Sari la conținut
Home » Pisica și ochii ei misterioși. Citește emoțiile felinei tale doar din privirile pe care ți le oferă

Pisica și ochii ei misterioși. Citește emoțiile felinei tale doar din privirile pe care ți le oferă

Fascinanta pisică cu ochi verzi ;sursa foto:divahair.ro

Pisicile nu sunt cunoscute ca fiind foarte deschise. Cu toate acestea, ele au o mulțime de modalități de a-și împărtăși emoțiile și nevoile, de la vocalizări la limbajul corpului, cum ar fi mieunatul și loviturile de cap. Ochii unei pisici vă pot spune, de asemenea, multe despre starea lor de sănătate și despre cum se simt.

Ochii sunt o cale de comunicare directă, spune Stephen Quandt, Certified Feline Behaviorist, deoarece pisicile au pupilele cu fante verticale, ochii lor permit o dimensiune și o formă a pupilei mult mai largă decât cea a oamenilor – și mai multă dimensiune este egală cu mai multă expresie.

Cum știm ce exprimă ochii unei pisici?

Ochii unei pisici pot comunica o gamă largă de emoții, inclusiv frică, entuziasm, furie, încredere și afecțiune.  Desigur, este important să privim ochii unei pisici în context.

De exemplu, pupilele dilatate pot indica entuziasm sau teamă, astfel încât semnificația poate depinde de faptul dacă pisica ta intră în casă cu o jucărie nou-nouță sau dacă tocmai ai scos aspiratorul din dulap. De asemenea, pupilele pisicii se pot dilata și în condiții de lumină scăzută.

Pe lângă dilatarea pupilelor, veți dori să luați în considerare și indicii de limbaj corporal, cum ar fi urechile, mustățile și poziția cozii, precum și vocalizările. Mai jos, găsiți șase comportamente comune ale ochilor pisicii, plus semnificația acestora.

Clipirile lente ale iubirii

Clipirile lente, numite uneori zâmbet de pisică, sunt un mod în care pisicile transmit afecțiune și încredere. Această formă pozitivă de comunicare implică ochi pe jumătate închiși, relaxați.

Oferă aparența de vulnerabilitate, așa că poți considera că înseamnă că pisica ta se simte în siguranță și confortabil cu tine, potrivit lui Quandt. Dacă acordați atenție limbajului corporal al pisicii în timp ce clipește încet, ați putea observa și alte semne de mulțumire, cum ar fi: Urechi ridicate; Stând în apropiere sau pe tine; frământări.

Ochii pe jumătate închiși

Pisicile își folosesc, de asemenea, pleoapele pentru a comunica. Dacă le surprindeți privindu-vă cu ochii mari, pe jumătate închiși, probabil că se simt fericite, liniștite și relaxate. „O pisică confortabilă care este liniștită, poate că stă întinsă la soare, poate părea că își închide parțial ochii ca semn de mulțumire sau de somn iminent”, spune Quandt.

Dacă tocmai v-ați întors acasă, ați putea observa, de asemenea, acest comportament al ochilor atunci când vă salută.
Alte semne ale unei pisici fericite includ: Mieunatul acut, toarcerea și trilul; Urechi drepte, orientate spre față
lovirea capului sau frecarea de dumneavoastră.

Pisica și privirea fixă

După cum mulți părinți de animale de companie știu pe propria piele, pisicile sunt predispuse să se înfometeze. Și ca multe alte comportamente ale pisicilor, privitul fix poate însemna o mulțime de lucruri diferite. „O pisică care se holbează poate să se simtă agresivă, dar trebuie să te uiți la ce altceva se întâmplă cu pisica înainte de a presupune acest lucru”, spune Dr. Mikel Delgado, Certified Cat Behavior Consultant.

Spre deosebire de o privire blândă (care ar putea însemna doar că pisica ta vrea ceva de la tine), contactul vizual prelungit cu puține clipiri poate sugera dominanță, agresivitate sau disconfort, potrivit echipei de la Harpeth Hills Animal Hospital. S-ar putea, de exemplu, să invadezi spațiul personal al pisicii tale sau să o faci să se simtă inconfortabil într-un anumit fel.
Alte semne ale unei pisici iritate includ: șuierat; urechi înțepenite sau aplatizate; părul zbârlit; corp încordat cu spatele arcuit

Dacă vă confruntați cu o privire fixă din partea pisicii dumneavoastră, Amanda Caron, specialist în comportamentul pisicilor, afiliat IAABC Shelter Behavior și fondator al Frisky Feline Behavior Counseling, sugerează să evitați să vă uitați direct în ochii ei. Aceasta poate lua o privire adâncă ca pe o amenințare, mai ales dacă se simte deja nervoasă sau speriată. În schimb, oferiți-le câteva clipiri blânde pentru a vă domoli privirea și a-i ajuta să se simtă mai calmi.

Alertă maximă: Ochi mari și pupile dilatate

Pisica ta se uită frecvent la tine cu o privire neclintită și cu semne de furie? Caron recomandă să luați în considerare imaginea de ansamblu pentru a afla mai multe despre nevoile lor. Tocmai s-a întâmplat ceva care ar fi putut declanșa iritarea sau suferința.

Ochii mari cu pupilele dilatate sunt un semn distinctiv al unei pisici alerte și implicate. Veți observa că ochii pisicii dumneavoastră par rotunzi, cu pleoapele ridicate, dar veți putea vedea încă o parte din irisul colorat. „Pupilele se pot dilata atunci când o pisică este excitată sau speriată”, spune Delgado. „Practic, creierul lor spune „obține mai multe informații” din mediul înconjurător”.

Quandt spune că postura lor poate oferi mai multe detalii. De exemplu, un corp ghemuit, cu spatele ridicat și coada joasă, poate indica o joacă sau un atac serios. De asemenea, este posibil să îi observați în această postură cu pupilele contractate. Acest lucru se datorează faptului că pupilele unei pisici se măresc sau se îngustează în funcție de modul în care trebuie să se concentreze asupra obiectelor îndepărtate, potrivit lui Quandt.

Ochi de farfurie suprastimulați inidcă anxietate

Pupilele masive, aproape negre ale pisicii pot părea adorabile, dar acești ochi de pisică înseamnă că este timpul pentru o pauză de la îmbrățișare. Această expresie a pupilelor este un semn clar de suprastimulare sau anxietate.
„O pisică care se confruntă cu acest nivel de stres este probabil să aibă un răspuns accentuat, deoarece se instalează modul de luptă sau de fugă”, spune Caron.

Pisicile sunt creaturi foarte sensibile atunci când vine vorba de atingerea umană, iar unele dintre ele își ating rapid limita. Dacă continui să le mângâi, s-ar putea să zgârie sau să muște!

Poate fi de ajutor să păstrați sesiunile de mângâiere scurte, lăsați pisica să determine durata și opriți mângâierea odată ce se îndepărtează. De asemenea, veți dori să evitați să mângâiați pisicile pe anumite „puncte fierbinți”, cum ar fi burta sau coada. Bineînțeles, acest lucru poate varia de la o pisică la alta, dar pisica ta îți va spune cu siguranță!

Nu este întotdeauna ușor să identifici cu exactitate factorii declanșatori ai anxietății unei pisici, mai ales dacă nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun care să te alerteze. Dar întotdeauna poate fi de ajutor să îi oferiți pisicii spațiu. A te grăbi să o consolezi ar putea să îi sporească stresul, potrivit rover.com.