Lumea animalelor

Pisica, protectorul marinarilor de pretutindeni. Istoria uitată a felinelor din marină

Felinele sunt pasageri la bordul navelor de mii de ani, traversând lumea și răspândindu-se pe tot globul, potrivit lui Scot Christenson, director de comunicare al Institutului Naval al SUA și autor al cărții „Pisici în marină”.

Picturile funerare din Egiptul antic, care datează de acum 5.000 de ani, arată pisici care vânează păsări dintr-o barcă, a declarat Christenson pentru Insider. Fenicienii și vikingii, ambele comunități de maeștri ai mării, au ajutat mai târziu la răspândirea pisicilor în Europa.

Pisica, un simbol al marinarilor

Exploratorii britanici, francezi și spanioli de la sfârșitul secolului al XV-lea au transportat pisici în Americi, la descoperirea „noii lumi” în timpul epocii explorărilor. Pisica a fost atât de venerată de toată lumea încât locuitorii insulelor locale vizitate de navele comerciale britanice se strecurau adesea la bordul navelor pentru a încerca să fure o pisică pentru ei înșiși, a spus Christenson.

Pisicile au avut un rol vital: prinderea și uciderea rozătoarelor de pe nave. În timpul Epocii navigației, de la mijlocul secolului al XVI-lea până la mijlocul secolului al XIX-lea, se știa că șobolanii lăsau o dâră de praf de pușcă ușor de identificat la bordul navelor de lemn în timp ce se strecurau pe punte, ceea ce reprezenta un risc pentru marinarii de la bord, a spus Christenson, iar pisicile puteau ajuta la oprirea rozătoarelor.

Chiar și în epoca modernă, șobolanii și șoarecii au rămas un pericol inerent pentru multe nave, răspândind boli, mestecând pânzele și mâncând proviziile de hrană, potrivit lui Christenson „Dar pisicile sunt prădători eficienți”, a declarat el pentru Insider.

Îngeri, diavoli și „barometre cu blană

Primii marinari credeau că animalul de companie poate controla vremea cu ajutorul cozii lor. Când cozile felinelor se mișcau într-un anumit fel, oamenii gândeau odată, însemna că pisicile erau furioase și se pregăteau să dezlănțuie o furtună violentă care se va abate în curând asupra navei.

Mai târziu, marinarii și-au dat seama că pisicile își mișcau cozile atunci când erau agitate de o scădere bruscă a presiunii aerului, ceea ce indica faptul că nava se îndrepta spre o vreme nefavorabilă. Echipajele au început să monitorizeze toate manierele pisicilor de pe navă și au considerat orice comportament neobișnuit ca fiind un avertisment de furtună.

Ele erau, de asemenea, o sursă de superstiții: Marinarii care se pregăteau să navigheze considerau că aducea noroc atunci când o pisică alegea să urce la bordul navei lor. Cu toate acestea, se temeau de un dezastru dacă aveau un șobolan de mult timp care se hotăra să părăsească nava chiar înainte de a porni la drum.

Chiar mai rău, marinarii credeau că soarta lor era pecetluită dacă vedeau două pisici luptându-se pe chei: Însemna că un înger și un diavol începuseră deja să se lupte pentru sufletele echipajului.

Mamifere cu nouă vieți în largul mării

Deși pisicile sunt cunoscute pentru aversiunea lor față de apă, ele s-au aclimatizat destul de bine la viața pe mare. Spre deosebire de „limeys” din Marina Regală, care, după cum se știe, trebuiau să bea suc de citrice pentru a preveni scorbutul, pisicile își produc singure vitamina C și pot supraviețui cu o dietă formată din pește și mamifere, fără a avea nevoie să mănânce fructe și legume. Iar atunci când rozătoarele erau în criză, pisicile aveau diferite metode de a prinde pește pentru ele însele.

Cele mai ușoare prăzi erau cele care pur și simplu ajungeau pe punte. Unele pisici și-au învins aversiunea față de apă pentru a deveni scafandri pricepuți care puteau să smulgă pești din ocean. Pisicile care nu s-au acomodat niciodată cu înotul reușeau totuși să vâneze prin doborârea cu îndemânare a peștilor care săreau peste prova navei.

Deoarece pisicile își obțineau cea mai mare parte din umiditatea de care aveau nevoie mâncând pește, nu aveau nevoie de multă apă potabilă, precum marinarii umani. În plus, pisicile au un excelent sistem de filtrare internă care le permite să bea puțină apă de mare dacă este necesar, potrivit nationalgeographic.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

3 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

4 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

5 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

6 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

7 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

8 ore ago

Parteneri