Din cuprinsul articolului
Pisica nu mănâncă? Îngrijorat de faptul că pisica ta nu mănâncă? Medicul veterinar, Dr. Joanna Woodnutt, licențiată a facultății veterinare din Nottingham, vă dezvăluie câteva dintre cele mai frecvente cauze și cum puteți stimula apetitul pisicii dvs.
Dacă pisicuța dvs. și-a pierdut recent pofta de mâncare, probabil că vă simțiți mai mult decât îngrijorat. În timp ce prietenii noștri felini sunt cunoscuți pentru că sunt pretențioși la mâncare și sunt destul de pretențioși cu privire la ceea ce ajunge în bolul lor de mâncare, refuzul de a mânca în mod constant indică adesea o boală.
Pisica nu mănâncă? Deși schimbarea hranei uscate sau umede cu care îi dați pisicii dvs. poate fi suficientă pentru a rezolva o problemă legată pur și simplu de încăpățânare, o pierdere a poftei de mâncare care nu are legătură cu o alimentație capricioasă ar putea fi un simptom semnificativ din punct de vedere medical și la care ar trebui să acordați atenție spune medicul veterinar.
La fel cum faptul că pisica dumneavoastră bea multă apă poate indica o problemă de sănătate nediagnosticată, la fel și refuzul de a mânca. Pisicile vor înceta adesea să mai mănânce dacă au dureri dentare, boli renale sau afecțiuni precum cancerul sau pancreatita, care pot cauza probleme gastrointestinale care fac ca mâncatul să fie incomod.
Cu toate acestea, refuzul de a mânca nu este întotdeauna un semn al unei probleme grave de sănătate. Uneori, schimbările din mediul înconjurător sau accesul la hrană în altă parte, fără ca dumneavoastră să știți, le poate scădea pofta de mâncare.
Pentru a vă ajuta să ajungeți la fondul problemei, Dr. Joanna Woodnutt eprezintă unele dintre cele mai frecvente motive pentru care prietenul dvs. felin poate refuza să mănânce și despre ce puteți face în acest sens.
Dacă pisica dumneavoastră prezintă semne de durere sau simptome de boală, cum ar fi vărsături, diaree, tuse, dificultăți de respirație sau probleme de urinare, trebuie să solicitați sfatul unui medic veterinar. De asemenea, acest lucru este valabil și în cazul în care prezintă schimbări de comportament, cum ar fi ascunderea, modificarea obiceiurilor de băut sau urinarea mai mult sau mai puțin decât ar face-o în mod obișnuit. Faptul că prezintă semne de stare de sănătate precară alături de inapetență este un semn clar că ceva nu este în regulă cu animalul dumneavoastră de companie.
De asemenea, ar trebui să vă îngrijorați dacă pisica dumneavoastră supraponderală încetează brusc să mai mănânce. Deși ați putea crede că are suficientă grăsime stocată pentru a rezista, pisicile pot suferi de o boală gravă și adesea fatală numită „lipidoză hepatică” sau „ficat gras”. Această afecțiune apare la pisicile care pierd în greutate prea repede, în special din cauza înfometării și provoacă insuficiență hepatică.
Pisicile trebuie să mănânce mai des decât câinii, deoarece corpul lor de felină nu este conceput să facă față la fel de bine perioadelor de înfometare. Dacă pisica dumneavoastră nu mai mănâncă timp de mai mult de 24 de ore, acest lucru este îngrijorător, chiar dacă se comportă normal.
Următoarea listă este concepută pentru a vă ajuta să cercetați mai departe dacă pisica dumneavoastră a încetat să mai mănânce. Aceasta vă poate ajuta să îi oferiți medicului veterinar mai multe informații la programare. Cu toate acestea, nu este un substitut pentru a cere sfatul unui profesionist veterinar.
Pisicile sunt creaturi de obișnuință și multe dintre ele dezvoltă preferințe pentru anumite tipuri de hrană. Fie că este vorba de mâncare în sos sau jeleu, mâncare umedă pentru pisici în formă de pateu sau biscuiți uscați, pisicile care sunt obișnuite să mănânce același lucru vor intra adesea în grevă dacă mâncarea lor s-a schimbat brusc.
Dacă acest lucru seamănă cu pisica dumneavoastră, încercați să îi oferiți puțină din vechea lor hrană. Dacă pisica ta începe să mănânce din nou, înseamnă că pisica ta este o divă care nu este de acord cu părerea ta despre care ar putea fi cea mai bună hrană uscată pentru pisici! Rețineți întotdeauna că, atunci când vă schimbați pisica la o nouă dietă, cel mai bine este să o faceți încet, amestecând-o treptat în vechea lor dietă, pe parcursul a două săptămâni.
Pisica nu mănâncă? Pisicile pot dezvolta cu ușurință „aversiuni alimentare” dacă asociază un anumit aliment cu un moment în care nu s-au simțit bine sau au avut o experiență înfricoșătoare. Să presupunem că pisica dvs. a fost recent în spital sau la un adăpost pentru pisici. În acest caz, este posibil ca ea să asocieze mâncarea cu această experiență și este de înțeles că și-a pierdut pofta de mâncare.
Dacă credeți că este probabil ca pisica dvs. să fie doar un pic mofturoasă, încercați să îi schimbați hrana pentru pisici cu altceva și vedeți cum reacționează. Ideal ar fi ca această tranziție să se facă treptat, amestecând-o cu vechea lor dietă, dar este posibil ca pisicile care au o aversiune față de vechea lor hrană să fie nevoite să treacă imediat la o hrană nouă. De asemenea, ați putea încerca să le oferiți o cantitate mică din ceva deosebit de gustos sau cu miros puternic pentru a încerca să le încurajați apetitul.
Pisicile sunt foarte sensibile, iar schimbările în mediul lor sau în rutină le pot provoca stres. Poate fi vorba de ceva evident, cum ar fi lucrări de construcție, vizitatori, un nou copil sau un nou animal de companie. Alteori, ne putem strădui să identificăm cu exactitate ce anume a cauzat anxietatea. Dacă pisica dumneavoastră este stresată și se află în „alertă maximă” în fața unor potențiale amenințări, s-ar putea să nu mai mănânce.
Dacă nu puteți evita schimbarea rutinei pisicii dumneavoastră, puteți lua măsuri pentru a o ajuta să facă față mai bine stresului. Amenajați-i propriul spațiu sigur și oferiți-i tot ce are nevoie (hrană, apă, pat, scărpinat și litieră) cât mai departe de orice sursă de stres. Ați putea dori să folosiți difuzoare de feromoni în această zonă pentru a crește sentimentul de calm și a-i ajuta să se relaxeze.
Ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a cere sfatul unui medic veterinar pentru a exclude o problemă de sănătate, mai ales dacă nu puteți identifica un motiv aparent pentru care pisica dumneavoastră este stresată. În unele cazuri, ar putea fi nevoie de un specialist calificat în comportamentul animalelor de companie.
La fel ca în cazul majorității animalelor, un stomac deranjat este o cauză comună a inapetenței la pisici. Pisicile care vomită sau au diaree vor înceta adesea să mai mănânce din cauza grețurilor. Verificați litiera pisicii dumneavoastră pentru semne de diaree sau încercați să o observați când iese afară.
Dacă pisica dvs. are stomacul deranjat, este o idee bună să vorbiți cu medicul veterinar. S-ar putea să vă ceară să o monitorizați câteva zile, să începeți să administrați probiotice acasă sau să o aduceți la un control.
Vărsăturile și diareea pot fi, de asemenea, semne ale unei boli de bază, cum ar fi pancreatita la pisici, așa că medicul veterinar vă poate recomanda efectuarea de teste, inclusiv analize de sânge sau o ecografie abdominală, pentru a ajunge la fondul problemei. Acesta vă poate apoi sfătui cu privire la cel mai bun curs de acțiune pentru a vă ajuta animalul de companie să se simtă mai bine.
Majoritatea pisicilor vor continua să mănânce indiferent cât de dureroasă le este gura. Cu toate acestea, examinarea dinților și a gingiilor este o parte esențială a controlului pisicii dumneavoastră, mai ales dacă nu mai mănâncă, dacă preferă brusc o altă mâncare sau dacă și-a schimbat modul de mestecat.
Dacă pisica dvs. vă permite, încercați să îi deschideți gura pentru a căuta dinți rupți, zone ale gingiilor care sunt roșii sau cu aspect dureros și dinți care sunt acoperiți de tartru gri-maroniu. Molarii, dinții mari din partea din spate a gurii, sunt cei mai susceptibili de a cauza probleme de alimentație și de mestecat, așa că este logic să începeți de aici. De asemenea, ar trebui să verificați dacă există noduli pe limbă, un miros urât și pete roșii cărnoase pe dinți. Acestea sunt semne ale unei afecțiuni dureroase a dinților la pisici.
Dacă pisica dumneavoastră nu vrea să îi atingeți gura și încearcă să o zgârie sau să o muște – opriți-vă! Nu vreți să ajungeți să o răniți sau să vă răniți pe dumneavoastră, așa că lăsați-o în seama medicului veterinar, care vă va putea ajuta. În unele cazuri, nu este sigur să examinați gura unei pisici în timp ce este trează, mai ales dacă încearcă să muște. În acest caz, medicul veterinar vă va recomanda să le administrați sedare sau un anestezic general pentru a le examina gura în mod corespunzător.
În cazul în care comportamentul pisicii dumneavoastră s-a schimbat, s-ar putea să se întâmple ceva mai grav. Pisicile care sunt bolnave se vor ascunde adesea și pot deveni mai agresive, atacând dacă sunt mișcate sau deranjate. Acesta poate fi, de asemenea, un semn de durere, febră sau infecție. Dacă pisica dumneavoastră nu mai mănâncă și doarme mai mult decât de obicei, acesta este și el un semn îngrijorător.
Dacă acest lucru seamănă cu pisica dumneavoastră, o vizită la veterinar este cea mai bună opțiune. Fiți atenți când vă mutați pisica în transportorul ei, deoarece ar putea să lovească cu dinții sau ghearele dacă nu se simte bine.
Pisicile nu au tendința de a bea mult, așa că o creștere a consumului de apă poate fi greu de observat. Cu toate acestea, o creștere a consumului de apă este un semn obișnuit al unei probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, o boală de rinichi sau hipertiroidismul (tiroidă hiperactivă). De asemenea, este posibil să observați că pisica dumneavoastră urinează mai mult decât de obicei din cauza setei lor crescute.
Dacă nu sunteți sigur că pisica dvs. bea o cantitate normală de apă, puteți măsura cantitatea pe care o bea din castronul ei. Cu toate acestea, dacă bănuiți că bea mai mult și nu mănâncă, duceți-o fără întârziere la veterinar este, de obicei, cea mai bună măsură. Medicul veterinar ar putea sugera testarea unei probe de sânge și a unei probe de urină pentru a verifica unele dintre afecțiunile menționate.
Atât diabetul la pisici, cât și hipertiroidismul cauzează o foame extremă la început. Deținătorii animalelor de companie sunt adesea mulțumiți, deoarece pisicile mai în vârstă par să aibă un „al doilea suflu”, cu un apetit bun. Cu toate acestea, aceste pisici pierd, de obicei, în greutate în ciuda apetitului crescut, iar în unele cazuri, își pierd apoi complet pofta de mâncare pe măsură ce bolile progresează. În cazul diabetului, în special, acesta este un semn destul de rău.
Dacă pisica dvs. este de vârstă mijlocie sau mai în vârstă și anterior avea un apetit excelent, merită să vă gândiți dacă nu cumva diabetul sau hipertiroidismul ar putea fi de vină. Medicul veterinar va putea diagnostica aceste probleme prin intermediul unei examinări și al unor teste înainte de a discuta cu dumneavoastră cel mai bun plan de gestionare.
Pisicile care suferă de „gripa pisicii” și de alte probleme respiratorii superioare vor înceta uneori să mai mănânce. Simptome precum curgerea ochilor, curgerea nasului și o respirație zgomotoasă și zgomotos mirositoare sunt adesea prezente. Gripa pisicii este mai frecventă la pisicile cu un sistem imunitar compromis (din cauza unei experiențe stresante recente sau a altei boli) sau la cele care nu sunt vaccinate.
Se crede că aceste pisici nu mai mănâncă parțial pentru că sunt congestionate și nu pot mirosi corect mâncarea – puteți încerca să încălziți hrana umedă în cuptorul cu microunde sau să le dați pește mirositor, cum ar fi tonul sau sardinele, pentru a vedea dacă acest lucru le ajută să mănânce. Dacă nu, este timpul să sunați la veterinar, deoarece gripa pisicii nu este doar o răceală urâtă, iar ele ar putea avea nevoie de tratament!
Pisicile cu probleme mai jos în tractul respirator, cu plămânii sau inima, sunt în general prea ocupate să se concentreze pe respirație pentru a dori să mănânce. Aceste pisici pot gâfâi sau pot sta cu gâtul întins și coatele în afară, făcând cât mai mult loc posibil pentru ca plămânii lor să se extindă. De asemenea, este posibil să fi observat că pisica dumneavoastră este mai puțin dornică să facă exerciții fizice sau se oprește la jumătatea jocului pentru a se odihni. Problemele de respirație ca acestea la pisici sunt grave și ar trebui să vă adresați fără întârziere medicului veterinar.
Unele pisici se autoreglează mai bine decât altele. În timp ce unele vor continua să mănânce orice fel de mâncare care li se oferă, altele se vor opri atunci când sunt sătule.
Dacă aveți o pisică de exterior care nu mănâncă, iar dvs. și veterinarul nu găsiți nicio altă cauză, ar putea fi util să vă gândiți dacă nu cumva mănâncă în altă parte. Acest lucru este cel mai probabil dacă pisica dvs. își menține greutatea (sau chiar crește!) în ciuda alimentației aparent reduse. Puteți încerca să le atașați un bilet la zgardă prin care să le cereți oamenilor să nu le dea de mâncare sau să le închideți în casă pentru câteva zile și să vedeți dacă își recapătă pofta de mâncare.
Dacă pisica dumneavoastră nu mănâncă, trebuie să o readuceți pe calea cea bună cât mai repede posibil. Dar pentru că există atât de multe motive pentru care pisica dvs. și-ar putea pierde pofta de mâncare, este esențial să identificați și să tratați mai întâi cauza principală cu ajutorul medicului veterinar. Aceste sfaturi și trucuri pentru stimularea apetitului pisicii dumneavoastră nu înlocuiesc sfatul veterinarului. Totuși, ele pot fi utile atunci când vă îngrijiți pisica acasă după o vizită la veterinar.
În primul rând, puteți încerca să încălziți ușor mâncarea umedă sau conservată pentru a crește aroma. Unele pisici preferă mâncarea caldă, iar altele o preferă rece, direct din frigider, așa că vedeți ce preferă a voastră!
Cu toate acestea, aveți grijă să vă asigurați că mâncarea încălzită la microunde este călduță și că căldura este distribuită uniform pentru a evita arsurile.
Pisicile cu dureri de gură suspecte sau cele care se recuperează după o procedură dentară vor avea, de asemenea, tendința de a prefera hrana umedă sau conservată, deoarece este mult mai moale și mai ușor de mestecat.
Adăugarea unui pic de ton în apă de izvor la dieta obișnuită poate, de asemenea, să tenteze pisicile să mănânce, la fel ca și oferirea de porții mici dintr-o varietate de alimente pentru a vedea ce le place.
Dacă pisica dumneavoastră nu mănâncă deloc, nu ar trebui să o lăsați mai mult de 24 de ore înainte de a merge la veterinar. Cu toate acestea, dacă prezintă alte simptome, cum ar fi vărsături, probleme urinare sau o frecvență crescută a respirației, ar putea fi o urgență, caz în care ar trebui să o duceți la veterinar cât mai repede posibil.
Dacă prietenul tău felin a încetat să mai mănânce, este foarte important să nu aștepți prea mult timp înainte de a cere sfatul veterinarului. Pisicile pot renunța la mâncare din mai multe motive, iar unele sunt mai grave decât altele. Dacă pisica dvs. are alte simptome sau dacă nu a mâncat nimic timp de douăzeci și patru de ore, este timpul să apelați la clinica veterinară. Indiferent dacă cauza este durerea, o infecție sau pur și simplu agitația, medicul veterinar vă poate ajuta să ajungeți la fondul problemei și să îl ajutați pe membrul dumneavoastră blănos al familiei să își regăsească pofta de mâncare!
Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…
Cumpărarea și alegerea unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…
De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…
Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…
Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…
Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…