Din cuprinsul articolului
Dacă aveți o pisică care iese afară, probabil că nu sunteți străin de apariția unor creaturi inerte la ușa dumneavoastră. Deși unele pisici pot fi vânători mai pricepuți decât altele, s-ar putea să vă întrebați totuși care sunt motivele din spatele acestui comportament de vânătoare. Este foarte probabil ca o pisică care stă în aer liber, să fi vânat șoareci sau păsări pe care să le aducă ulterior la ușă. Acest lucru poate varia de la doar o livrare ocazională până la ceva la care ați ajuns să vă așteptați în fiecare dimineață.
Această tendință de a ne aduce daruri de vânătoare i-a nedumerit pe proprietarii de pisici din întreaga lume și mulți se trezesc întrebându-se care sunt motivele din spatele comportamentelor de vânătoare ale pisicilor. Acest lucru este valabil mai ales atunci când pisica dumneavoastră este hrănită în mod regulat și i se acordă toată atenția și agitația pe care și le-ar putea dori! Vânătoarea este o mare abilitate care trebuie să fie învățată mai întâi, care este aproape întotdeauna predată de mama lor sau prin jocul cu colegii de patrupedă.
Pe măsură ce pisica crește, este posibil ca ea să scoată afară această nouă abilitate descoperită și, în cele din urmă, să înceapă să aducă prada acasă, care poate fi orice, de la șoareci și păsări până la pradă mai mare, cum ar fi iepurii. Pe de altă parte, dacă aveți o pisică de interior, este posibil ca aceasta să manifeste aceste comportamente de vânătoare prin jocul cu jucăriile lor.
Strategii de vânătoare pentru pisici
În general, pisicile tind să folosească trei strategii diferite pentru a-și vâna prada, acestea fiind următoarele:
Ambuscada; Urmărirea și atacul; Pescuitul. Acest tip de strategie de vânătoare a pisicilor începe prin faptul că acestea se ghemuiesc și se concentrează intens asupra prăzii lor. Ele vor aștepta cu răbdare undeva unde nu pot fi văzute, apoi vor sări și își vor revendica prada la momentul perfect.
De ce se joacă pisicile cu prada lor? După ce își prind prada, este posibil să vă vedeți pisica jucându-se cu ea. Comportamentul pisicii se poate datora faptului că pisica încearcă să deruteze prada și să o obosească, făcând astfel mult mai ușor de ucis și reducând șansele de a se răni.
Pisica ta vânează pentru că îi este foame?
Mulți stăpâni vor presupune că motivul din spatele vânătorii pisicii este pentru că îi este foame, dar nu este întotdeauna așa. Potrivit International Cat Care, dacă pisicile ar trebui să se bazeze doar pe propriile capturi pentru a se întreține, ar trebui să prindă în jur de 10 – 20 de creaturi pe zi, ceea ce reprezintă o cantitate uriașă, mai ales dacă luăm în considerare că, în medie, fiecare încercare de vânătoare are mai puțin de 50% șanse de reușită.
Din cauza acestei cantități mari, pisicile au evoluat pentru a încerca să vâneze ori de câte ori pot, indiferent dacă le este sau nu foame, așa că vor încerca să prindă prada ori de câte ori li se prezintă ocazia.
Pisica mea îmi aduce cadouri?
Atunci când un șoarece sau o pasăre moartă apare la ușa noastră, ne este ușor să presupunem că ne aduce un cadou, dar oare este așa? Live Science sugerează că ar putea fi așa, deoarece în cazul pisicilor sălbatice, acestea își îngrijesc puii și le aduc hrană, învățându-le în același timp abilități valoroase de supraviețuire.Cu toate acestea, majoritatea pisicilor noastre domestice sunt castrate și, prin urmare, nu își vor îngriji puii, așa că ar putea transfera aceste instincte stăpânilor lor.
Alternativ, este posibil ca ele să își aducă acasă prada pentru a o mânca mai târziu. Dacă fac acest lucru, acest lucru demonstrează că pisica dumneavoastră se simte fericită și în siguranță în casa dumneavoastră, suficient de sigură încât să vă lase chiar și potențiala lor masă pentru a avea grijă de ea!
Cum să opriți comportamentul pisicii
În primul rând, nu ar trebui să vă pedepsiți niciodată pisica pentru că vânează, deoarece ea nu face decât să-și exprime instinctele naturale. Cu toate acestea, dacă aveți un vânător priceput în casă, înțelegem că s-ar putea să vă fi săturat ca locuința să fie plină de mirosurile răsfățurilor pisicii dvs. Există câteva metode pe care le puteți folosi pentru a descuraja pisicile să vâneze.
1. Redirecționați instinctele de vânătoare prin joc
Redirecționarea instinctelor de vânătoare ale pisicii prin joacă frecventă este una dintre cele mai eficiente metode. Joaca oferă o stimulare mentală pentru pisica dumneavoastră și ajută la satisfacerea dorințelor sale de vânătoare. Cele mai bune jucării de folosit în acest scop sunt jucăriile cu pene (sau, practic, orice jucărie care se mișcă). Acest tip de joacă este deosebit de important pentru pisicile de interior, deoarece acestea nu au ocazia să vâneze în mod natural, ceea ce poate cauza probleme în casa dumneavoastră, cum ar fi mușcarea sau săritul pe picioare sau faptul că sunt distructive.
2. Luați-le o zgardă cu clopoței
Izoarele cu ruptură cu un clopoțel montat pe ele s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru a opri pisicile să vâneze. Dacă vă gândiți la o zgardă cu clopoțel, asigurați-vă întotdeauna că acesta este unul de siguranță, care se va elibera rapid dacă pisica dumneavoastră se prinde de ceva.
3. Asigurați-vă că primesc suficientă hrană pentru pisici
În cazul pisicilor care vânează din cauza foamei, puteți reduce numărul de cazuri în care fac acest lucru asigurându-vă că sunt hrănite cu o dietă nutritivă și echilibrată. De asemenea, ați putea încerca să le hrăniți cu mese mai mici, la momente mai frecvente pe parcursul zilei.
4. Țineți-le înăuntru în momentele de mare activitate
Merită să știți că eforturile de vânătoare ale pisicilor sunt probabil mai eficiente în jurul zorilor și la amurg, deoarece acestea sunt momentele în care mamiferele mici și păsările sunt prin preajmă, precum și după o perioadă de vreme rea, când probabil vor ieși să se hrănească. Dacă doriți să limitați numărul de vânători reușite, este o idee bună să vă țineți pisica în casă în aceste perioade. Acum știi tot ce trebuie să știi despre comportamentele de vânătoare ale pisicii tale.
De ce vânează pisicile?
Din punct de vedere istoric, pisicile nu erau ținute ca animale de companie și hrănite de proprietari iubitori. Ele trebuiau să se întrețină singure și să vâneze pentru propria hrană, la fel ca și verișoarele lor feline mari, precum leii și tigrii. O cantitate limitată de pradă a însemnat că doar cei mai de succes vânători au supraviețuit și s-au reprodus, așa că prietenul tău cu patru picioare descinde din strămoșii pisicilor pricepute la vânătoare.
Astăzi, vânătoarea de pisici este mai mult despre distracție și divertisment. Simpla vedere și zgomotul unei prăzi declanșează instinctul de vânătoare al pisicii dumneavoastră, care este întipărit în creierul lor. Pur și simplu, pisica dvs. este incapabilă să reziste la bătăile aripilor unei păsări sau la piciorușele unui șoricel, potrivit purina.co.uk.