Din cuprinsul articolului
Faptul că pisicile și câinii trăiesc împreună nu este neapărat un semn al sfârșitului vremurilor. Aceste două specii se pot înțelege destul de bine, în ciuda diferențelor lor semnificative. Dar cum ar putea aceste diferențe să influențeze relația cu animalul tău de companie sau decizia ta de a adopta un companion, dacă poți alege doar unul singur?
Iată care este informația despre dilema pisică vs. câine pentru a vă ajuta să răspundeți la întrebarea: „Care este cel mai bun animal de companie pentru mine?”.
În sălbăticie, câinii formează haite în care fiecare membru cooperează pentru a găsi hrană și a asigura protecție. Haita are, de obicei, un „câine alfa” la care ceilalți câini se uită pentru a conduce. Cățeii domestici sunt înzestrați cu acest instinct de haită care, în general, îi face să fie sociabili, prietenoși și prea fericiți să aparțină unei familii sau chiar unei singure persoane care îi poate oferi hrană și conducere.
Patrupezii merg instinctiv acolo unde merge haita lor, ceea ce îi face să accepte mai ușor experiențele, cum ar fi călătoriile sau mutările. Această mentalitate de haită face, de asemenea, ca pentru câini să le fie foarte greu să fie lăsați singuri, mai ales pentru perioade lungi de timp. Câinii tânjesc după apropiere și atenție. A avea un câine poate fi comparabil cu a avea un copil mic.
În schimb, cu excepția leilor, majoritatea pisicilor din sălbăticie sunt vânători nocturni solitari. Spre deosebire de câini, pisicile sunt capabile să sară și să se cațere, ceea ce le ajută la vânătoare și le permite să fugă mai ușor de pericol.
Ghearele lor ascuțite, retractabile, oferă un avantaj distinct atunci când vine vorba de prinderea prăzii și de apărarea față de prădătorii mai mari. Din acest motiv, pisicile nu au nevoie să lucreze împreună pentru a se îngriji singure. De asemenea, acest lucru le face să fie teritoriale.
În cazul pisicilor domestice, aceste instincte le fac mult mai independente decât câinii. Această independență le poate face să pară distante. Adesea dorm în timpul zilei și le place să umble prin casă noaptea.
Pisicilor nu numai că le place spațiul lor, dar ar putea fi predispuse să își marcheze teritoriul prin stropire în afara litierei, mai ales înainte de a fi sterilizate sau castrate. Această teritorialitate face ca schimbările mari, cum ar fi mutarea sau simpla rearanjare a mobilei, să fie o sursă de stres. În timp ce natura independentă a pisicilor le ajută, în general, să se descurce mai bine decât câinii atunci când sunt lăsate singure, este important să nu uitați că toate pisicile sunt diferite.
Unele rase de pisici sunt mai sociabile decât altele. Felinele sunt capabile să dezvolte legături extrem de puternice cu oamenii lor. Atunci când persoana preferată a unei pisici dispare, aceasta poate dezvolta anxietate de separare, mai ales dacă este trecută de la un stăpân la altul. Pisicile sunt, de asemenea, creaturi extrem de inteligente și, deși au o mentalitate de vânător codificată în ADN-ul lor, ele știu și cine le hrănește și le oferă joacă.
În timp ce ar putea să nu fie la fel de afectuoase ca și câinii la început, pisicile care au depășit timpul pot dezvolta o simpatie deosebită pentru părintele lor uman. De asemenea, tind să trăiască mai mult decât câinii, ceea ce este uneori un aspect de luat în considerare atunci când se caută un companion blănos pentru toată viața.
Când vine vorba de dresaj, câinii sunt, în general, mai ușor de convins. Mentalitatea de haită a unui câine îl face pe acesta să fie gata să urmeze un lider și îl face, în general, mai ascultător prin natura sa.
În mod obișnuit, dresajul este un proces de predare și întărire a comenzilor care vă ajută să comunicați dorințele dumneavoastră, câinelui. Patrupezii sunt atât de dornici să facă pe plac încât sunt fericiți să îndeplinească aceste dorințe. Cu toate acestea, fiecare câine este diferit, iar unele rase au temperamente și aptitudini de învățare care se pretează mai ușor la dresaj decât altele.
Pisicile pot fi dresate, dar nu la fel de temeinic ca și câinii. Este nevoie de multă răbdare și de o practică consistentă pentru a trece peste natura lor voluntară. Cu pisicile, cel mai bine este să vă concentrați dresajul pe stabilirea de limite.
Pisicile au un avantaj față de câini pentru că folosesc instinctiv litiera. Poate fi nevoie doar să le arătați o singură dată unde este cutia. Dacă se obișnuiește greu să folosească litiera sau pare să uite mai târziu, acesta este adesea un semn al unei probleme de sănătate subiacente și ar trebui să vă consultați medicul veterinar.
În timp ce câinii pot fi perfect fericiți trăind într-un apartament mic, ei au totuși nevoie de exerciții în aer liber. Dacă duceți un stil de viață activ și puteți să vă plimbați câinele sau să îl lăsați să iasă în curtea din spate să alerge și să se joace, un câine poate fi o alegere excelentă. Cu toate acestea, dacă locuiți într-un apartament mic, o pisică poate fi un companion excelent.
În general, pisicile își fac exercițiile fizice prin joacă (o oportunitate excelentă de a crea legături între dumneavoastră și pisică) și prin natura lor generală de vânătoare, în care vor urmări prada (jucării în acest caz) și vor sări la înălțime în copaci (copaci pentru pisici, adică).
Din acest motiv, pisicile nu au nevoie, de obicei, de o suprafață atât de mare pentru a se plimba. De fapt, într-o casă mare s-ar putea să vă pierdeți pisica pentru o vreme, deoarece pot fi niște jucătoare excelente de v-ați ascunselea.
Este adevărat că ar trebui să se țină cont de costuri atunci când alegeți să adoptați un animal de companie. Câinii tind adesea să fie mai scumpi de îngrijit decât o pisică, între mâncare, jucării, cursuri de dresaj, grădiniță și facturi la veterinar. Deoarece pisicile sunt independente prin natura lor, au învățat să aibă grijă de ele însele și, în general, se bazează doar pe omul lor pentru hrană.
Câinii și pisicile nu sunt singurii care au trăsături de temperament și personalitate diferite. Potrivit Psychology Today, părinții de pisici și părinții de câini diferă, de asemenea, în mod semnificativ în aceste domenii.
Majoritatea persoanelor care dețin exclusiv pisici tind să fie mai introvertite, mai puțin sociabile și mai închise în sine, în timp ce părinții de câini sunt mai sociabili, mai interactivi și mai deschiși la experiențe noi.
Indiferent dacă personalitatea dumneavoastră se aliniază mai mult cu cea a unei persoane tipice pentru câini sau pisici, principalul lucru de reținut este că un câine va necesita probabil mai mult timp și atenție decât o pisică.
Dacă sunteți în căutarea unui companion care să stea alături de dumneavoastră, atunci un câine ar putea fi cea mai bună alegere. Pisicile pot fi destul de afectuoase și atente, dar numai până la un punct. Au tendința de a se plictisi sau de a fi suprastimulate mult mai ușor decât câinii, iar în acel moment vor să evadeze pentru o vreme.
Din nou, toate acestea sunt generalități. Amintiți-vă că pisicile și câinii nu numai că sunt specii diferite, dar sunt și indivizi în cadrul fiecărei specii, iar unele dintre aceste generalități s-ar putea să nu se aplice la animale de companie.
Factori precum genetica, rasa, temperamentul rasei și istoricul animalului joacă un rol în ceea ce privește cât de prietenos, sociabil și educabil va fi acesta. Luați în considerare posibilitatea de a avea grijă de un câine sau de o pisică pentru un prieten sau un membru al familiei pentru a vedea dacă preferați compania unuia în locul celuilalt. Apoi, asigurați-vă că mergeți să petreceți ceva timp la adăpostul local de animale înainte de a lua decizia finală de a adopta.
S-ar putea să descoperiți că nu specia este cea care vă ajută să vă decideți, ci mai degrabă legătura pe care o formați cu unul dintre animale. Indiferent de specia pe care alegeți să o adoptați, cu suficientă dragoste și afecțiune, veți găsi cu siguranță un prieten pentru totdeauna, informează hillspet.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…