Din cuprinsul articolului
Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, probabil credeți că există un singur tip de personalitate a pisicii. Însă, la sfârșitul zilei, nu sunt toate în esență la fel.
Potrivit cercetătorilor există cinci tipuri de personalitate de bază pentru pisici și cinci trăsături de personalitate diferite. Acoperim fiecare dintre aceste trăsături în detaliu, așa că urmăriți-ne și vedeți în ce categorie se poate încadra pisica dumneavoastră.
Cu toate acestea, merită menționat faptul că, la fel ca și în cazul personalităților umane, pisicile pot să nu se încadreze perfect într-un singur tipar. Pisica ta poate avea o anumită trăsătură, dar cu elemente de alt tip, așa că nu încerca să o forțezi să adope anumite caracteristici.
Diferitele tipuri de personalitate a pisicilor au fost dezvoltate în mare parte de Dr. Lauren Finka de la Universitatea Lincoln din Anglia. Dr. Finka și-a bazat concluziile pe interviuri cu 200 de proprietari de pisici, iar în cele din urmă a ajuns la următoarele tipuri de personalitate.
Aceasta este o pisică care s-a adaptat bine la faptul că își împarte spațiul cu un om. Le place să fie în preajma ta, sunt afectuoase și sunt în mare parte fericite și bine adaptate. În multe privințe, aceasta este pisica „ideală” pentru a avea ca animal de companie, deoarece își va petrece cu plăcere timpul cu dumneavoastră fără a recurge la agresivitate sau violență.
Reversul medaliei ține de faptul că o pisică „umană” este mai probabil să sufere de anxietate de separare și s-ar putea să nu se bucure să vă împartă cu alte animale sau alți oameni.
Aceasta este opusul pisicii umane. Deși nu este o pisică sălbatică, pisicii „cantankeroase” nu prea îi place să fie atinsă, luată în brațe sau să se interacționeze cu ea (cu excepția faptului de a fi hrănită și de a i se da dulciuri, bineînțeles). Aceste animale sunt de obicei sperioase și nervoase și este posibil să nu se simtă niciodată pe deplin confortabil să împartă casa cu dumneavoastră.
Pisicile irascibile cu siguranță nu sunt călduroase și drăgălașe, dar sunt creaturi independente, așa că nu se vor supăra dacă ești plecat toată ziua. De asemenea, orice afecțiune pe care pisica ta irascibilă decide să ți-o ofere va valora mult mai mult decât cea pe care o primești de la o pisică umană.
Aceasta este cea mai apropiată de a fi o pisică sălbatică dintre toate tipurile de personalitate. Pisicile vânător își petrec cea mai mare parte a timpului , după cum sugerează și numele, vânând. Fie că asta înseamnă să vâneze șoareci sau să se furișeze pe lângă jucării asemănătoare șoarecilor.
Ele nu par să înțeleagă faptul că le veți asigura gratuit toate mesele, așa că își petrec marea majoritate a orelor de veghe încercând să prindă ceva de mâncare. Pisicile de vânătoare pot tolera sau nu afecțiunea, dar, de obicei, sunt mult mai puțin motivate de dragoste decât de oportunitatea de a ucide ceva.
Aceste pisici sunt afectuoase față de semenii lor și aleg să își petreacă cea mai mare parte a timpului îmbrățișând, îngrijind și jucându-se cu alte pisici. Aceste feline pot iubi și oamenii, dar preferă compania altor pisicuțe (și cine le-ar putea învinovăți?). Evident, se descurcă bine în gospodării cu mai multe surori și pot deveni deprimate dacă sunt ținute ca pisică unică.
Pisica curioasă
Adoră să exploreze și își petrec cea mai mare parte a zilei adulmecând prin casă. Orice vizitator este imediat întâmpinat și inspectat cu atenție și, deși pot tolera sau nu afecțiunea din partea lor, cu siguranță îi vor mirosi de sus până jos.
Pisicile curioase se descurcă bine cu jucăriile, în special cu lucruri precum cutii, pungi și labirinturi. Sunt îndrăznețe și încrezătoare și, de obicei, nu se descurcă bine ca pisici de exterior, deoarece această încredere le poate aduce probleme (știm cu toții ce a făcut curiozitatea pisicii, până la urmă).
Un alt mod de a privi personalitatea pisicii dumneavoastră este prin prisma acestor cinci trăsături, care au fost dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud. În loc să încerce să facă afirmații generale despre personalitatea unei pisici, aceștia au ales în schimb să se concentreze asupra trăsăturilor individuale care tind să le compună dispozițiile.
Pisicile sălbatice sunt nervoase și sunt mereu la limită. Este posibil să nu iasă prea des în vizită (și niciodată când sunt prezenți străini) și să fugă imediat să se adăpostească de fiecare dată când se aude un zgomot neașteptat.
Dacă aveți o pisică sperioasă, ar trebui să îi oferiți o mulțime de locuri în care să se poată ascunde și să se simtă în siguranță. Copacii înalți pentru pisici sunt idei bune.
De asemenea, ați putea dori să vedeți dacă puteți identifica cu exactitate cauza care le provoacă frica. S-ar putea să se teamă de o altă pisică din casă sau ar putea fi ceva în casa care le sperie. Îndepărtați sau reduceți factorul declanșator.
De asemenea, merită menționat faptul că sperietura ține de o nervozitate persistentă și nu constă în nervozitatea manifestată de pisici într-un mediu nou. Dacă tocmai v-ați adus pisica acasă, este normal ca ea să fie puțin nervoasă pentru câteva zile. Totuși, dacă această nervozitate persistă, este posibil să aveți de-a face cu o pisică sperioasă.
În multe privințe, acesta este opusul timidității. Pisicile extrovertite sunt curioase (foarte asemănătoare cu tipul de personalitate „pisică curioasă”) și vor ieși bucuroase să întâmpine musafirii sau să scotocească prin cumpărăturile pe care tocmai le-ați adus acasă.
Aceste pisici beneficiază de faptul de a avea o mulțime de jucării și de obiecte de joacă interactive în casă, și poate doriți să vă gândiți să le construiți sau cel puțin să puneți un copac pentru pisici lângă fereastră. Cu toate acestea, ca și în cazul pisicilor curioase, nu doriți să le lăsați să umble pe afară.
De asemenea, ar trebui să luați aminte dacă aveți o pisică sociabilă care a devenit brusc mai retrasă. În timp ce acest lucru poate fi o parte normală a îmbătrânirii, poate însemna, de asemenea, că pisica dumneavoastră suferă de durere sau de un fel de boală.
Dominanță
Pisicile dominante nu se descurcă bine cu alte feline. Ele se pot lupta sau intimida pisicile mai supuse, iar faptul de a avea o pisică dominantă este o modalitate excelentă de a te asigura că ai și una sau mai multe pisici săltărețe.
Nu ar trebui să lăsați o pisică dominantă să se plimbe pe afară, deoarece probabil că se va lupta cu alte pisici din cartier. Acest lucru crește dramatic probabilitatea ca ele să se rănească grav sau să contracteze o boală precum SIDA felină.
Pisicile dominante pot încerca, de asemenea, să domine alte specii, cum ar fi câinii. Acest lucru s-ar putea sfârși cu câinele dumneavoastră devenind la fel de sperios ca și celelalte pisici sau cu câinele punând capăt imediat (și posibil fatal) intimidării. Oricum ar fi, cel mai bine este să nu vă lăsați pisica dominantă să interacționeze cu alte animale.
Deși este posibil să puteți tempera dominanța unei pisici prin dresaj, socializare sau intervenții medicale (cum ar fi administrarea de medicamente anti-anxietate sau sterilizarea), este posibil să nu fie ceva ce vă poate ajuta. În acest caz, cea mai bună soluție este să vă asigurați că este singura pisică din casă sau să o țineți tot timpul separată de celelalte animale.
Pisicile spontane sunt impulsive. Ele pot trece de la a se ghemui în poala ta într-o secundă la a se plimba prin apartament cu viteză maximă în următoarea secundă, aparent fără nicio rimă sau motiv pentru această schimbare.
Aceste pisicuțe sunt asemănătoare pisicilor sperioase, deși comportamentul lor poate fi mai puțin nervos decât al omologilor lor. Cu toate acestea, ar trebui să încercați să vedeți dacă vă puteți da seama ce cauzează comportamentul impulsiv, deoarece acesta poate înceta dacă identificați și eliminați factorii declanșatori.
Opusul dominanței, prietenia la pisici indică o dorință de a accepta alți oameni și animale pe teritoriul pisicii. Ele pot primi alte pisicuțe (și chiar și câini!) ca parteneri de joacă suplimentari și vor fi probabil prima persoană care va saluta un oaspete atunci când intră pe ușă.
În timp ce prietenia poate fi o trăsătură înnăscută la unele pisici, în majoritatea cazurilor, este rezultatul unei socializări reușite. Cu cât pisica petrece mai mult timp în preajma altor oameni și animale – mai ales de mică – cu atât este mai probabil să le vadă ca pe niște prieteni și nu ca pe niște amenințări.
Ca și în cazul pisicilor curioase, totuși, prietenia nu este întotdeauna un lucru bun, mai ales dacă pisica are voie afară. Unele animale sunt cu adevărat amenințări, iar o pisică prietenoasă poate fi mai puțin probabil să le identifice ca atare înainte de a fi prea târziu.
Într-un fel, tipul de personalitate al unei pisici poate fi doar o curiozitate amuzantă – o modalitate de a afla mai multe despre (și de a te simți mai aproape de) pisica ta.
Cu toate acestea, anumite tipuri de personalitate pot afecta în mod dramatic calitatea vieții pisicii dumneavoastră. O pisică sperioasă probabil că nu se simte confortabil sau fericită în mediul înconjurător, așa că tot ceea ce puteți face pentru a reduce acest lucru îi va îmbunătăți calitatea vieții.
De asemenea, dacă vă gândiți să adoptați un nou pisoi, ar fi util să știți dacă cele pe care le aveți deja sunt dominante. Dacă este cazul, ar fi mai bine să așteptați până când acele pisici se mută înainte de a adăuga pisici la haita dumneavoastră.
De asemenea, este important să înțelegeți personalitatea de bază a pisicii dumneavoastră, astfel încât să puteți depista orice schimbare a acesteia. Ca și în cazul oamenilor, schimbările bruște și dramatice de personalitate la pisici sunt de obicei un semn că ceva nu este în regulă.
Asta ar putea însemna că pisica este bolnavă sau că există ceva în mediul lor care o tulbură. Oricum ar fi, este important să vă dați seama de cauză cât mai repede posibil.
Deși este posibil ca pisica ta să nu se încadreze perfect în niciuna dintre trăsăturile sau tipurile de personalitate enumerate aici, există o șansă bună ca cel puțin una dintre ele să descrie bine animalul tău de companie. Nu trebuie să faceți neapărat ceva cu aceste informații, dar sperăm că măcar vă ajută să vă înțelegeți mai bine pisica.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…