Categories: Lumea animalelor

Pisicile adoră să doarmă cu prietenii lor umani. Dar care este adevăratul motiv din spatele acestui comportament adorabil

Pisicile sunt adesea considerate ceva mai independente și mai puțin nevoiașe decât alte animale de companie. Cu toate acestea, te-ai întrebat vreodată de ce pisicuței tale îi place să se ghemuiască și să adoarmă la picioarele patului tău noaptea?

De la fiziologic la psihologic, există mai multe motive pentru care prietena ta felină poate fi dornică să se cuibărească lângă tine. Dar ar trebui să-i fie permis acest comportament? Un om cald poate fi „locul perfect” pentru a dormi noaptea, în special în apropierea capului și a picioarelor, de unde se eliberează cea mai mare parte a căldurii corporale. 

Cel mai important motiv pentru care le place să doarmă lângă stăpânii lor este securitatea. Pisicile sunt cele mai vulnerabile și prezintă „cel mai mare risc de a fi atacate de un prădător” atunci când dorm. Atunci când  lenevește sau doarme cu tine mai poate înseamna că are încredere și se simte în siguranță cu tine lângă ea. De asemenea, au încredere că le veți oferi protecție suplimentară dacă este nevoie.

Motive pentru care pisicile adoră să doarmă cu stăpânii lor

Pisicile consideră că patul stăpânului este „cea mai bună sursă de mirosuri familiare”, a declarat pentru Newsweek Pam Johnson-Bennett de la Cat Behavior Associates. „Pisicile pot alege să doarmă acolo deoarece le oferă confort psihologic și emoțional. În casele cu mai multe pisici, unde există tensiune, o pisică poate dormi în patul proprietarului pentru a fi în siguranță și a nu fi victima unei ambuscade”, a mai precizat Pam Johnson.

În plus față de căldura suplimentară, Johnson-Bennett a spus că felinele pot dormi cu stăpânii lor pentru a crea legături și afecțiune. Aceasta explicat că, într-o colonie de pisici sălbatice, este obișnuit să doarmă ghemuite una lângă cealaltă sau cel puțin în imediata apropiere. 

Acest lucru este considerat „comportament social prietenos”. De asemenea, ele pot dormi aproape una de cealaltă pentru un plus de căldură atunci când vremea este nefavorabilă. Felinele cu nouă vieți sunt adesea considerate ca fiind independente și animale de companie cărora le place să fie singure. Dar, în ciuda acestor satereotipuri, „pisicile se simt singure și se bucură de companie”, a spus Harrison.

Ar trebui să las pisicile să doarmă cu mine?

Adoră, de asemenea, să își revendice teritoriul frecându-și capul de lucruri și mergând pe obiecte pentru că au glande în picioare și în cap care eliberează feromoni. Făcându-se comode în patul tău și ciocnindu-se de tine te marchează ca fiind parte a teritoriului lor. Cu excepția cazului în care sunteți alergic nu există niciun motiv de îngrijorare în legătură cu o pisică care doarme în pat.

Poate fi de fapt o modalitate de a crea o legătură cu o pisică timidă, a spus Johnson-Bennett. „O pisică căreia i-ar putea fi teamă să se apropie în timpul zilei se poate simți mai confortabil să se apropie în întuneric, când proprietarul doarme.” Nu vă mișcați degetele sub pătură pentru a vă atrage pisica să se năpustească, altfel ar putea decide că este timpul de joacă în mijlocul nopții și să lanseze „un „atac neașteptat” asupra degetelor de la mâini sau de la picioare atunci când dormiți adânc”.

Faptul că aveți pisici în pat poate fi deranjant la culcare. Potrivit unui studiu efectuat pe 932 de femei din SUA, publicat în 2018 în revista Anthrozoös, „pisicile care au dormit în patul proprietarului lor au fost raportate ca fiind la fel de perturbatoare ca și partenerii umani și au fost asociate cu sentimente mai slabe de confort și securitate decât partenerii de pat umani și câini„.

De asemenea, pisicile vă pot trezi dimineața devreme pentru că sunt plictisite sau înfometate. O modalitate de a o împiedica să vă trezească este să vă asigurați că are parte de mult timp de joacă în alte momente ale zilei. „Cel mai important lucru este să vă asigurați că  au opțiuni de locuri de dormit, inclusiv în timpul zilei, cum ar fi paturile și copacii pentru pisici”, a spus autorul.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

11 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

12 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

13 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

14 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

15 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

16 ore ago

Parteneri