Din cuprinsul articolului
Pisica ta va face pui? Dacă aveți grijă de o pisică gestantă, duceți-o la medicul veterinar pentru un control de rutină. Problemele legate de sarcină sau naștere sunt rare, dar pot fi grave dacă apar. Din acest motiv, este important să aveți la îndemână numărul de telefon și locația celei mai apropiate clinici veterinare de urgență.
În general, orice simptome neobișnuite în timpul gestației ar trebui să fie urmate de un apel sau de o vizită la medicul veterinar. Acesta este un aspect important al îngrijirii unei pisici gestante.
Deși multe pisici gestante trec printr-o sarcină fără probleme, există probleme potențiale care pot apărea. Învață să recunoști simptomele specifice ale problemelor și ce măsuri să iei pentru a asigura sănătatea pisici tale și a puilor ei.
Iată câteva din afecțiunile frecvente ppentru care ar trebui să să poți recunoaște simptomele, în cazul în care apar, și să iei măsurile potrivite.
Pisica ta va face pui: Eclampsia
Deficitul de calciu poate duce la eclampsie. O afecțiune cu potențial letal, care apare cel mai adesea când puii au între una și patru săptămâni și mama produce cel mai multă lapte. Poate apărea și înainte de naștere.
Pisicile gravide sau care alăptează care prezintă oricare dintre aceste semne ar trebui să consulte imediat un medic veterinar. Tratamentul include suplimentarea cu calciu și îngrijirea. Poate fi mai gravă în sarcinile ulterioare, așa că acesta este un aspect de luat în considerare.
Simptomele de eclampsie la pisicile gravide:
Simptome comportamentale: Agitație, mers agitat, convulsii și spasme musculare.
Simptome fizice: Dificultăți în deplasare, mișcări involuntare, convulsii și spasme musculare.
Eclampsia este o urgență veterinară, iar pisica ar trebui să fie văzută imediat de un medic veterinar la primele semne de simptome.
Avort spontan
Starea de sănătate precară a pisicii gravide, inclusiv anumite infecții, poate duce la avorturi spontane. Dacă acest lucru se întâmplă la începutul sarcinii, embrionii sunt absorbiți de către corpul mamei și nu apar simptome.
Dacă apar simptome, acestea pot include febră, sângerări sau scurgeri verzi din vagin și depresie. După un avort spontan, pisica dvs. va trebui să fie monitorizată cu atenție. Pisica ar trebui examinată în cazul în care există fetuși, vii sau morți, sau semne de infecție uterină.
Pisica ta va face pui: Resorbție
Resorbția este un fenomen în care un embrion mort este complet absorbit în timpul sarcinii timpurii. De obicei, nu există simptome evidente atunci când are loc resorbția.
S-ar putea să nu știți niciodată că acest lucru s-a întâmplat, deoarece nașterea celorlalți pui va continua ca de obicei. Dacă s-au născut mai puțini pui decât se aștepta, o vizită la medicul veterinar este esențială pentru a se asigura că nu mai există fetuși rămași în interiorul mamei.
Distocie
Distocia este termenul pentru dificultatea nașterii. Atunci când o pisică în travaliu împinge activ mai mult de o oră fără ca un pui să se nască, aceasta poate fi un semn de distocie.
Diztocia poate apărea din multe motive diferite, inclusiv la pisici mai în vârstă, un pui anormal de mare sau anomalii congenitale la unul sau mai mulți pui etc. Este important să contactați medicul veterinar imediat dacă bănuiți că a trecut mai mult de o oră între nașteri. În unele cazuri, poate fi necesară o cezariană pentru a salva atât mama, cât și puii, conform thesprucepets.com.