Categories: Lumea animalelor

Pisica poate avea diabet

Diabetul zaharat, una dintre afectiunele care se intalneste foarte des la oameni, se intalneste in egala masura si la animalele de companie precum cainii si pisicile.Cand animalul incepe sa consume in exces apa si are o sete nepotolita acesta este unul dintre primele semene ca ar putea avea diabet.Diabetul duce la cresterea nivelului de glucoza in sange. Nivelul de glucoza este mentinut la nivel normal de o serie de hormoni, cel mai important fiind insulina, aceasta fiind produsa de pancreas, un organ aflat in apropierea intestinelor. Insulina scade nivelul de glucoza dupa o masa, iar deficienta de insulina sau o rezistenta a celulelor la insulina poate duce la diabet.Exista doua tipuri de diabet, diabetul de tip I si diabetul de tip II.Diabetul de tip I este cea mai periculoasa forma a bolii si la oameni debuteaza in copilarie. Tratamentul consta in exercitii, o dieta controlata, dar si terapie pentru reglarea nivelului insulinei. Pisicile sunt, cel mai des, afectate de diabetul de tip I, insa pot avea uneori si diabet de tip II. Diabetul se manifesta la pisici prin sete excesiva si consum foarte mare de apa, dar si prin urinare deasa. Ca si oamenii, pisicile au nevoie de ajutor atunci cand apare diabetul. Nivelul crescut de glucoza din sange duce la deshidratare, dar si la probleme ale organismului care pot duce la coma si, eventual, la moarte. Trebuie retinut ca diabetul la pisci, ca si la oameni, este o boala care trebuie sa fie controlata, iar animalul are nevoie de ingrijiri speciale. In urma analizelor de sange, veterinarul poate decide ca este nevoie de administrarea medicamentelor pentru controlul insulinei sau de injectii pentru administrarea de insulina.De retinut ca, in urma unui tratament corespunzator, boala poate regresa la pisici, lucru mai putin intalnit in cazul oamenilor – de multe ori, este nevoie doar de o schimbare de regim alimentar pentru ca pisica sa se simta mai bine.V.M.

Recent Posts

10 cele mai ușor de îngrijit animale de companie

Dacă vă plac pisicile, știți că, deși au o fire independentă, majoritatea felinelor nu sunt…

21 de minute ago

Hernia ombilicală la pisică: simptome, cauze, diagnostic și tratament

Hernia ombilicală este o deschidere în peretele muscular unde se află ombilicul (buricul). Hernia permite…

10 ore ago

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. „Într-un oraș civilizat, pot fi și ei civilizați”

Oradea: defilare cu câini în centrul orașului. Defilarea organizată de Școala de Dresaj Pro Dog…

11 ore ago

Asociaţia Chinologică Română: va fi omologat provizoriu internaţional Ciobănescul Românesc Corb

 Ciobănescul Românesc Corb. Cristian Ștefănescu, președintele Asociației Chinologice Române, a anunțat vineri, în cadrul competiției…

12 ore ago

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Iubitorii de animale și politicienii atacă „Legea masacrului”

Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate…

13 ore ago

130 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate în luna august, fiind întocmite peste 180 de dosare penale

În perioada 1 - 31 august 2024, polițiștii structurilor pentru protecția animalelor au aplicat amenzi…

14 ore ago

Parteneri