Sari la conținut
Home » Pisicile: Arma secretă a Ucrainei în războiul cu Rusia

Pisicile: Arma secretă a Ucrainei în războiul cu Rusia

Războiul Rusiei în Ucraina a provocat suferințe imense populației civile. Se crede că zeci de mii de oameni au fost uciși, deși o cifră exactă este imposibil de stabilit. Agresiunea Rusiei a declanșat, de asemenea, cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la al doilea război mondial, 6,5 milioane de persoane fugind din Ucraina începând cu februarie 2022.

Impactul războiului asupra populației de animale a țării a primit mult mai puțină atenție.

Se estimează că 25 % din zonele naturale protejate ale Ucrainei sunt ocupate de forțele ruse, iar ecosisteme întregi au fost perturbate sau distruse. Unii biologi cred că zeci de mii de delfini din Marea Neagră au fost uciși, deși verificarea acestui lucru s-a dovedit a fi dificilă.

Având în vedere distrugerea peisajelor naturale și a faunei sălbatice, autoritățile ucrainene au discutat modalități de urmărire a Rusiei într-un caz de crime de război bazat pe „ecocid” – atacuri ilegale asupra mediului care pot duce la un impact pe termen lung asupra ecosistemelor și faunei sălbatice.

„Salvarea animalelor din Ucraina”: o poveste nespusă a războiului

În ceea ce privește animalele domestice, în Ucraina existau aproximativ 5,5 milioane de pisici și 750.000 de câini înainte de război. Multe au fost ucise sau abandonate de stăpânii lor, ceea ce a dus la explozia populației vagabonde.

Ca răspuns, multe organizații au lansat eforturi pentru a ajuta la adăpostirea și tratarea animalelor rănite.

De exemplu, în luna mai, când Rusia a lansat o nouă ofensivă în regiunea Harkov, autoritățile locale și voluntarii au trecut la acțiune pentru a încerca să evacueze animalele de companie rămase în urmă, unele fiind închise în cuști sau legate în lanțuri în curți, altele fiind libere, notează publicația The Conversation.

Între timp, mulți ucraineni care au părăsit țara și-au luat animalele de companie cu ei, acestea fiind singurele legături rămase cu casele și trecutul lor.

Refugiații animale și eforturile de evacuare

La câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, au fost distribuite locuitorilor instrucțiuni cu privire la modul în care să se pregătească să evacueze cu animalele lor de companie.

Pentru cei care fugeau din străinătate, animalelor li s-a permis inițial să treacă granițele fără a îndeplini cerințele veterinare ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, reglementările au fost înăsprite din nou, după o dezbatere aprigă cu privire la riscurile de biosecuritate, având în vedere prevalența rabiei în Ucraina.

Deși este greu de furnizat un număr exact de animale refugiate, se crede că numai în 2022 peste 10 000 de animale au trecut granița ucraineano-poloneză. Unele animale s-au întors ulterior în Ucraina împreună cu stăpânii lor, în timp ce altele au rămas în Europa sau au fost mutate mai departe pe glob.

Animalele și armata

rolul animalelor din Ucraina împotriva razboiului cu Rusia
Sursă foto: BBC

Unele dintre pisicile și câinii care au fost lăsați în zona de luptă au devenit chiar „membri activi” ai armatei ucrainene. Mulți au fost salvați de soldați din case abandonate sau după ce stăpânii lor au fost uciși în lupte.

Pisicile sunt apreciate în special pentru abilitățile lor de a preveni răspândirea șoarecilor în tranșee. Pisicile sunt, de asemenea, excelente pentru strângerea de fonduri – atât de mult, încât au fost numite „arma secretă a Ucrainei”.

Câinii dresați, între timp, sunt experți în deminare. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este câinele terrier Patron (care înseamnă glonț sau cartuș în ucraineană). După eliberarea regiunii Cernihiv în 2022, Patron a devenit o celebritate pentru abilitățile sale de a adulmeca minele antipersonal.