Pisica reprezintă o problemă pentru mediu? Cum o poți împiedica să ucidă păsări și alte animale mici.
Rezultate îngrijorătoare cu privire la numărul de păsări ucise anual de către pisici!
Cu toții iubim pisicile, însă nimeni nu s-ar fi gândit la impactul acestora asupra mediului, în special asupra păsărilor. Se pare că, milioane de păsări sunt ucise de pisicile care vânează în aer liber, iar soluția propusă de specialiști ar putea să provoace un adevărat scandal!
Potrivit informațiilor Der Standard, pisica reprezintă un adevărat pericol pentru mediu, după ce între 25 și 100 de milioane de păsări anual sunt ucise în Germania. În 2019, activiștii de mediu olandezi au propus interzicerea pisicilor să iasă din locuințe, decizie ce a produs un adevărat scandal printre iubitorii de animale.
Publicația a făcut o retrospectivă a ultimilor ani, iar în Australia situația pare cea mai gravă:
„Cele mai înspăimântătoare date provin din Australia, unde impactul pisicilor domestice asupra mediului a fost atent urmărit pe parcursul ultimilor ani. De exemplu, în urmă cu un an, Threatened Species Recovery Hub a raportat că pisicile domestice sunt responsabile de moartea a 300 de milioane de păsări, mici mamifere și reptile în fiecare an. Și nu este vorba de pisici sălbatice, ci despre pisicile care, după fapta lor, se întorc acasă și sunt mângâiate și hrănite de proprietari”, notează ziarul.
Peste un milion de păsări sunt ucise zilnic pe continentul australian, relevă ultimele cercetări în domeniu. Studiul, publicat în jurnalul „Biological Conversation”, estimează că pisicile sălbatice ucid, anual, 316 milioane de păsări, iar pisicile domestice ucid anual alte 61 milioane de păsări.
Instinctul natural ar trebui pedepsit? Modalitatea de prevenire a acestor „crime”
Pentru a găsi o soluție la această problemă, specialiștii s-au gândit să vină cu unele strategii.
Pentru a face acest lucru, o echipă de cercetători condusă de Robbie MacDonald de la Universitatea din Exeter a efectuat un experiment la care au participat 219 de familii din sud-vestul Angliei și 355 de pisici.
1.Experimentul a testat frecvența „uciderii” de către pisici, reieșind din trei factori: compoziția alimentelor, jocurile care imită comportamentul de vânătoare și așa-numitul „puzzle de hrănire”. Acesta din urmă înseamnă că mâncarea nu este pusă doar într-un castron, ci ascunsă în interiorul unor mecanisme simple pe care animalele trebuie mai întâi să le „descopere”. „Grădinile zoologice folosesc această metodă de hrănire pentru a menține animalele într-o formă mentală bună “, explică ziarul.
Cu toate acestea, așa-numitul puzzle de hrănire nu a fost potrivit pentru obiectivul studiului. Proprietarii de pisici care au participat la studiu au raportat că animalele lor de companie au adus mai multe animale sacrificate, în loc să ghicească unde este mâncarea.
În schimb, alte două strategii s-au dovedit a fi eficiente.
2. De exemplu, pisicile hrănite cu proteine de origine animalieră au adus acasă cu 36% mai puțină pradă. „Înlocuitorii precum soia pot fi suficienți pentru a hrăni pisica, dar este posibil să le lipsească anumite micronutrienți, iar această lipsă obligă pisicile să vâneze”, spun cercetătorii.
3.La fel de eficientă era metoda când proprietarii pisicilor jucau jocuri simulând vânătoarea cu ele timp de cel puțin 5-10 minute pe zi. Iată ce recomandă specialiștii: „puteți flutura cu niște pene sau ceva de genul acesta suspendat pe un șir în fața pisicii și, la sfârșit, când pisica se satură de joc puteți arunca o jucărie mai dură pe care pisica o poate „ucide”. Astfel de jocuri de vânătoare reduc numărul de „crime” reale cu 25%.”
Greu de crezut că aceste soluții vor funcționa în fiecare caz, iar măsura închiderii animalelor în casă, fără a avea voie afară, rămâne singura variantă.
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…