie necesară ajustarea dietei animalului dumneavoastră pentru a evita anumite ingrediente care nu se potrivesc cu organismul pisicii dumneavoastră, dar totul va merita pentru că pisica dumneavoastră va fi ușurată, potrivit petguide.com.