Din cuprinsul articolului
Atunci când ne gândim să adoptăm o pisică, noi, oamenii, ne proiectăm imagini minunate cu noul nostru animal de companie pe canapea. O aducem acasă, doar pentru a ne da seama că acele închipuiri și încercările de a o mângâia se lovesc uneori de zgârieturi sau mușcături.
În primul rând, nu tuturor pisicilor le place să fie mângâiate. Plăcerea de a fi alintate are adesea mult de-a face cu socializarea și manipularea la o vârstă fragedă (sub 8 săptămâni).
În plus, unii pisoi se nasc din mame foarte timide care se tem de oameni. Această teamă poate fi preluată mai departe. Genetica joacă, de asemenea, un rol în cât de mult dorește pisica să interacționeze sau nu.
Unele pisici evită interacțiunea cu oamenii, sunt agitate sau agresive. De ce? Pur și simplu nu vor să fie îmbrățișate în acel moment și preferă o sesiune de joacă în schimb.
Printre factorii care afectează comportamentul pisicii poate fi faptul că îi este prea cald, se află într-un mediu zgomotos, că îi este foame sau sete, că nu se simte bine sau că are dureri, sau pur și simplu este obosită și vrea să adoarmă.
NU vă forțați pisica să accepte mângâierile. Acest lucru va sfârși prost și poate stabili un model de interacțiuni pentru viitor, când animalul de companie va fi mai precaută când vă veți apropia.
Adesea, noi, proprietarii de pisici, facem greșeala de a crede că sunt ca niște câini în miniatură care ar trebui să se bucure de toată afecțiunea pe care suntem dispuși să le-o oferim. Aceasta este o greșeală, pentru câini și pisici.
La fel cum noi avem zone în care ne simțim confortabil să atingem și să fim atinși de alții, și animalele au aceste zone. În general, pisicile se bucură mai mult de mângâieri sub bărbie, în jurul părții din spate a urechilor, uneori în vârful capului, și de mângâieri lungi de-a lungul părții din spate a corpului.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că se vor simți confortabil cu toți oamenii care le mângâie, așa cum nici noi nu ne simțim neapărat confortabil să fim îmbrățișați de persoane complet străine pe stradă.
De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că unele pisici se pot bucura de mângâieri mai mult timp decât altele, la fel cum noi ne simțim mai degrabă confortabil cu o strângere de mână decât cu o îmbrățișare lungă atunci când cunoaștem pe cineva nou.
Acordarea atenției la limbajul corpului, cum ar fi un corp înțepenit sau o coadă care începe să tresară, ne spune că pisica s-a săturat și că acum este momentul să ne oprim.
DA: Mângâiați-o în jurul capului, la baza urechilor și sub bărbie. Opriți-vă înainte ca pisica dumneavoastră să devină agitată sau enervată.
NU: Încercați să mângâiați fiecare pisică pe care o întâlniți. Nu toate pisicile se bucură de mângâieri din partea persoanelor necunoscute sau chiar familiare. Nu încercați să mângâiați burta unei pisici! Aceasta este o „zonă interzisă” și este foarte probabil să se sfârșească cu o zgârietură sau o mușcătură, potrivit cats.com
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…